Przechowywanie owoców borówek – wydłużenie podaży

Obecnie możliwe jest przechowywanie owoców borówek w taki sposób, aby maksymalnie przedłużyć okres ich podaży na rynku. Dzięki temu plantator może uzyskać wyższą cenę za owoce sprzedawane po tradycyjnym terminie podaży. Dlatego tak ważne jest właściwe przechowywanie owoców borówek. Owoce borówki wysokiej w odpowiednich warunkach można przetrzymać nawet 60 dni.

Borówki zaliczane są do owoców nietrwałych, w związku z tym nie nadają się do zbyt długiego przechowywania. Zbiór borówek należy przeprowadzać w momencie, gdy ich barwa jest nieco jaśniejsza, niż tradycyjna dla odmiany. W czasie przechowywania owoce borówek ciemnieją i wówczas w obrocie handlowym stają się niezbyt atrakcyjne dla konsumentów. Aby owoce nadawały się do długiego przechowania, konieczny jest ich delikatny zbiór. Nawet niewielkie uszkodzenia borówek mogą stać się przyczyną rozwoju groźnych chorób grzybowych. Najgroźniejsza jest szara pleśń, której sprawcą jest grzyb Botrytis cinerea. Gnicie owoców powodują także grzyby Rhizopus stolonifer oraz Colletotrichum gloeosporioides. Właściwe przechowywanie owoców borówek związane jest z przestrzeganiem kilku zasad. Ograniczenie strat możliwe jest m.in. dzięki szybkiemu schłodzeniu po zbiorze owoców borówek do temperatury 5 stopni Celsjusza.

Reklama

Prawidłowy zbiór owoców borówek

Zebrane owoce borówek

Przechowywanie owoców borówek zebranych w opakowania jednostkowe

Borówki należy zbierać do opakowań jednostkowych, aby zminimalizować do minimum ryzyko uszkodzeń mechanicznych, np. poprzez ugniecenie wielu warstw lub w trakcie przesypywania. Wykorzystuje się czasami również opakowania zbiorcze, a dopiero w warunkach chłodniczych odpowiednio sortuje się owoce. Szczególną cechą jakościową borówek jest woskowy nalot.

Właściwe przechowywanie owoców borówek

Na długie przechowywanie owoców borówek wpływa ich błyskawiczne schłodzenie tuż po zbiorze. Owoce schłodzone przechowujemy w temperaturze od – 0,5 do 0°C i wilgotności przekraczającej 90% przez kilka dni. Okres ten można znacznie wydłużyć przechowując towar w kontrolowanej atmosferze (KA). Dla przykładu: owoce odmiany Bluecrop w atmosferze 10-12% dwutlenku węgla (CO2) i 8-12% tlenu (O2) mogą być przechowywane nawet do 60 dni. Dzięki takim warunkom przy trwającym procesie oddychania następuje spadek tlenu i jednoczesny wzrost dwutlenku węgla wewnątrz zamkniętych opakowań z borówkami.

Przechowywanie owoców borówek przez kilka tygodni jest możliwe pod warunkiem przestrzegania terminu zbioru tych owoców. Do długiego przechowywania nie wykorzysta się owoców pochodzących z ostatnich zbiorów, przejrzałych i drobnych. Do dłuższego przechowywania nie przeznacza się również owoców, które zostały zebrane po deszczu (zwiększa się ryzyko porażenia przez patogeny grzybowe). Właściwe przechowywanie owoców borówek jest możliwe dzięki wykorzystaniu specjalnych worków.

Przechowywanie owoców borówek w specjalnych workach

Borówki, które mają być przeznaczane do przechowywania należy zbierać ok. 3 dni przed uzyskaniem dojrzałości konsumpcyjnej.

Borówki, które zebraliśmy w opakowania jednostkowe, umieszczamy w workach, którymi wyłożone są skrzynki. Następnie składuje się w chłodni w workach, które zamyka się szczelnie. Przechowywanie owoców borówek wymaga kontroli prowadzonej co kilka dni. Przez folię można ocenić, czy na owoce nie gniją lub czy nie nastąpiła utrata ich turgoru. Warto również co jakiś czas otworzyć worek i sprawdzić kondycję borówek w opakowaniach (takiego worka nie zamyka się i nie umieszcza ponownie w chłodni). Taki sposób umożliwia przechowywanie borówek przez ok. 4 tygodnie.

System workowy umożliwia kierowanie do sprzedaży pojedynczych palet, co pozwala na sprzedaż niedużych partii borówek. Po okresie przechowywania, zanim owoce trafią do sprzedaży, należy je dokładnie przesortować w celu zlokalizowania i usunięcia tych z objawami chorobowymi oraz tych, które straciły jędrność.

Borówki, które mają być przeznaczane do przechowywania lub transportu zbiera się ok. 3 dni przed uzyskaniem dojrzałości konsumpcyjnej. Takie owoce muszą być jędrne, odpowiedniej wielkości, o charakterystycznej dla danej odmiany barwie. Zbyt wczesny zbiór negatywnie wpływa na ich smak.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *