Tradycje na Boże Ciało

Tradycje na Boże Ciało

Boże Ciało jest wyjątkowo uroczyście celebrowane w całej Polsce. Dla mieszkańców wsi jest to dzień szczególnie ważny.

Boże Ciało to jedna z najważniejszych, a jednocześnie najbarwniejszych, uroczystości katolickich w roku liturgicznym. Jakie są tradycje na Boże Ciało na polskiej wsi dziś?

Początki Bożego Ciała

Boże Ciało to inaczej Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa. W tym dniu, który przypada zawsze 60 dni po świętach Wielkiej Nocy, w szczególny sposób wspominamy wydarzenia do jakich doszło podczas Ostatniej Wieczerzy – przemienienie chleba i wina w Ciało i Krew Chrystusa.

W Polsce początki Bożego Ciała to 1320 rok i celebrowanie uroczystości w diecezji krakowskiej.

Jest to więc uroczystość, która przypomina nam o tych samych wydarzeniach co Wielki Czwartek. Jednak Wielki Czwartek rozpoczynający Triduum Paschalne jest dniem powagi i zadumy – wszak w Wielkim Tygodniu rozpamiętujemy Mękę Chrystusa. Pamiątka przemienienia chleba i wina w Ciało i Krew powinna być natomiast wypełniona radością, stąd oddzielny termin. Ważny jest jeszcze inny aspekt Bożego Ciała. Uroczystość ta przypomina o realnej obecności Chrystusa pod postacią chleba i wina. Z początkami Bożego Ciała wiąże się wydarzenie zwane cudem z Bolseny. Jeden z kapłanów, który powątpiewał w cud przemienienia, podczas sprawowanej mszy świętej zauważył, że hostia zaczyna krwawić. Wydarzenie to miało miejsce w XIII wieku, ale korporał przechowywany jest w katedrze we włoskim Orvieto do dziś.

Korzenie Bożego Ciała sięgają XIII wieku. Święto ustanowił  w diecezji Liege w Belgii Biskup Robert z Thourotte. Na przestrzeni wieków zmieniała się forma uroczystości, jej termin, jednak znaczenie pozostało takie samo do dziś. W Polsce początki Bożego Ciała to 1320 rok i celebrowanie uroczystości w diecezji krakowskiej.

Tradycje na Boże Ciało

Tradycje na Boże Ciało

 Boże Ciało to uroczystość podkreślająca realną obecność Chrystusa pod postacią chleba i wina

Jedną z tradycji na Boże Ciało są uroczyste procesje, które przechodzą przez nasze wsie i miasteczka. Wyruszają one spod kościołów zaraz po zakończeniu Mszy Świętej i prowadzą do czterech ołtarzy. Przy każdym z nich słyszymy ewangelię, która nawiązuje do Najświętszego Sakramentu. W procesjach Bożego Ciała uczestniczymy wyjątkowo licznie. I to także jeden z cudów związanych z tym świętem. Szczególnie na wsiach – w zdecydowanej większości przypadków nie wyobrażamy sobie, aby w procesji nie uczestniczyć. Być może dlatego, że tradycje na Boże Ciało to jedne z ważniejszych na polskiej wsi.

W Boże Ciało podczas procesji śpiewamy ” Od powietrza, głodu, ognia i wojny wybaw nas Panie”. Jeśli zagłębimy się dobrze w te słowa to zrozumiemy jak ważne są one dla rolnika. Wymienione są tu niszczycielskie żywioły i wydarzenia, które mogą zrujnować domy i uprawy, cały dobytek każdego gospodarstwa.

Ważną tradycją, nie tylko na wioskach, ale szczególnie kultywowaną właśnie w mniejszych miejscowościach, jest zrywanie brzózek zdobiących trasę procesji Bożego Ciała. Brzózki – zgodnie z wiekową już tradycją – mają przynieść szczęście w naszych domostwach i są pamiątką przejścia Chrystusa w Najświętszym Sakramencie przez ulice naszych parafii. Rolnicy niejednokrotnie zerwane brzózki wbijają na polach, co – wedle tradycji – ma przynieść urodzaj. Zwyczaj ten kultywowany jest w całej Polsce.

Boże Ciało to także wielkie wydarzenie społeczne w mniejszych miejscowościach. Całe wioski są często zaangażowane w dekorowanie trasy procesji, przygotowanie ołtarzy. W Boże Ciało silnie angażują się Koła Gospodyń Wiejskich oraz Ochotnicze Straże Pożarne. Procesja jest czasem dodatkowo upiększana uczestnictwem miejscowych orkiestr (często działających np. przy OSP).

Wyjątkowy dzień wiary i wspólnego działania

Uroczystość Ciała i Krwi Chrystusa jest nie tylko wielkim wydarzeniem w życiu Kościoła, ale też wiążą się z nim dobre tradycje i po prostu piękno procesji.

Uroczystość Ciała i Krwi Chrystusa jest nie tylko wielkim wydarzeniem w życiu Kościoła, ale też wiążą się z nim dobre tradycje i po prostu piękno procesji. Wystarczy przejechać w ten dzień przez polskie wsie i miasteczka, aby zobaczyć jak bardzo mieszkańcy wsi przeżywają ten wyjątkowy dzień. To dzień, kiedy wyrażamy swoją wiarę na ulicach naszych miejscowości, ale także działamy wszyscy razem, aby przygotować tak ważną uroczystość.

Przechowywanie warzyw w zimie – jak to robić

Jakość warzyw w trakcie i po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji.

12 listopada 2017

Dezynfekcja pomieszczeń gospodarczych – jak ją przeprowadzić

Dezynfekcja pomieszczeń, czyli szklarni, przechowalni, chłodni czy magazynów, to zabieg konieczny dla zachowania zdrowotności, odporności na choroby roślin

7 listopada 2017

Konkurs rolniczy „Pamiętnik Rolnika” – historia przemian polskiej wsi

Konkurs rolniczy "Pamiętnik Rolnika" to okazja do opowiedzenia historii przemian Waszego gospodarstwa. Przeczytaj, co działo się w czasach transformacji

19 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij