Szkodniki rzepaku: webinarium eksperckie
Wegetacja ozimin powoli startuje, temperatury przekraczają już miejscami 10°C, a to oznacza, że niedługo na polach rzepaku pojawią się pierwsze szkodniki. Jakie szkodniki atakują rzepak? Kiedy ta uprawa jest szczególnie narażona na działanie insektów? Jak uniknąć szkód?
Zakaz stosowania zapraw neonikotynowych w uprawie rzepaku zwiększył problem występowania insektów w tej uprawie. Rzepak jest rośliną atrakcyjną dla wielu gatunków szkodników gryzących i ssących, żerujących zarówno na łodygach rośliny, jak i łuszczynach. Nierzadko występuje konieczność dwóch lub więcej zabiegów insektycydowych.
Na jakie szkodniki rzepaku zwracać szczególną uwagę?
Rzepak jest atakowany przez groźne chowacze łodygowe i łuszczynowe, tantnisia krzyżowiaczka, pchełkę rzepakową oraz inne insekty, jak np. mszyce. Najwcześniej na plantacjach pojawia się chowacz brukwiaczek, którego nalot na plantację można zaobserwować przy temperaturze 6°C. Nie wszystkie substancje aktywne są jednak skuteczne w tak niskich temperaturach.
Kolejnym problemem plantatorów rzepaku są naloty mieszane – często w żółtych naczyniach można zaobserwować kilka gatunków szkodników. Problemem może być tutaj nieskuteczność niektórych substancji aktywnych w zwalczaniu tego konkretnego gatunku. Dodatkowo, plantatorzy rzepaku muszą pamiętać, że kwiatostany tej rośliny są atrakcyjne również dla pszczół i innych owadów zapylających, które zwiększają plony z upraw. Które rozwiązania insektycydowe warto stosować mając na uwadze te problemy?
To tylko niektóre tematy, które będą poruszane na bezpłatnym webinarium: Szkodniki w rzepaku ozimym, które poprowadzi dr Grzegorz Pruszyński z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu oraz Daniel Zawada z Sumi Agro Poland. Wspólnie z AgroFoto.pl zapraszamy w czwartek, 9 marca o godzinie 20:00.
Webinarium będzie dostępne pod adresem: https://agrofoto.clickmeeting.com/szkodniki-w-rzepaku-ozimym
Dla uważnych widzów firma Sumi Agro Poland przygotowała 3 zestawy testowe produktów do ochrony rzepaku. Na jeden zestaw składają się: Mospilan 20 SP – 3 × 200 g oraz Inazuma 130 WG 1 kg!