Więcej wołowiny i jej wyższe ceny w UE

Eksperci KE przewidują, że produkcja wołowiny w UE w 2015 r. będzie większa o 1,7%, a w roku 2016 o 0,6%.

Eksperci Komisji Europejskiej przewidują, że produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w 2015 r. będzie większa o 1,7%, a w roku 2016 o 0,6%, a to za sprawą zwiększonego uboju krów i jałówek, na co wpływ mają m.in. niskie ceny mleka.

Pomimo przedłużenia przez Rosję obowiązywania embarga na import z krajów unijnych niektórych produktów wołowych, eksport wołowiny z Unii Europejskiej zwiększy się zarówno w 2015 r., jak i w 2016 r. Pozytywne dla unijnego rynku wołowiny jest otwarcie kontyngentu taryfowego na 30 tys. ton wołowiny przez Turcję. Natomiast otwarcie przez Stany Zjednoczone swojego rynku dla litewskiej i irlandzkiej wołowiny prawdopodobnie nie spowoduje większych zmian w unijnym wywozie.

Mimo wzrostu produkcji wołowiny w UE ceny tego gatunku mięsa na rynku unijnym będą wyższe niż w ostatnich kilku latach.

Przewiduje się, że import UE-28 w 2015 r. spadnie o 2%, zaś w kolejnym roku będzie większy o 1%. Porozumienie o wolnym handlu pomiędzy Australią i Chinami może spowodować zmianę kierunków handlu zagranicznego i mniejsze zainteresowanie tych krajów rynkiem unijnym.

Światowe ceny wołowiny prawdopodobnie pozostaną wysokie z uwagi na niską podaż i wysoki popyt w USA i Azji, co może przyciągnąć do tych regionów głównych światowych eksporterów.

Suszona siara dla cieląt: dobry czy zły pomysł?

Suszona siara dla cieląt jest dostępna na rynku od ręki. Czy jednak warto z niej korzystać w każdym przypadku czy tylko doraźnie?

10 stycznia 2017

Zatrucie bydła azotanami i azotynami

Zdarza się, że zwierzęta pod wpływem złego karmienia lub niewłaściwej jakości wody zaczynają chorować. Co może powodować zatrucie?

19 stycznia 2017

Czy poidła dla świń muszą być poddawane stałej kontroli?

Niezwykle istotne jest utrzymanie prawidłowego działania systemu pojenia trzody chlewnej. Sprawdź dlaczego!

16 stycznia 2017