Uwaga na groźne mszyce w pszenicy
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/644419-pszenica-ozima/

Uwaga na groźne mszyce w pszenicy

W 12 odcinku „Poradnika aF” wyjaśniamy, jak skutecznie pokonać mszyce i skrzypionkę zbożową w pszenicy ozimej.

W 12 odcinku „Poradnika aF” wracamy na plantację pszenicy ozimej. Nasze rośliny kończą fazę krzewienia i przechodzą w fazę strzelania w źdźbło. Michał Jasiński z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu przypomina, aby w tym czasie zwracać szczególną uwagę na 2 bardzo groźne szkodniki zbóż: mszyce i skrzypionkę zbożową.

agroFakt: Witam serdecznie w kolejnym odcinku „Poradnika agroFakt”. Prof. Marcina Kozaka dzisiaj z nami nie ma, gdyż jest na 2-tygodniowym stażu w Czechach. Obok mnie pan Michał Jasiński, ekspert z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Witam serdecznie.

Michał Jasiński: Witam bardzo serdecznie.

Jakie szkodniki występują w zbożach?

W tej chwili mamy koniec fazy krzewienia i początek fazy strzelania w źdźbło. I w tym momencie największym problemem będą mszyce oraz skrzypionka zbożowa.

Jakie szkody powodują nam w uprawach pszenicy?

Zaczniemy może od mszyc, jak widać tutaj na liściu. Mszyce są opisane, te, które uszkadzają zboża, są opisane do 70 gatunków. Natomiast najbardziej problematyczne będą mszyca czeremchowo-zbożowa, mszyca zbożowa oraz mszyca różano-trawowa. Z tego względu będą powodować szkody na dwojaki sposób. Pierwszy, bezpośrednio, będą wysysały asymilaty z liści i będą ograniczać możliwości plonotwórcze zbóż. Natomiast drugi sposób, czyli pośredni, są nosicielami wirusów, które mogą bardzo poważnie uszkadzać całe nasze uprawy.

A co ze skrzypionkami? Również występują teraz na zbożach.

Tak. Skrzypionka zbożowa jest to chrząszcz z rodziny stonkowatych. Jest to niewielki chrząszcz, ponieważ osiąga od 5 do 6 mm długości. Same chrząszcze, osobniki dorosłe, nie będą na tyle szkodliwe, ponieważ ich pokarmem zastępczym są liście innych traw. Natomiast powinniśmy skupić się przede wszystkim na larwach, które będą uszkadzać liść flagowy oraz liście podflagowe, które są największym czynnikiem plonotwórczym wśród zbóż. Dlatego odpowiednie ograniczenie tych szkodników będzie miało u nas decydujące znaczenie.

Jak najlepiej zwalczać tego typu szkodniki?

Przede wszystkim trzeba powiedzieć, że od 2014 r. obowiązują wszystkich profesjonalnych użytkowników zasady zintegrowanej ochrony, czyli zanim przystąpimy do ochrony chemicznej, powinniśmy skupić się na wszystkich metodach agrotechnicznych, fizycznych, przede wszystkim stosując odpowiedni płodozmian, również skupiając się na odpowiedniej odmianie samej rośliny uprawnej oraz gęstości siewu, która może przyczynić się do lepszego przewietrzenia łanów oraz mniejszego występowania odpowiednich szkodników. Natomiast przechodząc do ograniczenia chemicznego, przede wszystkim powinniśmy skupić się na progach ekonomicznej szkodliwości, czyli w przypadku zbóż jarych i skrzypionki zbożowej, są to od 1, od 1 do 1,5 larwy na źdźbło, natomiast w zbożach ozimych jest to od 1,5 do 2 larw na źdźbło. W przypadku mszyc jest to 5 osobników na źdźbło w próbie 100. Środki, jakie powinniśmy używać, powinny należeć do grupy pyretroidów oraz związków fosforoorganicznych. Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na etykiety, żeby to wszystko było bezpieczne w stosowaniu. Natomiast drugą sprawą, bardzo ważną, jest temperatura stosowania, ponieważ pyretroidy będą działały poniżej 20°C, natomiast związki fosforoorganiczne powyżej 15°C.

Na co należy zwracać uwagę przy wykonywaniu zabiegu?

Według Instytutu Ochrony Roślin przede wszystkim należy zwrócić uwagę na prędkość wiatru, która powinna wynosić poniżej 4 m/s. Następną sprawą jest przede wszystkim bezpieczeństwo, czyli osoba wykonująca zabieg powinna być odpowiednio przeszkolona i wykwalifikowana do wykonania takiego zabiegu. Następną sprawą jest odpowiedni sprzęt, który również powinien być sprawny i przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na etykietę od producenta, która znajduje się w każdym środku ochrony roślin.

Dziękuję bardzo. Na dzisiaj to już wszystko i zapraszam serdecznie na kolejny odcinek programu.

Dziękuję również. Do widzenia.

Z forum

Powiązany temat:

Pszenica Ozima i jara
Tomek90
2 godziny temu, krzysiek1979 napisał: No wlaśnie chciałem w czwartek ruszyć z sianiem ,u mnie to już od piątku wszyscy sieją na maxa .Nie wiem co o tym myśleć bo t...
zobacz więcej »
proxy8441
1 godzinę temu, adrian napisał: W ostatnich min filmu zalecają wysiew pk pod jare już jesienią przed orka zimowa?? robi ktoś Tak??na bardzo ciężkich gleb...
zobacz więcej »
warchest
23 godziny temu, dwdx1906 napisał: zależy jakie kiełkowanie, czystość i mtz. Moja już kiepsko kiełkuję i będę siał 220-230 kg/ha.ta byla drugi ...
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Sprawdzone odmiany zbóż

Pan Szymon Cichocki z województwa warmińsko-mazurskiego, przy doborze nasion, stawia wiedzę. W artykule opowiada o tym, dlaczego wybrał Top Farms Nasiona.

8 września 2018

Zaprawianie pszenicy ozimej – odpowiedni preparat to pewny start!

Pierwsze siewy pszenic już niebawem. Sprawdź jak zapewnić młodym roślinom pewny start z dodatkowymi korzyściami!

9 września 2018

Postaw na dobrą zaprawę nasienną do pszenicy ozimej – triazole to za mało

Czym kierować się przy wyborze zaprawy nasiennej do pszenicy ozimej? Jaki skład powinna mieć, żeby dobrze zabezpieczała materiał siewny?

13 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close