Trudna sytuacja na rynku wieprzowiny omawiana podczas AGRIFISH

Producenci wieprzowiny od dłuższego czasu mierzą z poważnym kryzysem. ASF, COVID-19, a także niskie ceny żywca spowodowały, że trudna sytuacja na rynku wieprzowiny utrzymuje się od zeszłego roku. Czy istnieje szansa na poprawę tej sytuacji? Czy wsparcie trafi w końcu do producentów świń? Sprawdźmy!
Trudna sytuacja na rynku wieprzowiny była tematem rozmów podczas videokonferencji Rady ds. Rolnictwa i Rybołóstwa (AGRIFISH). Uczestniczył w niej także wiceminister rolnictwa Ryszard Bartosik, a także Komisarz UE ds. rolnictwa Janusz Wojciechowski.
Spis treści
Trudna sytuacja na rynku wieprzowiny – potrzebne pilne wsparcie
Według Janusza Wojciechowskiego w sektorze wieprzowiny pojawia się wiele problemów strukturalnych jak np: wysoka koncentracja produkcji i bardzo różnorodna sytuacja w poszczególnych państwach członkowskich. Dlatego trudno znaleźć jedno rozwiązanie, aby pomóc wszystkim producentom. Mimo to, komisarz Wojciechowski zapewnia – cały czas bacznie przyglądamy się sytuacji i nie wykluczamy możliwości wykorzystania instrumentów rynkowych.
O konieczności uruchomienia wsparcia wspomniał także wiceminister Bartosik, który podkreślił:
,,Polska wielokrotnie zwracała KE na to uwagę. ASF, COVID-19, a obecnie dodatkowo sezonowy spadek cen, wpływają bardzo negatywnie na sytuację unijnych producentów świń i perspektywy dla tego sektora. W Polsce w styczniu br., w porównaniu do stycznia 2020 r., cena wieprzowiny była o prawie 42% niższa. To doskonale obrazuje skalę problemu, z jakim mamy do czynienia. Dlatego Polska jak i wiele innych państw członkowskich UE ponownie wnioskuje o wsparcie dla sektora wieprzowiny.”
Czytaj również: Nowe przypadki ASF 2021 wykryte u prawie 200 dzików
Zła sytuacja związana także z podwyżkami pasz
Na trudną sytuację na rynku wieprzowiny zwróciła również uwagę Lubelska Izba Rolnicza. W opublikowanym stanowisku LIR stwierdza, że trudna sytuacja na rynku wieprzowiny wiąże się także z szybko rosnącymi cenami pasz, co z kolei ma wpływ na wzrost kosztów produkcji. Według światowych szacunków podaży i popytu w rolnictwie światowa konsumpcja soi w sezonie 2020/21 wzrosnąć może o 4 proc. r/r doprowadzając do spadku światowych zasobów soi o 10 proc. na koniec sezonu 2020/2021 – podaje LIR. Cena soi może szybko rosnąć również z powodu suszy panującej w krajach Ameryki Południowej.
Wszystkie te czynniki mają wpływ na pogarszającą się kondycję producentów wieprzowiny, dlatego należy podjąć pilną interwencję w tej sprawie.