Wartość pokarmowa żyta i pszenżyta i jej wpływ na zdrowie świń.
fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/706861-%C5%BCyto-hybrydowe-tur/

Wartość pokarmowa żyta i pszenżyta i jej wpływ na zdrowie świń.

Ziarna zbóż często są komponentem pasz. Które składniki chemiczne sprawiają, że wartość pokarmowa żyta, dodawanego do pasz dla trzody chlewnej jest wysoka?

Ziarna różnych zbóż są najchętniej stosowanym komponentem w mieszankach paszowych dla świń. Jednak zboża mają różne składy chemiczne, co wpływa na ich jakość i oddziaływanie. Czy wartość pokarmowa żyta wpływa pozytywnie na zdrowie trzody chlewnej?

Wartość pokarmowa żyta

Ziarno żyta jest typowym zbożem chlebowym, niemniej znaczną jego ilość przeznacza się na pasze, szczególnie w mniejszych gospodarstwach, gdzie żywienie zwierząt oparte jest głównie na paszach gospodarskich. Swoim składem chemicznym podobne jest do pszenicy – zawiera mało włókna, mało tłuszczu, a dużo węglowodanów.

Wartość pokarmowa żyta

Wartość pokarmowa żyta nie jest tak wysoka jak innych zbóż, m.in. ze względu na liczne substancje antyodżywcze.

W porównaniu z pszenicą ma dużo mniej białka, jednak białko zawarte w nim ma większą wartość odżywczą, dzięki większej zasobności w lizynę. Strawność składników pokarmowych zawartych w ziarnie żyta jest mniejsza, co jest wynikiem występowania w nim dużej ilości substancji antyodżywczych, głównie polisacharydów nieskrobiowych. Ziarno żyta jest mniej smaczne niż inne zboża, a podane w dużych ilościach może wywoływać zaburzenia w trawieniu i objawy zatruć. Nie może być też skarmiane bezpośrednio po zbiorze, gdyż może wywołać silne zaburzenia w trawieniu.

Jaka dawka jest odpowiednia?

Nie powinno się jednak podawać żyta lochom wysokoprośnym i karmiącym oraz prosiętom poniżej 15 kg masy ciała.

Śrutę żytnią stosuje się najczęściej w żywieniu tuczników. W dawkach dla tuczników o masie ciała 30–60 kg jej udział nie powinien przekraczać 30–40%. Tuczniki starsze, o masie ciała powyżej 60 kg, mogą być żywione mieszanką pełnoporcjową zawierającą do 50% śruty żytniej. Nie powinno się jednak podawać żyta lochom wysokoprośnym i karmiącym oraz prosiętom poniżej 15 kg masy ciała. Dawki dla warchlaków mogą zawierać do 10% śruty żytniej, a mieszanki dla loch luźnych i niskoprośnych – od 20 do 30%. Należy pamiętać, że żyto może być skarmiane dopiero po 6–8 tygodniach od jego zbioru i nie może być zanieczyszczone sporyszem.

Otręby żytnie

W procesie przetwórstwa żyta na mąkę uzyskuje się produkt uboczny, którym są otręby żytnie. Ich skład chemiczny jest podobny do otrąb pszennych, są one jednak mniej smaczne i trudniej strawne. Mogą być stosowane głównie w żywieniu tuczników oraz loch w dawkach od 20 do 25%.

Pszenżyto

Ziarno pszenżyta zawiera więcej białka niż ziarno żyta oraz ma korzystniejszy skład aminokwasowy niż pszenica i kukurydza.

Stosunkowo nowym rodzajem zboża, powstałym ze skrzyżowania pszenicy z żytem, jest pszenżyto, które jest typowym zbożem paszowym. Charakteryzuje się ono niestety większą zmiennością składu chemicznego niż pozostałe zboża. Wysoka zawartość w nim energii strawnej (do 13,7 MJ/kg) oraz wysoka koncentracja aminokwasów niezbędnych sprawia, że pszenżyto jest bardzo dobrym komponentem paszowym dla świń. Ziarno pszenżyta zawiera więcej białka niż ziarno żyta oraz ma korzystniejszy skład aminokwasowy niż pszenica i kukurydza. Zawiera też mniej substancji antyodżywczych niż żyto, co sprawia, że zboże to można podawać zwierzętom w większych ilościach. Najczęściej zalecane udziały pszenżyta w mieszankach dla poszczególnych grup technologicznych świń kształtują się na następującym poziomie:

  • prosięta powyżej 15 kg masy ciała – 5%,
  • tuczniki 30–60 kg – 30%,
  • tuczniki powyżej 60 kg – 40%,
  • lochy luźne, prośne i karmiące – 30%.

Przy bilansowaniu dawek z udziałem pszenżyta należy brać pod uwagę jego często zmieniający się skład chemiczny. Ponadto przed podaniem zwierzętom ziarno powinno być śrutowane do cząsteczek o wymiarach średniej wielkości.

skład chemiczny ziarna zbóż

Tab. 1. Podstawowy skład chemiczny ziarna zbóż podany procentowo. Wartość pokarmowa żyta jest nieco niższa w porównaniu do innych zbóż.

Jak zadbać o to, aby brojlery miały zdrowe jelita?

Wiele czynników przekłada się na zdrowe jelita naszych brojlerów. Warto szukać informacji jak dbać o zwierzęta. Przeczytaj, co możesz zrobić dla swoich kur

8 września 2017

Program żywieniowy trzody chlewnej – dobra strawa to podstawa

Rodzina z Łoniewa w województwie wielkopolskim już w latach 90. postawiła na hodowlę trzody chlewnej. Przeczytaj, jaki program żywieniowy stosują.

7 września 2017

Hipokalcemia u krów w okresie okołowycieleniowym

Wapń jest ważnym składnikiem w żywieniu krowy. Ale zapotrzebowanie zwierzęcia na ten pierwiastek nie zawsze jest takie samo.

23 sierpnia 2017

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close