Wiosenne zapalenie wymienia

Rozpoczyna się sezon pastwiskowy, a wraz z nim zwiększa się podatność wysokowydajnych krów na infekcje gruczołu mlekowego. Wiosenne zapalenie wymienia jest spowodowane przede wszystkim dużą zmianą w żywieniu, ale również zmianą warunków środowiska.

Początek maja to czas kiedy rozpoczynamy wypas. Jest to miesiąc bardzo przewrotny, a amplitudy temperatur są niekiedy bardzo duże. Raptowna zmiana z żywienia zimowego na letnie, bez uprzedniego przygotowania do tej zmiany bakterii żwaczowych i organizmu może prowadzić do upośledzenia prawidłowego funkcjonowania żwacza. Organizm nieprawidłowo żywiony, jest znacznie bardziej podatny na inne choroby, w tym wiosenne zapalenie wymienia.

pierwszy wypas

W pierwszych dniach na pastwisku istnieje wysokie ryzyko wiosennego zapalenia wymienia.

Przyczyny wiosennego zapalenia wymienia

Przyczyn wiosennego zapalenia wymienia należy szukać przede wszystkim w nieprawidłowym przygotowaniu krów do sezonu pastwiskowego.

  • Nowa pasza

Podczas pierwszych dni wypasu krowy spożywają trawę, która posiada wysoki poziom łatwostrawnych węglowodanów i znacząco odbiega składem od dotychczasowej paszy. Brak przygotowania żwacza, czyli powolnego wprowadzenia do dawki zielonek, może spowodować kwasicę żwacza lub jego wzdęcie. Wraz z tymi schorzeniami krowy są znacznie bardziej podatne na zapalenie wymienia.

Przejście krów na pastwisko, to duża zmiana dla układu odpornościowego i dla żwacza. W pierwszych dniach wypasu czasami u wysokowydajnych krów pojawia się biegunka. Można jej zapobiec, podając jednocześnie siano- mówi Pan Krzysztof, hodowca bydła mlecznego, z powiatu sokołowskiego

  • Obniżenie odporności

Kiedy zabierzemy krowom dotychczasowe dodatki mineralno-witaminowe, licząc na to, że w zielonce jest ich odpowiedni poziom, obniżymy ich odporność i narazimy na wiele chorób.

Częstym błędem popełnianym wśród hodowców jest brak suplementacji witamin i minerałów podczas wypasu. Pierwsze dni na pastwisku są czasem na adaptację- żwacza, wymienia, ale również organizmu. Kiedy zabierzemy krowom dotychczasowe dodatki mineralno-witaminowe, licząc na to, że w zielonce jest ich odpowiedni poziom, obniżymy ich odporność i narazimy na wiele chorób. Moglibyśmy ich uniknąć stosując w dalszym ciągu te same minerały i witaminy.

W dniu kiedy pierwszy raz wypuszczam krowy, na pastwisku rozstawiam bloki solne i lizawki w wiaderkach. Krowy chętnie uzupełniają niedobory mineralne, bo lizawki dość szybko ubywa- dodaje hodowca

Kolejnym czynnikiem sprzyjającym rozwojowi wiosennego zapalenia wymienia może być raptowna zmiana środowiska podczas wyjścia z ciepłej obory, na chłodne, wietrzne i często deszczowe pastwisko, pozbawione schronienia. Organizm staje się bardziej wrażliwy na czynniki chorobotwórcze w otoczeniu.

  • Owady

muchy na krowie

Owady nie tylko niepokoją bydło, ale również przenoszą pomiędzy nimi wiele drobnoustrojów.

fot. Fotolia

Krowy w pierwszych dniach na pastwisku czują się wyśmienicie. W ostatnich latach w maju nie było wiele owadów takich jak muchy, meszki czy komary. Jest dla nich trochę za zimno. Dopiero budzą się pojedyncze sztuki. Jednak im jest cieplej, tym szybciej pojawią się muchy, zarówno w oborze, jak i na pastwisku. Przenoszą bakterie zapalenia wymienia pomiędzy krowami w szybkim tempie, a więc zaobserwujemy w tym czasie również wzrost zachorowalności na mastitis.

  • Zmiana podłoża

Wiosenne zapalenie wymienia może być spowodowane również zmianą podłoża, na której krowy leżą. Mokra od rosy, niekiedy oszroniona trawa nie jest dobrym podłożem dla strzyków wymienia. Częściej wtedy dochodzi do mikrourazów, które dają drogę wnikania bakterii do wymienia.

Szczególnie w połowie maja trzeba uważać. Rano jest bardzo niska temperatura, trawa mokra albo oszroniona. Jak jest zimno, krowy niechętnie chodzą, więcej leżą. A na takim wilgotnym podłożu, dużo łatwiej o zapalenie wymienia- tłumaczy hodowca bydła mlecznego

Wiosenne zapalenie wymienia- jak zapobiegać?

wymie krowy

Zdrowotność wymienia decyduje o długowieczności, wysokiej wydajności i produkcji dobrej jakości mleka

fot. Fotolia

Wiosenne zapalenie wymienia pojawia się zawsze wtedy kiedy są do tego sprzyjające warunki. Aby zapobiec nasileniu liczebności przypadków mastitis w początkowym okresie wypasu należy przestrzegać zasad okresu przygotowawczego do sezonu pastwiskowego.

Przede wszystkim nie powinno się wypuszczać krów pierwszego dnia na więcej niż 2-3 godziny na pastwisko. Przed rozpoczęciem wypasu należy więcej wietrzyć oborę i adaptować dorosłe, ale również młode osobniki do niższych temperatur na zewnątrz. Warto przed pierwszym wypasem zadać siano, aby zmniejszyć pobranie zielonki i wyregulować ilość włókna pobranego podczas doby. Można również dowozić siano lub słomę na pastwisko. Należy zadbać o suplementację na pastwisku i sprawdzać mleko przed dojem, aby nie doprowadzić do postaci ostrej choroby.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *