Szkodniki glebowe: co im smakuje?
fot. dr M. Jakubowska Instytut Ochrony Roślin - PIB w Poznaniu

Szkodniki glebowe: co im smakuje?

Nawet szkodniki glebowe też mają swoje ulubione ,,smaki'', a czasem, z konieczności, wykorzystują to, co jest. Co szczególnie smakuje szkodnikom glebowym?

Nawet szkodniki glebowe też mają swoje ulubione ,,smaki”, a czasem, z konieczności, wykorzystują to, co jest. Co szczególnie smakuje szkodnikom glebowym?

Szkodniki glebowe przyciągną na pewno rośliny uszkodzone mechanicznie – mówi dr Magdalena Jakubowska z Zakładu Metod Prognozowania Agrofagów w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – Szkodniki są wrażliwe na zwiększone wydzielanie dwutlenku węgla, a uszkodzone mechanicznie rośliny wydzielają więcej CO₂.

Tę właściwość można wykorzystać pośrednio do ochrony przed szkodnikami, choć jedynie na niewielkich zagonach.

Dbajmy więc, by usuwać z pól wszystkie samosiejki, bo to jest częścią skutecznej walki ze szkodnikami glebowymi.

dr Magdalena Jakubowska, Zakład Metod Prognozowania Agrofagów w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu

Uszkodzone bulwy ziemniaka, nadgniłe i nadpsute, lekko zakopane przy brzegu plantacji mogą ściągnąć szkodniki glebowe z większej części uprawy, bo to też im smakuje – dodaje dr Jakubowska. – Ale, niestety, taki sposób nie nadaje się do większych areałów.

Ogromne znaczenie ma także zmianowanie. Larwy, gdy nie znajdują rośliny, na której mogą się pożywić – giną.

– Dlatego tak ważne jest usuwanie samosiejek – wyjaśnia pani Doktor. – W tym sezonie widziałam taki przypadek, gdy larwy tantnisia krzyżowiaczka obsiadły samosiejki rzepaku i zjadły je prawie doszczętnie, bo musiały gdzieś się rozwinąć, a uprawa główna była dla nich niejadalna. Dbajmy więc, by usuwać z pól wszystkie samosiejki, bo to jest częścią skutecznej walki ze szkodnikami glebowymi.

Jedną z upraw, które szkodniki glebowe najbardziej lubią, jest gryka. Właśnie grykę wykorzystuje się w przypadku pułapek zapachowych, jako wabik.

Grupa Aura – dobra dla produkcji warzyw

Aura postanowiła zadbać o swoich członków umożliwiając im zbiór, przechowywanie, pakowanie oraz wprowadzanie do obrotu warzyw w bazie przechowalniczej.

21 października 2017

Jazz Scifresh to smakowity jabłkowy raj dla podniebienia

Jazz jest bardzo smaczne i ma przy tym stosunkowo intensywny smak miąższu z niewielkim dodatkiem posmaku gruszki, oraz niską kwasowością.

14 października 2017

Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Mniej pomidorów gruntowych, ogórków i kapusty - oceniają eksperci.

10 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij