Uwaga, nalatują m.in. chrząszcze chowaczy łodygowych [KOMUNIKAT]
Doradcy Agrotechniczni PROCAM sygnalizują: w żółtych naczyniach w okolicach Wrocławia i Poznania coraz częściej nalatują chrząszcze chowaczy łodygowych.
Oprócz chrząszczy chowaczy widoczne są ponadto wyłapywane w żółtych naczyniach owady pożyteczne. Są to na przykład dziubałki, pluskwiaki, a także muchówki i skoczogonki.
Identyfikacja szkodników
Poszukując potencjalnych zagrożeń dla rozwoju i wzrostu roślin, szczególnie zwracamy uwagę na szkodniki występujące na roślinach i w glebie.
- Ploniarka zbożówka – poszukujemy żerujących larw muchówek w pędach zbóż, w tym szczególnie pszenicy.
- Chowacz brukwiaczek – ryjkowiec zimujący w postaci imagines już w zeszłym tygodniu nalatywał na plantacje rzepaku w okolicach Wrocławia. Ponieważ zaczęło się to bardzo wcześnie w porównaniu z zeszłymi latami, należy być niezwykle czujnym. Trzeba sygnalizować szkodliwość bardzo lokalnie, ponieważ huśtawka pogodowa bardzo rozciągnie szkodliwość tego chowacza łodygowego. Tym, którzy stosują metodę temperaturową gleby przypominamy, że gdy temperatura gleby osiągnie 5–7°C, następuje wylot szkodnika.
- Omacnica prosowianka – poszukujemy zimujących form gąsienic w chwastach grubołodygowych czy w ścierni kukurydzy. Jak widać na zdjęciach, mamy bardzo dobre przezimowanie tych szkodników. Mówi nam to o ich dużej szkodliwości w tym roku.
- Śmietka kiełkówka – wykonane przesiewy gleby w miejscach, w których w zeszłym roku był problem z żerowaniem tej muchówki na kukurydzy, wykazał duże ilości zdrowych bobówek, co także wskazuje na to, że w tym roku z tymi szkodnikami może też być duży problem fitosanitarny.
- Skoczogonków możemy się spodziewać szczególnie na butwiejących liściach, jak i korzeniach przede wszystkim rzepaku.
Oprócz tego ciepła końcówka zimy doprowadziła do dużego rozmnożenia się nornic, co widoczne jest na polach w postaci dziur i bezpośredniego żerowania na korzeniach.
Ponadto doradcy agrotechniczni PROCAM zwracają uwagę na żerowanie na liściach rzepaku pluskwiaków, czyli mączlika warzywnego.
Identyfikacja patogenów
Jeśli chodzi o występowanie patogenów – podobnie jak w przypadku szkodników – tu też pogoda, szczególnie jesienna, spowodowała, że wcześnie siane zboża ozime są dość pokaźnie porażone przez mączniaka prawdziwego oraz przez rdzę brunatną i żółtą. Do tego należy dodać septoriozę paskowaną liści. Lokalnie występuje też pałecznica zbóż i traw oraz pleśń śniegowa.
Przy rzepaku trzeba szczególnie zwrócić uwagę na grzyby saprofityczne, w tym szczególnie alternaria oraz cladosporium. Mimo że temperatury tej zimy były raczej sprzyjające przezimowaniu, to jednak na wielu plantacjach rzepaku zwracamy uwagę na infekcje wywołane przez szarą pleśń. Oprócz tego na liściach pojawiają się objawy suchej zgnilizny kapustnych.
Biorąc pod uwagę wymienione problemy fitosanitarne zarówno w uprawach zbóż, jak i rzepaku, zapewne w wielu miejscach Polski wskazany będzie zabieg czyszczący.
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.