Uprawa buraków nie tylko na cukier

Za 2 lata ograniczenia produkcyjne cukru zostaną uwolnione. DG AGRI przewiduje, że po zniesieniu kwotowania produkcji cukru ceny buraków spadną o 15%.

Burak cukrowy jest rośliną o wysokim wskaźniku opłacalności. Wynika to z dużego znaczenia gospodarczego tej rośliny oraz limitowanych kwot jej produkcji. Jednak już za 2 lata ograniczenia produkcyjne zostaną uwolnione. Dyrekcja Generalna Komisji Europejskiej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (DG AGRI) przewiduje, że po zniesieniu kwotowania produkcji cukru ceny buraków spadną o 15%. Jednym słowem plantatorów buraka czekają ciężkie czasy. Trudno przewidzieć, czy rolnikom będzie opłacać się uprawa buraków cukrowych, a cukrowniom ich przerabianie.

Wyeliminowanie z płodozmianu buraka, oprócz pogorszenia efektów ekonomicznych, zapewne negatywnie wpłynęłoby również na warunki fitosanitarne siedliska. Pojawiłoby się więcej chorób i szkodników roślin uprawnych, dla których naturalną barierą jest prawidłowy płodozmian, uwzględniający rośliny okopowe. Argumentem przemawiającym za produkcją buraków jest także polska tradycja uprawy tej rośliny, zdobyta przez wielolecia wiedza, doświadczenie, a także nowoczesny park maszynowy. Dodatkowym atutem buraków są względy środowiskowe – uprawa tej rośliny sprzyja znacznie większej sekwestracji CO2 w porównaniu z innymi polowymi uprawami.

Wyeliminowanie z płodozmianu buraka negatywnie wpłynie na warunki fitosanitarne siedliska. Pojawi się też więcej chorób i szkodników.

Reforma rynku cukrownictwa i zobowiązania unijne dotyczące produkcji energii z odnawialnych źródeł przyczyniły się do zainteresowania burakiem jako rośliną energetyczną. Jak wykazano w wielu badaniach i praktyce przemysłowej, uzysk biogazu i bioetanolu z buraków jest znacznie wyższy niż z mocno promowanej kukurydzy czy innych roślin rolniczych. Dodatkowo technologia jest łatwa i szybka.

Podczas przerobu buraka szczyt gazowy osiągany jest już po 12 godzinach od zapoczątkowania fermentacji. W przypadku kukurydzy czas ten wydłuża się do 12 dni. Cały proces u buraka trwa 15 dni, a u kukurydzy 90 dni. Aby jednak całe przedsięwzięcie było opłacalne, należy wdrożyć do uprawy specjalne odmiany przeznaczone do celów energetycznych. Takie buraki uprawia się także w nieco innej technologii.

Optymalna obsada jest wyższa niż w tradycyjnej uprawie i wynosi 110 tys./ha. Nawożenie mineralne, a szczególnie azotowe, należy zwiększyć do 180–200 kg N/ha. Inaczej przebiega również zbiór buraka przeznaczonego na biogaz. Do biogazowi trafiają zarówno korzenie, jak i liście. Dlatego buraka należy ogłowić 3–4 cm nad główką korzenia. Taka technologia zapewnia dobre warunki do przechowywania i przetwarzania korzeni.

Plon buraków przeznaczonych na cele energetyczne (korzenie + liście) już dziś sięga 150–160 t/ha. Jednak prace prowadzone na poletkach doświadczalnych firmy KWS wskazują, że w najbliższym czasie normą może być 225–250 t/ha.

Kwoty cukrowe: polscy plantatorzy chcą utrzymać opłacalność produkcji

Kwoty cukrowe funkcjonowały jako jeden z mechanizmów równoważących popyt z podażą. W 2017 r. UE rezygnuje z tego narzędzia. Co na to rolnicy?

24 marca 2017

Soja: odmiany najlepsze do Twojego gospodarstwa

Prawidłowy dobór odmiany soi będzie jednym z ważniejszych kroków do uzyskania wysokich plonów. Sprawdź, jaką wybrać odmianę!

23 marca 2017

VitalFields obniża ceny dla gospodarstw większych niż 40 ha!

VitalFields wspomaga efektywne zarządzanie gospodarstwem. Dla właścicieli większych gospodarstw system będzie teraz tańszy! O ile?

17 marca 2017