Więcej wołowiny i jej wyższe ceny w UE

Eksperci Komisji Europejskiej przewidują, że produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w 2015 r. będzie większa o 1,7%, a w roku 2016 o 0,6%, a to za sprawą zwiększonego uboju krów i jałówek, na co wpływ mają m.in. niskie ceny mleka.

Pomimo przedłużenia przez Rosję obowiązywania embarga na import z krajów unijnych niektórych produktów wołowych, eksport wołowiny z Unii Europejskiej zwiększy się zarówno w 2015 r., jak i w 2016 r. Pozytywne dla unijnego rynku wołowiny jest otwarcie kontyngentu taryfowego na 30 tys. ton wołowiny przez Turcję. Natomiast otwarcie przez Stany Zjednoczone swojego rynku dla litewskiej i irlandzkiej wołowiny prawdopodobnie nie spowoduje większych zmian w unijnym wywozie.

Mimo wzrostu produkcji wołowiny w UE ceny tego gatunku mięsa na rynku unijnym będą wyższe niż w ostatnich kilku latach.

Przewiduje się, że import UE-28 w 2015 r. spadnie o 2%, zaś w kolejnym roku będzie większy o 1%. Porozumienie o wolnym handlu pomiędzy Australią i Chinami może spowodować zmianę kierunków handlu zagranicznego i mniejsze zainteresowanie tych krajów rynkiem unijnym.

Światowe ceny wołowiny prawdopodobnie pozostaną wysokie z uwagi na niską podaż i wysoki popyt w USA i Azji, co może przyciągnąć do tych regionów głównych światowych eksporterów.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *