Więcej wołowiny i jej wyższe ceny w UE

Eksperci KE przewidują, że produkcja wołowiny w UE w 2015 r. będzie większa o 1,7%, a w roku 2016 o 0,6%.

Eksperci Komisji Europejskiej przewidują, że produkcja wołowiny w Unii Europejskiej w 2015 r. będzie większa o 1,7%, a w roku 2016 o 0,6%, a to za sprawą zwiększonego uboju krów i jałówek, na co wpływ mają m.in. niskie ceny mleka.

Pomimo przedłużenia przez Rosję obowiązywania embarga na import z krajów unijnych niektórych produktów wołowych, eksport wołowiny z Unii Europejskiej zwiększy się zarówno w 2015 r., jak i w 2016 r. Pozytywne dla unijnego rynku wołowiny jest otwarcie kontyngentu taryfowego na 30 tys. ton wołowiny przez Turcję. Natomiast otwarcie przez Stany Zjednoczone swojego rynku dla litewskiej i irlandzkiej wołowiny prawdopodobnie nie spowoduje większych zmian w unijnym wywozie.

Mimo wzrostu produkcji wołowiny w UE ceny tego gatunku mięsa na rynku unijnym będą wyższe niż w ostatnich kilku latach.

Przewiduje się, że import UE-28 w 2015 r. spadnie o 2%, zaś w kolejnym roku będzie większy o 1%. Porozumienie o wolnym handlu pomiędzy Australią i Chinami może spowodować zmianę kierunków handlu zagranicznego i mniejsze zainteresowanie tych krajów rynkiem unijnym.

Światowe ceny wołowiny prawdopodobnie pozostaną wysokie z uwagi na niską podaż i wysoki popyt w USA i Azji, co może przyciągnąć do tych regionów głównych światowych eksporterów.

W jaki sposób najlepiej ogrzewać prosięta?

Prosięta są w szczególności narażone na działanie niskich temperatur. Zatem jak zapewnić im najbardziej odpowiednią temperaturę?

29 listopada 2016

Grypa cieląt: szczególne zagrożenie dla młodych

Grypa cieląt to jedna z tych chorób, która może wprowadzić prawdziwą epidemię w całym stadzie. Jakie są jej objawy i jak z nią walczyć?

4 grudnia 2016

Czy Simental będzie rozwiązaniem na kryzys?

Czy hodowla krów krasy Simental może być rozwiązaniem problemów polskich hodowców bydła mlecznego? Jakie są zalety tej rasy?

27 listopada 2016