Włókno w żywieniu loch: jak je dostarczyć i po co?

Celem odchowu loch jest uzyskanie od nich jak największej liczby prosiąt. Jednak aby było to możliwe, konieczne jest odpowiednie żywienie.

Utrzymanie loch w optymalnej kondycji należy do najważniejszych zadań hodowców trzody chlewnej. Kondycja jest jednocześnie odzwierciedleniem stanu odżywienia i warunków, w jakich zwierzęta są utrzymywane. Ponadto silnie wpływa na wskaźniki użytkowości rozrodczej, w tym przede wszystkim na skuteczność inseminacji oraz liczbę urodzonych i odchowanych prosiąt. Szczególne znaczenie ma włókno w żywieniu loch. Sprawdźcie dlaczego!

Żywienie loch prośnych oraz karmiących stanowi trudność ze względu na duże różnice w zapotrzebowaniu na podstawowe składniki odżywcze oraz związane z tym zmiany objętości zadawanej paszy w poszczególnych fazach cyklu produkcyjnego. Z reguły po pokryciu loch obniża się dzienną dawkę pokarmową do ok. 2,5 kg paszy pełnoporcjowej, co zapewnia im pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe, ale z drugiej strony implikuje nowe problemy. Jest to po pierwsze obniżenie dobrostanu loch, które fizycznie odczuwają głód, gdyż w czasie laktacji dostawały paszę do woli. Po drugie zaś zmniejszenie objętości zadawanej paszy w ciąży sprzyja problemom w rozkarmianiu loch na porodówce, co wydłuża okres ujemnego bilansu energetycznego.

Z reguły po pokryciu loch obniża się dzienną dawkę pokarmową do ok. 2,5 kg paszy pełnoporcjowej, co zapewnia im pokrycie zapotrzebowania na składniki pokarmowe, ale z drugiej strony implikuje nowe problemy.

Zapewnienie odpowiednio wysokiego poziomu włókna w żywieniu loch prośnych przynosi zarówno korzyści ekonomiczne hodowcy, jak również zapewnia właściwy dobrostan zwierzętom. Stąd też, duże znaczenie w żywieniu loch prośnych stanowią surowce charakteryzujące się wysoką zawartością włókna (produkty przemysłu rolno-spożywczego, w tym: otręby, susze, wysłodki buraczane, pulpy ziemniaczane, wytłoki jabłeczne, śruta słonecznikowa itp.).

Czym jest włókno?

Włókno jest składnikiem zaliczanym do węglowodanów. Od wielu lat w użyciu funkcjonuje termin włókna surowego; zalicza się do niego m.in. związki strukturalne ścian komórkowych roślin (celuloza, hemicelulozy, kutyna, suberyna) i ligninę. W nowoczesnym żywieniu preferuje się stosowanie pojęcia włókna pokarmowego. W skład którego, oprócz składników strukturalnych, wchodzą polisacharydy nieskrobiowe (β-glukany, ksylany, arabiniany, galaktany, pektyny), skrobia oporna i chityna. Zatem definicja ta obejmuje więcej substancji niż włókno surowe.

włókno w żywieniu loch

Nieodpowiednie żywienie loch prośnych może zmniejszyć liczebność miotu bądź zwiększyć liczbę upadków prosiąt.

Składniki włókna można podzielić na rozpuszczalne w wodzie (pektyny, większość hemiceluloz, niektóre polisacharydy) i nierozpuszczalne (ligninę, celulozę, niektóre hemicelulozy, β-glukany). Zdolność rozpuszczania włókna związana jest ze zjawiskiem pęcznienia oraz tworzenia żelu (frakcje nierozpuszczalne włókna również pęcznieją, ale nie wykazują zdolności tworzenia żelu).

Budowa chemiczna związków wchodzących w skład włókna [Hasik i in., 1997]
CząsteczkaZwiązek chemicznyRozpuszczalność
Hemicelulozyksyloza, arabinoza, mannoza, galaktoza, glukozarozpuszczalne w wodzie i ługach
Celulozaglukozanierozpuszczalne w ługach
Pektynykwas galakturonowy, galaktoza, arabinozarozpuszczalne w odzie
Ligninafenylopropannierozpuszczalne w 12 M H2SO4

Włókno w żywieniu loch: podstawowe informacje

Z forum

Powiązany temat:

Żywienie trzody chlewnej
Trzodziarz 26 marzec 2017 - 20:55
wg mnie nie drogo, zważywszy że masz licencję dożywotnio
zobacz więcej »
zacier123 26 marzec 2017 - 20:37
to drogo trochę.
zobacz więcej »
Trzodziarz 26 marzec 2017 - 20:20
1689 netto PLN   ale program jest KOZAK
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

Guzowata choroba skóry bydła; wirus wznawia aktywność!

Pojawiły się kolejne doniesienia o nowych ogniskach choroby w Europie w 2017 roku. Wirus wznawia aktywność i przerzedza populację bydła. Gdzie?

21 kwietnia 2017

Jak preparaty drożdżowe wpływają na wyniki produkcyjne świń?

Preparaty drożdżowe obecne w żywieniu zwierząt zaczęły być wykorzystywane na początku XX w. Jak wpływają one na wyniki produkcyjne u trzody chlewnej?

20 kwietnia 2017

Alpaki – egzotyczne i niezwykłe

Dostojny chód, miękkie włókno, ciekawskie spojrzenie. Skąd te egzotyczne wielbłądowate wzięły się w Polsce?

22 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij