Wartość tucznika, czyli ile dostaje rolnik?

Wartość tucznika, czyli cena jaką otrzymuje rolnik za sprzedaną świnię, zupełnie nie przystaje do cen mięsa, które konsument obserwuje w sklepach. Rynek detaliczny mięsa wieprzowego nie reaguje nawet na duże spadki cen żywca wieprzowego.

wartość tucznika

fot. T. Śmigielski

Ceny detaliczne mięsa nie korespondują z cenami skupu żywca.

Lepszy gram handlu niż kilo roboty

Ekonomiści z Wielkopolskiej Izby Rolniczej po raz kolejny pokusili się o sprawdzenie opłacalności chowu trzody chlewnej. Sprawdzili i okazało się, że… się opłaca, lecz niekoniecznie rolnikom.

Różnica między kwotą jaką otrzymuje rolnik za sprzedaż tucznika a ceną mięsa w sklepie jest porażająca. Konsumenci, jak to zazwyczaj bywa, zwykle za drożyznę obwiniają producenta zapominając, że beneficjentem zysków jest, no właśnie, kto?

Dane w zamieszczonej poniżej tabeli przedstawiają detaliczną wartość nieprzetworzonego mięsa pochodzącego z jednego tucznika. Zostały zebrane przez ekspertów Wielkopolskiej Izby Rolniczej. Zestawienie ilustruje jak kształtuje się cena skupu tucznika, którą otrzymuje hodowca, a ile konsument musi zapłacić za to samo mięso w sklepie.

Wartość tucznika i wartość uzyskanego z niego mięsa

ŻYWIEC
Waga (kg)110
Cena (zł)4,73
Wartość (zł)520,30

 

Półtusze
Wybicie80 %
Waga półtusz88
Ubytek na schłodzenie2 %
Waga po schłodzeniu (100%)86,23

 

Mięso
Waga kg86,23
Średnia cena zł12,69
Wartość zł1094,44
Przyrost wartości zł574,14
Przyrost wartości %110,35 %

 

Asortyment%WagaCenaWartość
kg
Karkówka7,16,1216,3399,91
Schab12,110,4416,55172,74
Szynka z golonką22,018,9714,33271,91
Biodrówka1,71,4712,3818,20
Łopatka bez golonki14,312,3313,50166,41
Golonka przednia1,81,5510,9216,92
Podgardle2,62,247,6017,02
Pachwina3,12,6710,7028,58
Nogi przednie1,10,954,594,36
Nogi tylne1,81,554,026,22
Głowa5,24,482,8712,85
Ogon0,30,265,011,30
Słonina4,84,145,0821,04
Tłuszcz drobny0,10,094,110,37
Mięso klasa II3,42,9310,3530,31
Mięso klasa IV0,20,177,671,30
Żeberka2,11,8115,0727,28
Boczek z kością8,77,5014,56109,23
Boczek bez kości6,25,3515,6083,47
Żeberka, kości1,41,214,145,00
Razem/średnio100,086,2312,691094,44

Oto historia z tucznikiem, co  podwójne ma dno…

Rolnicy specjalizującym się w produkcji trzody chlewnej w ostatnim czasie nie mają szczególnych powodów do zadowolenia. Wciąż zbyt niskie ceny skupu tuczników, konkurencyjny import mięsa wieprzowego, ASF. Można powiedzieć: siła złego na hodowcę świń.

W zeszłym roku import mięsa wieprzowego przekroczył 760 tys. ton a do kraju wwieziono ponad 8 mln sztuk żywych zwierząt. Jednocześnie obserwuje się spadek pogłowia trzody chlewnej o ok. 7 % i zmniejszenie stada podstawowego o ponad  18 % (2018 r.). Decydującym czynnikiem jest oczywiście niska wartość tucznika, za którą idzie słaba opłacalność produkcji. To jest prawdziwa bolączka hodowców.

Obniżenie ceny żywca nie pociąga za sobą obniżki cen na półkach sklepowych. Kornel Pabiszczak

wartość tucznika

fot. Kornel Pabiszczak

Kornel Pabiszczak, specjalista ds. ekonomiki i marketingu w WIR

Wielkopolska Izba Rolnicza zbadała rynek cen tucznika

-Nasze badanie rynku traktujemy jako rodzaj specyficznej kalkulacji – mówi Kornel Pabiszczak, specjalista ds. ekonomiki i marketingu w Wielkopolskiej Izbie Rolniczej. – W prezentowanych zestawieniach porównujemy kwotę, jaką rolnik otrzymuje za  „surową świnię” z cenami mięsa na wielkopolskich półkach sklepowych. Może jest to założenie trochę populistyczne, bo przecież przygotowanie mięsa i jego sprzedaż wymaga również pewnych nakładów. Warto jednak uświadomić sobie, że kwota, którą otrzymuje rolnik za tucznika a cena, za którą konsument nabywa mięso wieprzowe, to różnica sięgająca 100 % – 140 % a bywało, że jeszcze więcej. Kontrowersję budzi również fakt, że obniżenie ceny żywca nie pociąga za sobą obniżki cen na półkach sklepowych. Utrzymujący się ponad rok „świński dołek” nie spowodował żadnej reakcji rynku, nie nastąpił spadek cen mięsa w sklepach.

Ktoś na tym zyskał, ale nie był to ani rolnik ani konsument. Obserwujemy czasem promocje w sklepach, ale są to działania wyłącznie marketingowe. Wygląda na to, że wartość tucznika dla różnych odbiorców jest pojęciem bardzo względnym.

Wartość tucznika w poprzednich latach

– Nasze analizy tucznika na półce sklepowej wykonujemy już od kilku lat – informuje Kornel Pabiszczak. – Pierwsza z nich powstała już w 2010 roku z rekordową “przebitką” 245 %. Dodam, że inicjatorem tych opracowań był nieżyjący już Andrzej Frąckowiak – nasz Delegat do Krajowej Rady Izb Rolniczych, który pełnił także funkcję Przewodniczącego Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. To on wymyślił takie przedstawienie sprawy rozbieżności ceny między producentem a konsumentem.

Dla porównania prezentujemy czytelnikom agrofakt.pl kalkulację cen skupu tucznika i sprzedaży mięsa wieprzowego w poprzednich latach. Zestawienia przygotowali pracownicy Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

Wartość tucznika na półkach sklepowych w wybranych latach

 2017 grudzień2016 styczeń2010 marzec
Asortyment%WagaCenaWartośćCenaWartośćCenaWartość
(kg)(zł)(zł)(zł)(zł)(zł)(zł)
Karkówka7,16,1215,7096,0613,0479,7913,0579,87
Schab12,110,4415,93166,3414,79154,4215,64163,28
Szynka z golonką22,018,9714,86281,9513,19250,2312,76242,06
Biodrówka1,71,4712,8418,8710,6415,6410,3315,19
Łopatka bez golonki14,312,3313,31164,1411,37140,1612,25151,04
Golonka przednia1,81,5511,0417,1110,0815,639,2714,37
Podgardle2,62,247,9917,895,5912,536,4114,36
Pachwina3,12,6711,8931,748,6022,965,4914,66
Nogi przednie1,10,954,254,042,182,071,631,55
Nogi tylne1,81,553,956,122,283,531,792,77
Głowa5,24,483,6516,352,4410,932,3410,48
Ogon0,30,264,341,133,610,943,550,92
Słonina4,84,145,2621,774,4718,494,4818,55
Tłuszcz drobny0,10,094,530,414,210,383,300,30
Mięso kl. II3,42,9311,2933,079,0126,399,4927,81
Mięso kl. IV0,20,176,831,166,911,176,961,18
Żeberka2,11,8114,6926,5912,8223,2111,3820,60
Boczek z kością8,77,5014,17106,3110,9281,939,4570,88
Boczek bez kości6,25,3516,0685,9312,7268,0811,4561,26
Żeberka, kości1,41,214,255,143,904,722,893,50
Razem100,086,2312,781102,1310,82933,2010,61914,61

Procentowy udział mięsa w półtuszy wg Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego

Porównanie cen, wartości i przyrostu wartości cen mięsa

ŻYWIEC20192017201620152010
Waga (kg)110110110110110
Cena (zł)4,734,053,344,043,39
Wartość (zł)520,30445,50367,40444,40372,90

Mięso20192017201620152010
Waga kg86,2386,2386,2386,2386,23
Średnia cena zł12,6912,7810,8210,2310,61
Wartość zł1094,441102,13933,20882,31914,61
Przyrost wartości zł574,14656,63565,80437,91541,71
Przyrost wart. %110,35 %147,39 %154 %98,54 %245,3 %

Siła w zintegrowanej produkcji

Rozwiązaniem poprawiającym niską opłacalność hodowli trzody chlewnej powinno być wspólne działanie rolników, co oczywiście nie jest jakimś epokowym odkryciem, bo przecież istnieją już grupy producenckie.

Kornel Pabiszczak, specjalista ds. ekonomiki i marketingu w Wielkopolskiej Izbie Rolniczej uważa, że rolnicy powinni wykazać jeszcze większą inicjatywę. – Przeprowadzone porównania i analizy pokazują rolnikom, że nie powinni kończyć swojej działalności na sprzedaży tucznika. Grupa producencka jest oczywiście dobra, ale być może jeszcze lepszym rozwiązaniem byłaby federacja producentów zlecająca pod swoją marką sprzedaż półtusz na giełdach, a w drugiej fazie sprzedaż mięsa i jego przetworów w sieci własnych sklepów.

Pomysł bardzo dobry, mogący przynieść korzyści nie tylko rolnikom, ale również konsumentom. Powinien być rozważony zwłaszcza w regionach, gdzie istnieją największe skupiska hodowców trzody chlewnej. Jak wynika z danych GUS z czerwca 2018 najwięcej trzody chlewnej hodują rolnicy w województwach wielkopolskim (34,5%), mazowieckim (10,6%), kujawsko-pomorskim (10,5%) i łódzkim (10,2%).

RGT JakuzziKup teraz 5% rabatu na nasiona rzepaku od 3 j.s. RGT Jakuzzi

Konopie – dobra oferta, dobre pieniądze

Uprawa tej rośliny daje szansę godziwego zarobku.

11 czerwca 2019

Zasady oceny poubojowej i sprzedaży tuczników. Część 3.

Jakie czynniki wpływają na wartość poubojową? Przeczytaj w artykule eksperta.

14 czerwca 2019

Umowa kontraktacji – znaj swoje prawa

Rolnikom często podsuwane są do podpisu umowy, korzystne tylko dla firmy skupującej. Dowiedz się jakie masz prawa wynikające z kontraktacji

15 kwietnia 2019