Uprawa buraków nie tylko na cukier

Uprawa buraków nie tylko na cukier

Za 2 lata ograniczenia produkcyjne cukru zostaną uwolnione. DG AGRI przewiduje, że po zniesieniu kwotowania produkcji cukru ceny buraków spadną o 15%.

Burak cukrowy jest rośliną o wysokim wskaźniku opłacalności. Wynika to z dużego znaczenia gospodarczego tej rośliny oraz limitowanych kwot jej produkcji. Jednak już za 2 lata ograniczenia produkcyjne zostaną uwolnione. Dyrekcja Generalna Komisji Europejskiej ds. Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich (DG AGRI) przewiduje, że po zniesieniu kwotowania produkcji cukru ceny buraków spadną o 15%. Jednym słowem plantatorów buraka czekają ciężkie czasy. Trudno przewidzieć, czy rolnikom będzie opłacać się uprawa buraków cukrowych, a cukrowniom ich przerabianie.

Wyeliminowanie z płodozmianu buraka, oprócz pogorszenia efektów ekonomicznych, zapewne negatywnie wpłynęłoby również na warunki fitosanitarne siedliska. Pojawiłoby się więcej chorób i szkodników roślin uprawnych, dla których naturalną barierą jest prawidłowy płodozmian, uwzględniający rośliny okopowe. Argumentem przemawiającym za produkcją buraków jest także polska tradycja uprawy tej rośliny, zdobyta przez wielolecia wiedza, doświadczenie, a także nowoczesny park maszynowy. Dodatkowym atutem buraków są względy środowiskowe – uprawa tej rośliny sprzyja znacznie większej sekwestracji CO2 w porównaniu z innymi polowymi uprawami.

Wyeliminowanie z płodozmianu buraka negatywnie wpłynie na warunki fitosanitarne siedliska. Pojawi się też więcej chorób i szkodników.

Reforma rynku cukrownictwa i zobowiązania unijne dotyczące produkcji energii z odnawialnych źródeł przyczyniły się do zainteresowania burakiem jako rośliną energetyczną. Jak wykazano w wielu badaniach i praktyce przemysłowej, uzysk biogazu i bioetanolu z buraków jest znacznie wyższy niż z mocno promowanej kukurydzy czy innych roślin rolniczych. Dodatkowo technologia jest łatwa i szybka.

Podczas przerobu buraka szczyt gazowy osiągany jest już po 12 godzinach od zapoczątkowania fermentacji. W przypadku kukurydzy czas ten wydłuża się do 12 dni. Cały proces u buraka trwa 15 dni, a u kukurydzy 90 dni. Aby jednak całe przedsięwzięcie było opłacalne, należy wdrożyć do uprawy specjalne odmiany przeznaczone do celów energetycznych. Takie buraki uprawia się także w nieco innej technologii.

Optymalna obsada jest wyższa niż w tradycyjnej uprawie i wynosi 110 tys./ha. Nawożenie mineralne, a szczególnie azotowe, należy zwiększyć do 180–200 kg N/ha. Inaczej przebiega również zbiór buraka przeznaczonego na biogaz. Do biogazowi trafiają zarówno korzenie, jak i liście. Dlatego buraka należy ogłowić 3–4 cm nad główką korzenia. Taka technologia zapewnia dobre warunki do przechowywania i przetwarzania korzeni.

Plon buraków przeznaczonych na cele energetyczne (korzenie + liście) już dziś sięga 150–160 t/ha. Jednak prace prowadzone na poletkach doświadczalnych firmy KWS wskazują, że w najbliższym czasie normą może być 225–250 t/ha.

Uprawa ryżu na świecie – gdzie produkuje się go najwięcej?

W naszym klimacie zboża, rzepaki i kukurydza stanowią o sile produkcyjnej. Ogromne znaczenie gospodarcze na świecie ma także ryż.

7 października 2017

Grupa producencka Idealsad, czyli zdrowe jabłka z gminy Rybno

Grupy sadownicza Idealsad oprócz sprzedaży jabłek na rynek krajowy, do sklepów detalicznych i do supermarketów, dostarcza owoce także do palcówek szkolnych

14 października 2017

Jak wygląda rynek buraków cukrowych?

Ostatnie lata pełne było obaw o to jak wyglądać będzie sytuacja na rynku buraka cukrowego. Dziś mamy już pierwsze odpowiedzi na te pytania.

10 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij