W UE zbyt mało jabłek do przetwórstwa

Niższe w UE zbiory jabłek w 2023 r. wpłynęły na pogorszenie sytuacji nie tylko jeśli chodzi o rynek owoców deserowych. Okazało się, że mamy zbyt mało jabłek do przetwórstwa.  
Reklama

Zbiory jabłek w Polsce w 2023 r.

Rok 2023 był pod wieloma względami trudny dla upraw. Na początku sezonu niskie temperatury przyhamowały ruszającą wegetację. Następnie chłodny maj z dużymi opadami deszczu wpłynął niekorzystnie na prawidłowe zapylanie kwiatów. Utrudniał też ochronę roślin. Te czynniki oraz lokalne majowe przymrozki spowodowały zmniejszone zawiązywanie owoców.

Po trudnym początku sezonu pojawiła się susza, przez którą zawiązki owoców masowo opadały. Lato przyniosło poprawę warunków do rozwoju i dojrzewania owoców. Następnie ciepła jesień opóźniła zbiory, co miało negatywny wpływ na przechowalniczą jakość owoców.

Według danych GUS zbiory owoców w ubiegłym roku miały być o 9% niższe od zbiorów w 2022 r. Co się tyczy samych jabłek, było to 10% mniej niż w roku 2022, co daje około 3,8 mln ton. W konsekwencji, zapasy jabłek w przechowalniach są mniejsze niż we wcześniejszym sezonie.

Produkcja owoców w 2023 r. w Unii Europejskiej

Zbiory jabłek w Unii Europejskiej również były mniejsze niż w poprzednich latach. WAPA (Światowe Stowarzyszenie Jabłek i Gruszek) szacuje, że zbiory jabłek w UE miały wynieść około 11 mln ton. Ten wynik jest o 4% mniejszy niż w roku 2022. Dla przykładu zbiory w Holandii zostały oszacowane na 199 tys. ton, czyli aż o 15% mniej niż w sezonie wcześniejszym.

Niska produkcja jabłek dla przetwórstwa

Aktualnie na rynku dostępne są jabłka w dwóch kategoriach jakościowych: produkty eksportowe oraz do przetworzenia.

Peter van Arkel – międzynarodowy konsultant ds. uprawy jabłek i gruszek zwraca uwagę na utrzymującą się nadprodukcję jabłek na świecie. Utrzymuje się ona na poziomie 20–30%. Taki wynik w połączeniu ze spadkiem spożycia owoców na świecie powoduje większe skupienie się na produkcji jabłek eksportowych. W konsekwencji ilość jabłek gorszej jakości, przeznaczonych do przetwórstwa maleje. Niskie zbiory owoców także sprawiają, że dostępnych jest obecnie zbyt mało jabłek do przetwórstwa w UE.

Źródło: agrotimes
Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *