Szkodniki w uprawach warzyw pod kontrolą

Skuteczna ochrona przed szkodnikami w uprawach warzyw uzależniona jest od stałej lustracji pola i umiejętności rozpoznania konkretnego patogenu. Różnorodność szkodników upraw, w tym również roztoczy zmusza każdego producenta czy działkowca do znajomości ich biologii.

Szkodniki w uprawach warzyw

Największe szkody spośród występujących w uprawach roślin wyrządzają szkodniki glebowe: drutowce, rolnice, pędraki. Z powodu braku nowych środków na polskim rynku problem ten może się pogłębiać, ponieważ nie zwalczane powodują jeszcze większe straty w uprawach. Może pomóc prawidłowo ułożony płodozmian, głęboka orka zimowa, oraz stosowanie pułapek pokarmowych.

Żarłoczne śmietki i paciornice

Wielu plantatorów obawia się również żerowania szkodników pojawiających się w początkowym rozwoju roślin. Szkodnikami takimi są paciornica krzyżowianka czy śmietka kapuściana, które regularnie pojawiają się na większości plantacji warzyw w Polsce.

Szkody, coraz większe, powoduje śmietka kapuściana, której larwy na początku żerują na korzeniu roślinya kolejne pokolenia również uszkadzają róże kalafiora i brokuła oraz główki kapusty.

Tomasz Gładysz

– Paciornica krzyżowianka w wyniku żerowania deformuje główki kapustyróże kalafiorów oraz brokułów zauważa Tomasz Gładysz rolnik z woj Łódzkiego. – Szkodnikiem jest larwa. Żeruje na liściach sercowych powodując zanik wierzchołka wzrostu.

Kiedy wykonać zabieg zwalczający?

Sygnałem do wykonania zabiegu jest obecność średnio 1-1,5 złóż jaj na 5 roślinach. Samice składają jaja w kątach młodych liści, lub w pobliżu wierzchołka wzrostu roślin, powodując ich grubienie i skręcanie. Porażają rośliny od połowy maja do czasu zawiązywania się główek lub formowania róż.

– Szkody, coraz większe, powoduje śmietka kapuściana. Jej larwy na początku żerują na korzeniu roślinya kolejne pokolenia uszkadzają róże kalafiora i brokuła oraz główki kapusty. Wylot much pierwszego pokolenia odbywa się w końcu kwietnia lub na początku maja. Uważam by kapusty nie uprawiać po oborniku oraz innych warzywach kapustnych. Sprzyja to rozwojowi śmietki. W razie wystąpienia stosuję preparaty zawierające chloropiryfos. Na rozsadzie lub roślinach wysadzonych w polu stosuję opryski środkami zawierającymi lambda – cyhalotrynę dodaje Gładysz

gleba bez szkodników

Dobrze przygotowana do wiosny gleba jest pozbawiona szkodników

Larwy śmietki uszkadzają system korzeniowy i łodygę powodując wypadanie młodych roślin.

 – Larwy drążą tunele w ogonkach liściowych u podstawy główek kapusty, co powoduje mokre gnicie bakteryjne. Uszkodzone rośliny słabo rosną, więdną, można je łatwo wyciągnąć z ziemi, a silnie porażone giną. Najgroźniejsze dla wczesnych warzyw kapustnych są larwy pierwszego pokolenia. Dorosła muchówka ma wielkość około 6 mm i jest ciemnoszara – dodaje Gładysz.

Plantatorzy zwracają uwagę także na szkodliwe działanie wielożernych gąsienic rolnic na zbożach, trawach, roślinach okopowych i warzywach.

Zapobieganie występowaniu rolnic

– W maju pojawiają się motyle, które latają do końca czerwca – wyjaśnia Grzegorz Klusek doradca rolny ŚODR Modliszewice. W tym czasie samice składają jaja, przylepiając je pojedynczo do części roślin, które znajdują się tuż nad powierzchnią gleby.

Gąsienice trzech pierwszych stadiów rozwojowych żerują na roślinie. Natomiast w IV stadium, schodzą do gleby, i tam żerują na korzeniach i bulwach lub wychodzą w nocy na powierzchnię i podgryzają rośliny. Z tego powodu rośliny przewracają się.

 By zapobiec pladze tych szkodników wykonuję podorywkę bezpośrednio po zbiorze roślin przedplonowych oraz głęboką orkę jesienną.

Wiesław Turłowski

– W poprzednim roku zauważyłem, że więcej rolnic pojawia się gdy jest susza i wysoka temperatura w czasie lotu motyli, składania jaj i wylęgu gąsienic – mówi uprawiający warzywa Wiesław Turłowski z woj. Małopolskiego. Dużo było tych szkodników głównie na glebach lekkich i na częściach pól, na których było większe zachwaszczenie. Ważne by pilnować progu szkodliwości dla rolnic który wynosi 6 gąsienic na 1 m2 i 1 gąsienica na 1 mb. rzędu.  By zapobiec pladze tych szkodników wykonuję podorywkę bezpośrednio po zbiorze roślin przedplonowych oraz głęboką orkę jesienną. Podczas tych zabiegów znaczna część gąsienic ginie mechanicznie lub jest zjadana przez ptaki drapieżne.

warzywa trzeba chronić przed szkodnikami

Odpowiednia ochrona warzyw przynosi zdrowy i dorodny plon

Skuteczna walka z drutowcami

Jak zauważa Turłowski na jego plantacjach często pojawiają się drutowce.

– Na plantacji widać, że aktywność drutowców. Uzależniona jest ona od wilgotności gleby. Starsze larwy schodzą do głębszych warstw gleby, natomiast jaja i młode larwy sprężyków giną w tym czasie masowo. Oprócz upraw warzyw kapustnych mam jeszcze łąki, pastwiska i  plantacje wieloletnich traw. Również tam ilość drutowców jest spora, szczególnie gdy mocniej porasta perz. Pilnie obserwuję próg szkodliwości tych szkodników i gdy jest większy niż od 5- 6 larw na 1 m2 trzeba zaczynać zabiegimówi plantator.

Drutowce to larwy chrząszczy z rodziny sprężykowatych. Osiągają długość 25 mm, a ich ciało walcowate lub spłaszczone jest barwy żółtej lub brązowej. Rozwój drutowców odbywa się w glebie i trwa, w zależności od gatunku, od 4 do 5 lat. Największe szkody wyrządzają drutowce w 3 lub 4 roku swojego rozwoju, osiągają one wówczas długość 15-20 mm.

Przeciwdziałanie występowaniu szkodników glebowych

Ważne by w płodozmianie wysiewać rośliny nie atakowane przez drutowce – fasolę, gorczycę, groch, len i rzepak.

Piotr Manowski

– Na pewno jest kilka podstawowych zasad przeciwdziałających pojawianiu się szkodników glebowych na plantacjach warzyw – mówi Piotr Manowski doradca rolny zajmujący się warzywami polowymi.

Przede wszystkim, nie należy uprawiać roślin na polach zasiedlonych przez szkodniki, w pobliżu lasów, krzewów, zadrzewień oraz po trawach wieloletnich motylkowatych. Ważne by w płodozmianie wysiewać rośliny nie atakowane przez drutowce – fasolę, gorczycę, groch, len i rzepak. W pracach polowych wykonywać głębokie orki i często spulchniać glebę aby ograniczyć występowanie szkodników glebowych.

Jeżeli pojawiają się pędraki to zaleca się także uprawę gryki, która ma w swoim składzie taniny, związki uniemożliwiające osiągnięcie stadium owada dojrzałego.

Zabiegi mechaniczne i chemiczne najlepiej wykonywać wiosną np. w końcu kwietnia lub pierwszych dniach maja, w okresie wylęgania się i żerowania najmłodszych stadiów rozwojowych gąsienic po ogrzaniu się gleby, kiedy pędraki rozpoczęły już żerowanie.

Dobrze należy przygotować się również na atak mączlika warzywnego.

Skuteczną i zarejestrowaną substancją aktywną jest spirotetramat.

Piotr Manowski

– Osłabia on rośliny, w wyniku żerowania zmniejsza powierzchnię asymilacyjną, a tam gdzie jest obecny, choroby atakują łatwiej – mówi Manowski – Skuteczną i zarejestrowaną substancją aktywną jest spirotetramat. Działa on systemicznie, więc w momencie zabiegu rośliny powinny być aktywne by mogły pobrać i przemieścić tę substancję. Ja  wykonuję zabieg w godzinach wczesno – porannych (4.00-5.00 rano), gdy preparat ma największą szanse wchłonąć się w roślinę.

Szczególnie istotnym problemem w 2016 roku na plantacjach kapustnych był tantniś krzyżowiaczek.

 – Poprzednia zima była łagodna, co sprawiło, że presja ze strony tego szkodnika była niesłychanie duża – mówi Leszek Cichoszewski rolnik z woj. Łódzkiego W poprzednim sezonie na naszych plantacjach namnożył się tak bardzo, że późniejsze zabiegi nie były już wystarczająco skuteczne.

Pchełka czarna i wyciornastek tytoniowec również dają się we znaki

pchełka czarna

Pchełka czarna występuje powszechnie na wielu plantacjach warzywnych

Sporym problemem na plantacjach warzywnych jest występowanie pchełki czarnej.

– Na pchełkę stosowałem na jesieni środki zawierające deltametrynę. Mimo to mogłem zaobserwować, że chrząszcze wygryzały otwory w liściach, co powodowało zmniejszenie powierzchni asymilacyjnej oraz utratę dużej ilości wody. Podczas suchej, słonecznej pogody jaka panowała pod koniec września i w październiku poprzedniego roku, uszkodzone rośliny szybko traciły wodę, liście brązowiały, zasychały na skutek czego często zamierały całe rośliny – dodaje Cichoszewski.

Na plantacjach kapustnych, pomidorów, ogórka i cebuli spodziewać się można od połowy maja żerowania wciornastka tytoniowca. Ten ciepłolubny szkodnik atakuje plantacje aż do żniw.

 – Na skutek ich żerowania na szczypiorze pojawiają się biało-srebrzyste plamki, które przy duży nasileniu szkodnika zlewają się zajmując większa powierzchnię, co prowadzi do deformacji i zasychania szczypioru – wyjaśnia Grzegorz Klusek Ochronę chemiczną rozpoczynam po zaobserwowaniu obecności szkodnika, lub pierwszych uszkodzeń. Stosuję  zarejestrowane insektycydy zawierające beta-cyflutrynę, lambda-cyhalotrynę, deltametrynę.

Skuteczna ochrona warzyw polowych przed szkodnikami jest jednym z warunków zapewniających roślinom optymalny rozwój. Zaatakowane rośliny giną lub dają mniejszy i gorszej jakości plon. Aby możliwie najskuteczniej zapobiec stratom gospodarczym, należy stosować ochronę polegającą na łączeniu metod biologicznych, agrotechnicznych, fizycznych i chemicznych, co pozwala również na minimalizację stosowania pestycydów.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *