Uprawa ziemniaka wczoraj i dziś

Jeszcze do niedawna wykopki kojarzyły się z ręcznym zbieraniem ziemniaka. Dziś zbiór bulw tej rośliny, jak i sama uprawa ziemniaka to w pełni zmechanizowane prace. Do konsumenta trafia zaś czysty i zapakowany produkt dystrybuowany przez wyspecjalizowane zakłady. Postanowiliśmy więc sprawdzić, jak wygląda droga ziemniaka z pola na nasze stoły.

Produkcja ziemniaka wiąże się dziś niemal z pełną mechanizacją. Wybór nowoczesnych maszyn jest jednak duży. Na jakie rozwiązania stawiają duże gospodarstwa trudniące się uprawą ziemniaka, a w co inwestują te mniejsze?

uprawa ziemniaków

Do niedawna w większości gospodarstw ziemniaki zbierano wyłącznie ręcznie.

Maszynowy postęp na ziemniaczanym polu. Od kopaczki do kombajnu ziemniaczanego…

Każdy, kto pamięta dawne czasy i pierwsze kopaczki podczepiane do ciągników, wie, jak wiele pracy trzeba było włożyć w zebranie ziemniaków. Na pola wychodziły więc często całe rodziny, nierzadko zapraszano również sąsiadów, by wspólnymi siłami pozbierać bulwy do koszy i wiaderek, a potem przewieźć je przyczepami do gospodarstwa. Na tym jednak praca z ziemniakami się nie kończyła, bo trzeba było je jeszcze przebrać według wielkości i dopiero te najlepsze, najdorodniejsze, można było przeznaczyć na sprzedaż. Pozostałe pożytkowano natomiast w gospodarstwie: jako pokarm dla domowników, zwierząt gospodarskich i materiał sadzeniakowy. 

Postęp w mechanizacji spowodował jednak, że rolnik ma dziś do wyboru szeroki asortyment maszyn, które pozwalają na pełne zmechanizowanie prac przy ziemniakach, poprzez: przygotowanie pola, następnie sadzenie bulw, uprawę i zbiór. Gospodarstwa trudniące się uprawą ziemniaka stawiają więc na odpowiednie maszyny, które dobierają ze względu na rodzaj pól uprawnych i ich wielkość.

uprawa ziemniaka

– Rolnicy wybierając maszyny do uprawy ziemniaków na swoich polach, kierują się przede wszystkim strukturą gleby i do niej dostosowują technologię – mówi Daniel Kruczek, doradca techniczno-handlowy z firmy produkującej maszyny do uprawy ziemniaków.

Rolnicy wybierając maszyny do uprawy ziemniaków na swoich polach, kierują się przede wszystkim strukturą gleby i do niej dostosowują technologię. Na glebach z dużą zawartością kamieni i brył wymagana będzie przede wszystkim skuteczna separacja gleby. Przy glebach lekkich można pozwolić sobie na wprowadzenie tylko jednej technologii, ale w gospodarstwach o wielu rodzajach gleb już nie. Przy zbiorze ziemniaków liczy się natomiast długość pól, od czego zależy wybór kombajnu z odpowiednim zbiornikiem. Mniejsze gospodarstwa zazwyczaj inwestują w kombajny jednorzędowe, natomiast te powyżej 50 ha w dwurzędowe. Z roku na rok obserwowany jest także wzrost sprzedaży samobieżnych maszyn do zbioru ziemniaków – mówi Daniel Kruczek, doradca techniczno-handlowy z firmy produkującej maszyny do uprawy ziemniaków.

W tym roku ziemniaków jest zdecydowanie więcej niż w zeszłym. Ziemniaki obrodziły. Rok był wyjątkowo dobry.

Michał Budzik, rolnik z miejscowości Boczków

Tradycja uprawy ziemniaka. Z wizytą w gospodarstwie…

W Polsce mówi się o tradycji uprawy ziemniaka. Kiedyś każde gospodarstwo rolne rokrocznie przeznaczało choćby kawałek pola na tą roślinę, dbając w ten sposób o właściwy płodozmian w gospodarstwie. Obecnie uprawą ziemniaka zajmują się głównie duże gospodarstwa towarowe oraz mniejsze o specjalizacji ogrodniczej, często będące gospodarstwami rodzinnymi, w których tradycja uprawy ziemniaka przechodzi niemal z pokolenia na pokolenie. Wiele takich gospodarstw zlokalizowanych jest w Wielkopolsce, czy w okolicach Sieradza (woj. łódzkie).

Tegoroczne zbiory ziemniaków w kraju w porównaniu do lat poprzednich były bardzo wysokie. Według wyliczeń Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej są one 31% wyższe niż w roku ubiegłym [Rynek Rolny, Analizy Tendencje Oceny, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, s. 21, X 2016. – red.]. Urodzaj ziemniaka widać także na polach Michała Budzika z miejscowości Boczków (pow. ostrowski, woj. wielkopolskie), który jest właścicielem gospodarstwa rolnego.

uprawa ziemniaka

Michał Budzik prowadzi gospodarstwo rolne od 1990 r. Specjalizuje się głównie w produkcji ziemniaka jadalnego.

W tym roku ziemniaków jest zdecydowanie więcej niż w zeszłym. Ziemniaki obrodziły. Rok był wyjątkowo dobry, bo nie było zbyt sucho, tak jak w poprzednich latach – mówi Michał Budzik.

Ziemniaki w 50-hekatarowym gospodarstwie pana Michała zajmują powierzchnię ok. 30 ha. Na pozostałych 20 ha rolnik uprawia: brokuły, cebule, kalafiory i selery. Uprawa ziemniaka to najważniejsze źródło dochodu w jego gospodarstwie.

W tym roku nawet jeżeli sama cena będzie niska, bo towaru jest dużo, to i tak ilość zrobi pieniądz. Dla mnie istotna przy uprawie ziemniaka jest także bliskość zakładu zajmującego się jego konfekcjonowaniem, co pozwala mi na pewny i szybki zbyt.

Michał Budzik, rolnik z miejscowości Boczków

Ziemniak to główne warzywo w moim gospodarstwie, na którym da się zarobić – przekonuje rolnik. – W gorszych, suchych latach, nawet jeżeli ziemniaka było mało, to cena była wysoka. W tym roku nawet jeżeli sama cena będzie niska, bo towaru jest dużo, to i tak ilość zrobi pieniądz. Dla mnie istotna przy uprawie ziemniaka jest także bliskość zakładu zajmującego się jego konfekcjonowaniem, co pozwala mi na pewny i szybki zbyt – mówi rolnik.

Rolnik zrzeszony jest ponadto w grupie producenckiej działającej w ramach standardu GLOBALG.A.B., który potwierdza wysoką jakość oferowanego przez niego produktu.

Z pola do sklepu. Z wizytą w zakładzie zajmującym się skupowaniem, konfekcjonowaniem i dystrybucją ziemniaków…

Na przestrzeni lat zmieniła się również droga, jaką przebywa ziemniak, zanim trafi od rolnika na stół konsumenta. Dziś coraz chętniej kupujemy ziemniaki myte i opakowane, które znajdziemy w dyskontach czy hipermarketach. Dystrybucją oraz konfekcjonowaniem ziemniaków do największych sieci do największych sieci dyskontów i supermarketów w Polsce, takich jak: Biedronka, LILD, Kaufland, Dino czy E. Leclerc zajmuje się działająca od 1989 r. firma AWEX z Kościuszkowa w woj. wielkopolskim.

uprawa ziemniaków

Radosław Tyc, prezes P.P.U.H AWEX Sp. z o.o.

Współpracujemy z największymi sieciami supermarketów w Polsce. Codziennie wysyłamy naszymi ciężarówkami chłodniczymi wyselekcjonowane i świeżo zapakowane ziemniaki. Ziemniaki pozyskujemy z gospodarstw zlokalizowanych na terenie całej Polski. Z wieloma rolnikami współpracujemy już od wielu lat, dlatego mając sprawdzonych dostawców, możemy dostarczać produkty jak najlepszej jakości – mówi Radosław Tyc, prezes firmy P.P.U.H. AWEX Sp. z o.o.

Aby ułatwić pozyskiwanie ziemniaków od rolników, przy swoim zakładzie firma utworzyła specjalną grupę producencką zrzeszającą rolników prowadzących uprawy zgodnie z wymaganiami standardu GLOBALG.A.P. wersja 5.0, co pozwala jej na dostarczanie produktu, który spełnia wymogi nowoczesnej i bezpiecznej uprawy. Produkcję zgodnie z wymaganiami standardu GLOBALG.A.P. prowadzi się również na miejscu w firmie, gdzie dodatkowo procesy powadzone są zgodnie z wdrożonym i utrzymywanym systemem HACCP.

uprawa ziemniaka

Do firmy AWEX dostarczane są ziemniaki pochodzące od rolników z całej Polski. Produkt ten skupowany jest również od okolicznych rolników. Przy zakładzie działa ponadto grupa producencka zrzeszającą rolników prowadzących uprawy zgodnie z wymaganiami standardu GLOBALG.A.P. wersja 5.0.

– Wprowadzenie systemów w naszym zakładzie pozwala na pełną identyfikację produktu „od pola do stołu” i powoduje, że produkt, który otrzymuje od nas konsument jest w pełni bezpieczny. Posiadamy ponadto certyfikat pozwalający na pakowanie i dystrybucje produktów BIO. Wprowadziliśmy także specjalne opakowania biodegradowalne dla produktów BIO, jako jedni z zaledwie trzech zakładów tego typu w Europie – mówi prezes firmy AWEX.

Produkty BIO są sztandarowymi produktami w zakładzie w Nowych Skalmierzycach, a ich produkcja wymaga większej kontroli i obwarowana jest szeregiem restrykcji sanitarnych. Wybierając produkty BIO, konsument ma jednak pewność wyboru produktu wysokiej jakości. W ten sposób konfekcjonowane są ziemniaki i cebula, ale zakład również prowadzi dystrybucję już zapakowanych produktów, takich jak marchew i jabłka.

uprawa ziemniaka

Agnieszka Maniewska, specjalista ds. jakości w P.P.U.H. AWEX.

Produkcja produktów BIO wymaga szczególnego podejścia. Na każdym etapie produkcji, od surowca po wyrób gotowy, wymagany jest odpowiedni certyfikat, który potwierdza, iż produkt był wyprodukowany zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Taki certyfikat musi posiadać rolnik lub firma handlowa, od której kupujemy surowiec, my jako jednostka przetwarzająca i zamykająca produkt w opakowanie jednostkowe oraz sieć handlowa, do której trafia gotowy produkt. Chcąc sprostać wymaganiom produkcji ekologicznej, przystosowaliśmy zakład, wyznaczając w magazynach surowca oraz magazynie wyrobu gotowego specjalne sekcje do przechowywania wyłącznie surowców/produktów gotowych BIO. Linia do mycia ziemniaka każdorazowo przez myciem surowca BIO jest myta i dezynfekowana. Do konfekcjonowania tych produktów mamy dedykowaną linię, na której pakowane są wyłącznie BIO produkty. Samochody, którymi przywożony jest do nas surowiec BIO oraz wywożone są gotowe produkty ekologiczne do naszego odbiorcy, muszą także posiadać dokument potwierdzający ich mycie i dezynfekcję przed załadunkiem mówi Agnieszka Maniewska, specjalista ds. jakości w P.P.U.H. AWEX.

Produkcja produktów BIO wymaga szczególnego podejścia. Na każdym etapie produkcji wymagany jest odpowiedni certyfikat, który potwierdza, iż produkt był wyprodukowany zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego.

Agnieszka Maniewska, specjalista ds. jakości w P.P.U.H. AWEX.

Czy zatem polskie rolnictwo, w tym produkcja ziemniaka, zmierza w kierunku produkcji ekologicznej? Czy konsumenci chętniej wybierają produkty tego typu?

Rolnictwo ekologiczne w Polsce nie jest jeszcze tak rozwinięte jak na zachodzie Europy. Rolników do podjęcia działalności w rolnictwie ekologicznym zachęcają często wysokie dopłaty, jednak wielu rezygnuje po okresie przejściowym, bo rolnictwo ekologiczne jest jednak bardziej wymagające. Jednak z roku na rok widać rozwój w tym kierunku. Dostępność produktów z rolnictwa ekologicznego w Polsce sukcesywnie rośnie, co pozwoliło nam w tym roku na konfekcjonowanie od czerwca niemal wyłącznie polskich BIO ziemniaków i cebuli. Jeszcze w ubiegłym roku opieraliśmy całą produkcję BIO na surowcach z importu – dodaje Agnieszka Maniewska.

uprawa ziemniaka

Magazyn wyrobu gotowego w firmie AWEX.

Zakład z Kościuszkowa dostarcza do magazynów centralnych największych sieci handlowych w Polsce ziemniaki pakowane w różnego typu opakowania i gramatury. Oferowane przez firmę ziemniaki przeznaczone do konsumpcji dzielą się na 3 główne typy kulinarne: Typ A (sałatkowy), Typ B (ogólnoużytkowy), oraz typ C (mączasty), choć są również typy pośrednie.

Wybierając ziemniaki w sklepie, nie zastanawiamy się raczej, jaką drogę przeszedł wybrany przez nas produkt. Jednak coraz częściej czytamy etykiety i poszukujemy produktu, który spełni nasze oczekiwania. Jako konsumenci musimy mieć jednak świadomość, że kupując produkt z opakowany, możemy mieć pewność co do jego pełnej identyfikalności, którą możemy sprawdzić po numerze partii widniejącym na opakowaniu.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 1

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Z forum
Powiązany temat: Uprawa ziemniaka
kamil255
Jest już sporo na temat ziemniaków, wystarczy poszukać a nie zakładać nowy temat. zobacz więcej »
adamski1510
Witam wiem że jest już po sezonie ale szykuje się na kolejny sezon i mam do was kilka pytań odnośnie ziemniaka jadalnego do sklepów jaki nawóz jaka odmiana jaka ziemia opryski po ... zobacz więcej »

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *