Uprawa kapusty – wysoka jakość główek
Uprawa kapusty głowiastej w Polsce jest bardzo rozpowszechniona. Uprawiana jest głównie do przetwórstwa i kwaszenia. Wyróżnia się wysokimi wartościami zdrowotnymi, ze względu na obecność witaminy C oraz błonnika.
Praca w gospodarstwie warzywniczym odbywa się w trybie ciągłym. Wiosną zakładane są tunele, rozpoczyna się sadzenie, podlewanie i odpowiednie nawożenie płynne. Każdy sezon dla rolników jest dużym wyzwaniem, ponieważ to, jakie zabiegi będziemy musieli wykonać, będzie zależało od warunków pogodowych.
Spis treści
Kiedy i na jakich glebach sadzić?
W zależności od odmiany i terminu uprawy, kapustę można sadzić od marca do końca czerwca. Najwcześniej sadzi się rozsadę do tuneli foliowych. Pierwsze terminy sadzenia w gruncie przypadają na początek kwietnia. Uprawa kapusty wymaga gleb żyznych i próchnicznych. Należy unikać terenów podmokłych, ponieważ działają one szkodliwie na kapustę. Najlepiej uprawę rozpocząć na glebach piaszczysto-gliniastych, czarnoziemach i lessach.
Żeby uzyskać dobre plony kapusty, oprócz doboru odpowiedniej odmiany, wpływ ma stanowisko uprawy oraz nawożenie wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi, zawierającymi w swoim składzie fosfor i potas. Nie wolno również zapomnieć o nawożeniu azotowym, które jest podstawą wysokich plonów. Stanowisko pod uprawę kapusty powinno mieć pH 6,5-7,5, z uwagi na najgroźniejszą chorobę występującą w jej produkcji, czyli kiłę kapustnych. Im bardziej kwaśny odczyn gleby, tym większe ryzyko porażania przez kiłę kapustnych.
Ochrona kapusty przed szkodnikami
W zależności od sezonu, kapusta może wymagać ochrony przed szkodnikami. Powodują one duże straty w plonach. Środki w ochronie kapusty, stosuje się zapobiegawczo lub interwencyjnie. Warto zwrócić uwagę na warunki, w jakich można je stosować, wiele z nich działa tym silniej, im wyższa jest temperatura.
Jednak coraz częściej ogranicza się stosowanie środków chemicznych w zwalczaniu szkodników. Najlepszym działaniem w uprawie kapusty jest zapobieganie występowania i rozprzestrzeniania się niechcianych organizmów. Związane jest to z zastosowaniem środków higieny fitosanitarnej.