Test przezimowania zbóż ozimych i rzepaku

Spora część rolników na pewno zastanawia się, czy swoją plantację pszenicy lub rzepaku nawozić i chronić zgodnie z od lat ustaloną procedurą.  Czy też jeśli źle przezimowała zaorać i posiać rośliny jare. Test przezimowania zbóż ozimych i rzepaku może rozwiać wszelkie wątpliwości.

test przezimowania

Nie zawsze przemrożenia są przyczyną złego stanu zbóż

fot. PROCAM

Na pewno nie można działać pochopnie. Należy dobrze sprawdzić całą plantację i w razie potrzeby należy wykonać prosty test przezimowania zbóż ozimych, który powinien odpowiedzieć nam w jakim stanie znajduje się nasza plantacja.

Pośpiech najgorszym doradcą

Na polu, gdzie chcemy takowy test przeprowadzić, wykopujemy rośliny z korzeniami i po uprzednim ich przygotowaniu i wyłożeniu na wilgotnej bibule, zostawiamy w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Jest to o tyle ważne, ponieważ ułatwi nam to podjąć strategiczną decyzję i odpowiedzieć sobie na pytanie, czy w dalszym ciągu inwestować w tą uprawę.

Doradztwo od PROCAM Polska

Proponujemy Państwu profesjonalne doradztwo w tej materii. Masz problem? Zadzwoń do swojego doradcy z PROCAM Polska, który po przeprowadzeniu lustracji na miejscu, pobraniu próbek oraz przeprowadzeniu testu przezimowania zbóż ozimych czy też rzepaku, pomoże podjąć jedyną słuszną decyzję! W przypadku decyzji o pozostawieniu takiej plantacji „przy życiu”, doradcy PROCAM podejmą się skutecznego „leczenia”, po którym przy odpowiednim przebiegu pogody plon powinien być satysfakcjonujący.

Jak wykonać test przezimowania zbóż ozimych?

test przezimowania

Lustracja i ocena przezimowania na polu

Test oceny przezimowania zbóż wykonujemy po zaniku okrywy śnieżnej bądź ustaniu mrozów w okresie ruszania wegetacji. Zaleca się poddanie analizie losowo wybranych roślin z miejsc budzących wątpliwości.

  1. Pobieramy rośliny, najlepiej z kilku miejsc. Szczególną uwagę przykładamy do miejsc, które budzą wątpliwości. Dobrze jest pobierać po około 10-20 roślin z każdego miejsca. Przy pobieraniu roślin uważamy, by nie uszkodzić węzła krzewienia.
  2. Następnie rośliny oczyszczamy z gleby (obmywamy). Należy usunąć nożyczkami lub innym ostrym narzędziem wszystkie pędy na wysokości 2-4 cm, powyżej węzła krzewienia, odcinamy również cały system korzeniowy. Przygotowane rośliny umieszczamy na gazie lub bibule i zawijamy je do środka.
  3. Następnie układamy na płaskim naczyniu, zwilżając wodą. Naczynie umieszczamy w pomieszczeniu o temp. 22-25℃ na okres 24 godzin.
Test przezimowania zbóż ozimych

Porównanie przemrożonych i zdrowych korzeni pszenicy ozimej

fot. PROCAM

Obsada minimalna roślin/m2

  •  pszenica ozima – 130
  •  jęczmień ozimy – 120
  •  żyto i pszenżyto – 110

Jeżeli rośliny zbóż po wykonaniu testu przezimowania wykazują dobry lub bardzo dobry wigor, a także mają minimalną obsadę gwarantującą nam opłacalny plon, to w takim przypadku zostawiamy takową plantację. Dalej pracujemy nad  poprawą jej kondycji, wykorzystując wszystkie metody (oprócz nawożenia azotem i siarką) pozwalające zwiększyć krzewistość produkcyjną.

Ocena przezimowania rzepaku

Test przezimowania rzepaku wykonujemy po zaniku okrywy śnieżnej bądź ustania mrozów w okresie ruszania wegetacji. Zaleca się poddanie analizie losowo wybranych roślin z miejsc budzących wątpliwości. Pobieramy losowo rośliny budzące wątpliwość do oceny, przyjmując zasadę z 10 miejsc pola po 10 kolejnych roślin w rzędzie. Gdy gleba jest zamrożona, wykuć rośliny ze zmarzniętą bryłą gleby. Roślina powinna mieć minimum 5-7 cm górnego odcinka korzenia palowego i nieuszkodzony pąk wierzchołkowy.

Poniższa galeria zdjęć przedstawia stany fitosanitarne i fizjologiczne uprawy rzepaku ozimego

Rośliny po wykopaniu należy umieścić w pomieszczeniu:

  • zamrożone przeznaczyć do powolnego rozmrożenia na okres 1 doby w temperaturze 12-18℃,
  • z roślin niezamrożonych po obmyciu z gleby przygotować preparat.

Jak przygotować preparat do oceny?

  • odciąć u nasady wszystkie liście, zachowując szczytowe nierozwinięte w rozecie,
  • odciąć od dołu 5-7 cm systemu korzeniowego.

Umieszczamy spreparowane rośliny na tacy i przykrywamy część korzeniową gazą, utrzymujemy w wilgoci przez okres 7 dni w temperaturze 22-25℃.

Ocena roślin po 7 dniach przechowywania po ich przekrojeniu wzdłuż osi rośliny:

przekrój zdrowego rzepaku

Przekrój wzdłuż osi zdrowego rzepaku

przekrój rzepaku do zaorania

Przemrożony korzeń rzepaku do zaorania

Rośliny są żywe, gdy:

  • pąk wierzchołkowy z wyraźnym przyrostem liści,
  • tkanka pąka wierzchołkowego szklista, po ugięciu palcami elastyczna,
  • korzeń palowy szklisty lub białawy, część naskórka korzenia nie złuszcza się.
tabelka-temperatur

Temperatury progowe w różnych fazach rozwojowych

Uszkodzenia roślin rzepaku po zimie

  • Zniszczone liście rozetowe – spadek plonu 10% (min. obsada 30-40/m2)
  • Uszkodzony korzeń zaraz poniżej szyjki korzeniowej – likwidacja plantacji
  • Uszkodzony korzeń poniżej 12 cm od szyjki korzeniowej – max plon rzepaku ok. 1,5 -1,8 t (min. obsada 40-50/m2)
  • Przemrożony korzeń poniżej 20-25 cm – bez widocznego wpływu na rozwój wiosenny (min. obsada 25-30/m2)
  • Uszkodzenie stożka wzrostu – spadek plonu 25%-35% (min.obsada 60/m2)

Przeprowadzając test przezimowania zbóż ozimych i rzepaku możemy oszacować, jak wygląda stan naszych plantacji, to daje dobrą podstawę do podejmowania decyzji związanych z likwidacją plantacji, nawożeniem azotowym (głównie ustaleniem jego wysokości) oraz stosowaniem regulatorów wzrostu.

Dla regeneracji azot

Jednak najważniejszym elementem w całym tym zamieszaniu związanym z niepewnością, jaką mamy dzisiaj na polach jest jak najszybsze zastosowanie pierwszej dawki azotu, które w tym roku ze względu na jesienny przebieg pogody jak i niskie fazy rozwojowe roślin uprawnych powinno być znacznie większe jak zazwyczaj. Takie podejście do tematu zwłaszcza zwiększonymi dawkami formy azotanowej będzie sprzyjało regeneracji roślin po zimie.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Udowodnione wyższe plony!Kup teraz Inwestuj w plon

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *