Uprawa gruszy w Polsce rośnie. Zachód zaniepokojony

Choć w ostatniej dekadzie uprawa gruszy w Polsce odnotowała 40% spadek, to najnowsze dane wskazują, że nasadzeń tego gatunku z powrotem przybywa. Coraz więcej gospodarstw decyduje się na dywersyfikację produkcji. Zauważają to również zachodni eksporterzy.

Obecnie w Polsce jest około 7500 ha sadów gruszowych. W porównaniu do analogicznego okresu sprzed 10 lat to spadek rzędu aż 40 proc. Jednak w skali ostatnich 3 lat przybyło już ok. 11 proc. tych nasadzeń. Patrząc na sytuację na rynku gruszek, należy się spodziewać kontynuacji tego trendu. Rozwój uprawy drzew owocowych w Polsce, w tym szczególnie gruszy, może wpłynąć na przyszłe trendy na rynku sadowniczym.

Uprawa gruszy nie dla każdego?

To dość drastyczne ograniczenie produkcji w ostatniej dekadzie wzięło się z trudności w uprawie gruszy. Jest to bowiem wymagający gatunek. Aby go z powodzeniem uprawiać, trzeba mu zapewnić odpowiednie warunki. Ważne są m.in. ciepłe i zaciszne stanowisko oraz dobra gleba. Ponadto grusza jest bardzo podatna na raka bakteryjnego wywoływanego przez bakterię Pesudomonas syringae. Sen z oczu plantatorów spędza też walka z miodówką gruszową plamistą.

Dlatego zmiana produkcji w kierunku większej liczby gruszek nie jest taka prosta. To wszystko sprawia, że ​​uprawa gruszek jest trudna dla osób, które dopiero się z nią zapoznają — mówi dla portalu Fresh-Plaza Emilia Lewandowska, kierownik biura firmy eksportowej Fruit-Group.

Uprawa gruszy w sezonie 2023/2024

Sezon 2023/2024 zaczął się dobrze dla producentów owoców ziarnkowych. Obecnie (6.11.2023) hurtowe ceny gruszek przemysłowych kształtują się na poziomie 1–1,50 zł/kg. Jeśli chodzi o owoce deserowe, to skupy obecnie oferują:

  • od 3,00 do 4,50 zł/kg — w przypadku odmiany Konferencja;
  • od 2,90 do 3,50 zł/kg — za odmianę Lukasówka.

Jak wynika z sondażu Kantar, we wrześniu 2023 r. gruszki były trzecim najczęściej spożywanym przez Polaków owocem (51% respondentów). Ponadto w październiku br. krajowa konsumpcja gruszek wzrosła w ciągu miesiąca o 9% i była niemal o 1% wyższa r/r.

W naszej grupie 95% produkcji gruszek trafia na rynek krajowy — informuje Emilia Lewandowska.

Uprawa gruszy w obrębie członków grupy Fruit-Group obejmuje przede wszystkim odmiany Konferencja i Lukasówka. Ale zainteresowaniem cieszą się również Patten i Klapsa.

Mamy nadzieję, że sprzedaż gruszek w porównaniu do poprzedniego sezonu będzie rosła. Wzrost o 7 proc. zadowoliłby nas jako firmę – ocenia przedstawicielka GPO.

Konkurencyjność polskiej gruszki rośnie

Jednak polska gruszka zaczyna być doceniana również na rynkach zagranicznych. Dlatego rozwój uprawy gruszy w naszym kraju niepokoi zachodnich eksporterów. Naszą przewagą są niższe niż w Holandii czy Belgii koszty produkcji oraz to, że nasz produkt końcowy jest równie dobrej jakości jak na Zachodzie.

Bez wątpienia polskie gruszki stanowią konkurencję na przykład na rynku skandynawskim. Mimo to nie mają jeszcze dostępu do takich ilości gruszek, jakie mamy w Holandii i Belgii — ocenia Jack Van Kessel z Van Kessel Fruit w Niderlandach.

Czytaj też: Zagrożenie sadów ze strony owocówki jabłkóweczki rośnie

Źródła: Fresh-Plaza, Core Team, Fresh-Market

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

TO JEST NIEWIARYGODNEZobacz SPRAWDŹ WYNIKI BADAŃ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *