Wielkie SERwowanie, czyli święto serów we Wrocławiu

Wielkie SERwowanie organizowane przez Stowarzyszenie Serów Farmerskich i Zagrodowych to prawdziwe święto sera. W dniach 11-13 października br.  wydarzenie odbyło się na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego równolegle z obchodami Dolnośląskiego Dnia Pszczelarza.

Reklama

Ser-wowarstwo zawitało do Wrocławia

W trakcie pierwszej edycji  zaprezentowało się blisko 30 serowarów z różnych zakątków Polski. Wielkie Święto Sera podzielono na część konferencyjną, szkoleniową i targową.

Podczas części konferencyjnej poruszano tematy dotyczące m.in.: etykietowania, sprzedaży produktów z małych gospodarstw, a także kwestie związane z technologią produkcji słodkiego twarogu i ricotty. Swoim dużym doświadczeniem z zakresu serowarstwa podzielił się Alberto Maccagni – ekspert w produkcji serów.
W ramach części szkoleniowej zorganizowano wyjazdy terenowe do 2 serowarni (Klecin i Krzeszów), a także do Gospodarstwa Wańczykówka.

Wielkie SERwowanie DODR

Wielkie SERwowanie to święto sera organizowane przez Stowarzyszenie Serów Farmerskich i Zagrodowych

fot. Ewelina Marciniak

Podczas niedzielnych obchodów zorganizowano konkurs profesjonalny, w trakcie którego wybrano najlepsze sery w poszczególnych kategoriach:

  • dojrzewające twarde – farma Seronada, Jarosław Marcinowski- ser kozi, farmerski z dodatkiem pieprzu, kolendry i kozieradki), Wielkopolska, Babkowice
  • dojrzewające miękkie – Bogusława Szpak z Zielone Wzgórze – ser żniwny, krowi
  • świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi – Sernica Dolnośląska, Kamil Holajda, ser owczy, halumi
  • Inne wyroby z mleka – Sernica Dolnośląska, Kamil Holajda – jogurt owczy
  • Gran Prix – farma Seronada

Dodatkowo, w tym czasie zorganizowane zostały targi sera, podczas których każdy mógł znaleźć najlepszy ser wedle swoich upodobań smakowych. Dla dzieci i dorosłych zorganizowano również liczne prelekcje, warsztaty i konkursy.

Pomysłodawcą całego przedsięwzięcia jest Pan Sylwester Wańczyk z Wańczykówki

Czym jest Wielkie SERwowanie?

Jest to operacja realizowana przez Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych we współpracy z DODR, KPODR, a także przez Zieloną Alternatywę.

Wielkie SERwowanie ma poszerzać wiedzę i umiejętności w zakresie serowarstwa.

Oprócz tego, zadaniem operacji jest zachęcenie mieszkańców wsi do tworzenia partnerstw, w ramach których przeprowadzane będą przedsięwzięcia w zakresie produkcji, promocji, certyfikacji i wprowadzenia do obrotu regionalnej żywności, w postaci serów.

  • Operacja została sfinansowana ze środków UE w ramach Schematu II Pomocy Technicznej ,,Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” (http://ksow.pl/) w ramach PROW 2014-2020.

Szersze informacje na temat serowarstwa zagrodowego i farmerskiego w Polsce można znaleźć na stronie internetowej http://www.serowarzy.pl/index.php

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.6 / 5. Liczba głosów 11

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *