Szkodniki glebowe: co im smakuje?
fot. dr M. Jakubowska Instytut Ochrony Roślin - PIB w Poznaniu

Szkodniki glebowe: co im smakuje?

Nawet szkodniki glebowe też mają swoje ulubione ,,smaki'', a czasem, z konieczności, wykorzystują to, co jest. Co szczególnie smakuje szkodnikom glebowym?

Nawet szkodniki glebowe też mają swoje ulubione ,,smaki”, a czasem, z konieczności, wykorzystują to, co jest. Co szczególnie smakuje szkodnikom glebowym?

Szkodniki glebowe przyciągną na pewno rośliny uszkodzone mechanicznie – mówi dr Magdalena Jakubowska z Zakładu Metod Prognozowania Agrofagów w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu. – Szkodniki są wrażliwe na zwiększone wydzielanie dwutlenku węgla, a uszkodzone mechanicznie rośliny wydzielają więcej CO₂.

Tę właściwość można wykorzystać pośrednio do ochrony przed szkodnikami, choć jedynie na niewielkich zagonach.

Dbajmy więc, by usuwać z pól wszystkie samosiejki, bo to jest częścią skutecznej walki ze szkodnikami glebowymi.

dr Magdalena Jakubowska, Zakład Metod Prognozowania Agrofagów w Instytucie Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu

Uszkodzone bulwy ziemniaka, nadgniłe i nadpsute, lekko zakopane przy brzegu plantacji mogą ściągnąć szkodniki glebowe z większej części uprawy, bo to też im smakuje – dodaje dr Jakubowska. – Ale, niestety, taki sposób nie nadaje się do większych areałów.

Ogromne znaczenie ma także zmianowanie. Larwy, gdy nie znajdują rośliny, na której mogą się pożywić – giną.

– Dlatego tak ważne jest usuwanie samosiejek – wyjaśnia pani Doktor. – W tym sezonie widziałam taki przypadek, gdy larwy tantnisia krzyżowiaczka obsiadły samosiejki rzepaku i zjadły je prawie doszczętnie, bo musiały gdzieś się rozwinąć, a uprawa główna była dla nich niejadalna. Dbajmy więc, by usuwać z pól wszystkie samosiejki, bo to jest częścią skutecznej walki ze szkodnikami glebowymi.

Jedną z upraw, które szkodniki glebowe najbardziej lubią, jest gryka. Właśnie grykę wykorzystuje się w przypadku pułapek zapachowych, jako wabik.

Polskie jabłka są coraz częściej wybierane

Pomimo, iż rok 2017 był dosyć trudny dla polskiego sadownictwa, to nadal rodzime odmiany jabłek są częściej wybierane przez konsumentów niż

19 stycznia 2018

Kiszonka kukurydziana a stres suszy

Wielkość spadku plonu kukurydzy zależy m.in. od fazy rozwojowej, w jakiej wystąpiła susza. A jak odczuwa to kiszonka kukurydziana?

9 stycznia 2018

ŚOR: użytkownik profesjonalny a nieprofesjonalny

Kim jest profesjonalny użytkownik środków ochrony roślin, a kim nieprofesjonalny? Jakie obowiązują ich przepisy?

16 stycznia 2018

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij