Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału

Według tradycji w ten dzień należy najeść się do syta przed czterdziestodniowym postem.

Barbara Glinkowska

fot. Daniel Biernat

Barbara Glinkowska z Muzeum Ceramiki w Bolesławcu

Jak mówi Barbara Glinkowska z Muzeum Ceramiki w Bolesławcu – Karnawał w tradycji polskiej określany był jako zapusty. Jego najważniejszą i taką najbardziej energetyczną częścią był tydzień ostatni nazywany u nas mięsopustem. – Dziś to po prostu Tłusty Czwartek, czyli dzień objadania się popularnymi pączkami i faworkami. Kiedyś tłusty czwartek był tłusty niekoniecznie od pączków.

Dawniej był to czas objadania się mięsem

Agnieszka Szepietuk-Barańska

fot. Daniel Biernat

Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu

Dawniej na wsi był to przede wszystkim czas objadania się zwierzyną, mięsem. Przede wszystkim gotowano wtedy suto, gotowano tłusto. Kasze, kapusty – to wszystko musiało się znaleźć – mówi Agnieszka Szepetiuk-Barańska z Muzeum Etnograficznego we Wrocławiu.

Obecnie Tłusty Czwartek to dzień, w którym nikomu nie wypada odmówić pączka. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w dzisiaj nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Tradycja wspólnego smażenia pączków

Mariola Szczęsna

fot. Daniel Biernat

Mariola Szczęsna, Burmistrz Lwówka Śląskiego

W mojej miejscowości Mojeszu tam gdzie mieszkam od lat kiedy jeszcze byłam sołtysem smażyliśmy wspólnie z koleżankami – wspomina Mariola Szczęsna, Burmistrz Lwówka Śląskiego.  – Ta tradycja pozostała, więc na świetlicy zbierają się dziewczyny, smażą te pączki. Później dochodzą panowie jeszcze inni i tak się świętuje ten tłusty czwartek.

Tłusty Czwartek w cukierniach: jest w czym wybierać

Wincenty Wolak

fot. Daniel Biernat

Wincenty Wolak z cukierni „Wolak” we Wrocławiu

Wincenty Wolak w zawodzie cukiernika pracuje od prawie 60 lat. W tym roku jego cukiernia przygotuje kilkanaście tysięcy pączków. – Kiedyś pączków oczywiście robiliśmy też dużo, ale były tylko z marmoladą, nie było innej możliwości. Dziś robimy je z nadzieniem truskawkowym, z nadzieniem różanym, kiwi toffie, ajerkoniak także chyba mamy 10 gatunków pączków – mówi pan Wincenty.

Który pączek najlepszy?

Trudno sobie wyobrazić polską cukiernię w tłusty czwartek bez pączkowej oferty. Sprawdziliśmy jaki pączek tego dnia króluje.

tłusty czwartek cukiernia

fot. Daniel Biernat

Naprawdę jest w czym wybierać. Ale największym powodzeniem i tak cieszą się tradycyjne pączki.

Oczywiście tradycyjny, nadzienie różane, truskawkowe, ale klienci sobie mieszają. Może troszkę mniej kiwi, ale przede wszystkim róża i truskawka. Adwokat ma również powodzenie – mówi Wincenty Wolak z Cukierni „Wolak” we Wrocławiu. – Oczywiście jest ważny skład surowców: ilość żółtek, masła. Dobry tłuszcz żeby do smażenia. To jest podstawą. I tłuszcz nie przepalić, może być i dobry ale jak się go przepali to kaplica.

Lubię najbardziej tradycyjne czyli tak jak moja babcia robiła, mama, są to pączki z marmoladą i różanym zapachem – mówi pani Mariola Szczęsna.

Ja najbardziej lubię tradycyjne pączki nadziewane różą albo konfiturą wiśniową i oczywiście z podwójnym lukrem – dodaje Barbara Glinkowska.

2,5 pączka na głowę

pączki na tłusty czwartek

fot. Daniel Biernat

A Ty, ile zjesz dzisiaj pączków?

Według statystyk w tłusty czwartek przeciętny Polak zjada dwa i pół pączka. To oczywiście średnia, bo są i tacy, którzy mogą pochłonąć ich nawet kilka razy więcej. W tym dniu nie wypada odmówić tej burzy kalorii bo jak świętować to świętować.

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund. Skład mleka skrywa tajemnice?

Dowiedz się, o czym może świadczyć skład mleka i zobacz czujnik mierzący zawartość składników odżywczych w aplikowanej gnojowicy.

Święty z pługiem – dziś św. Izydora Oracza, patrona rolników

15 maja to wyjątkowy dzień dla rolników i rolniczek – można liczyć na wsparcie kogoś niecodziennego.

15 maja 2019

Czas na rolnictwo precyzyjne [Wideo]

Skanery, drony, oprogramowanie. Z roku na rok przybywa zaawansowanych technologii, pozwalających rolnikom znaleźć oszczędności.

17 maja 2019