Woda w żywieniu świń. Jaki ma wpływ w produkcji trzody chlewnej?
Woda w żywieniu świń odgrywa niemalże kluczową rolę. Woda jest jednym ze składników odżywczych, bez których świnie nie mogą funkcjonować. Zazwyczaj o wodzie nie myślimy w tych właśnie kategoriach a biorąc pod uwagę to określenie bierzemy pod uwagę wyłącznie paszę i jej składowe czyli: węglowodany, tłuszcze, białka, mikroelementy czy witaminy. Woda dla świń jest jednym ze składników odżywczych, a naszym zadaniem jest zapewnienie świniom wody dobrej jakości w odpowiedniej ilości.
Aby świnie osiągały odpowiednie parametry produkcyjne wymagane jest aby miały stały dostęp do dobrej jakości wody pitnej. Woda w żywieniu świń odgrywa istotną rolę:
- reguluje temperaturę ciała,
- transportuje składniki odżywcze w organizmie,
- usuwa toksyny i pomaga w filtracji,
- wspomaga trawienie,
- nawilża i chroni narządy organizmu.
Spis treści
Woda w żywieniu świń
Po urodzeniu ciało prosięcia składa się w 80% z wody. Jednak w porównaniu u tuczników procent ten jest mniejszy i wynosi 50. Świnie muszą utrzymywać ten poziom, spożywając albo wodę w paszy (żywienie na mokro) lub pijąc wodę (żywienie na sucho). Gdy temperatura otoczenia wzrasta z 10 ° C do 25 ° C, tuczniki zwiększają zużycie wody z 2,2 do 4,2 litra dziennie (l/ dobę), dlatego systemy wodne i poidła muszą być w stanie sprostać temu zapotrzebowaniu.
W tabeli 1 uwzględniono zapotrzebowanie na wodę w żywieniu świń dla poszczególnych grup technologicznych.
Tab. 1. Woda w żywieniu świń. Zapotrzebowanie na wodę dla poszczególnych grup technologicznych
Grupa technologiczna | Ilość wody (litry/dobę) | Uwagi |
Lochy prośne | 10-15 | |
Lochy karmiące | 25-35 | Ilość wody może być zróżnicowana i wynosić nawet 70 l/dobę (zaś przy miotach licznych powyżej 11 prosiąt ilość wody należy zwiększyć przeliczając ok. 1litr/dobę na prosię) |
Prosięta ssące | 0,5-1 | Ilość wody stopniowo wzrasta z okresem odchowu |
Warchlaki | 1-5 | |
Tuczniki | 2-3 | Ilość wody dotyczy przeliczenia na 1 kg suchej paszy |
Woda dla świń
Systemy pojenia powinny być dostosowane do produkcji i odpowiednich grup technologicznych. Lochy korzystają z poideł o dużym przepływie, co najmniej 2 l wody na minutę, co pozwala wypić duże ilości wody w krótszym czasie. Lochy w okresie laktacji będą potrzebowały łącznie od 12 do 23 minut, aby zaspokoić swoje dzienne zapotrzebowanie na wodę.
Bez wątpienia woda dla świń nie powinna przekraczać 20°C ponieważ świnie nie lubią gorącej wody. W upalne dni trzeba zatem uwzględnić system chłodzenia wody aby jej temperatura nie była zbyt wysoka. Lochy karmiące mają większe zapotrzebowanie na wodę, ponieważ produkują mleko. Zużycie wody przez lochę jest szczególnie ważne ponieważ odpowiednia ilość mleka będzie miała bezpośredni wpływ na masę miotu a tym samym na jego zdrowotność.
Należy pamiętać, że lochy karmiące, które nie piją, odpowiedniej ilości wody zmniejszają spożycie paszy, tracą kondycję i produkują mniej mleka dla prosiąt. Bezwzględnie należy zwracać uwagę aby wszystkie utrzymywane świnie miały stały dostęp do wody. W przypadku zwierząt utrzymywanych grupowo należy tak usytuować poidło aby uwzględniało najmniejszą świnie w kojcu. Wysokość zawieszenia poidła albo na poziomie głowy albo tuż nad grzbietem najmniejszej świni w grupie.
Jakość wody dla świń
Jakość wody dla świń będzie się bezpośrednio przekładać na zdrowotność stada i wyniki produkcyjne. Zalecane jest aby raz na 2 lata lub w razie dostrzeżenia jakichkolwiek zmian w jej jakości badać przydatność wody do picia podawanej zwierzętom. Woda dla świń powinna zostać poddana ocenie pod względem:
- mętności,
- koloru,
- zapachu,
- ilości substancji rozpuszczonych,
- jak również pH oraz twardości.
Ocena wody dla świń
Zmętnienie wody często spowodowane przez muł lub glinę zawieszoną w wodzie i rzadko jest problemem dla świń. Jednak woda, której wynik przekracza pięć nefelometrycznych jednostek mętności (NTU), powinna zostać poddana dodatkowej analizie chemicznej i mikrobiologicznej (bakteryjnej).
Woda o zmienionym kolorze jest zwykle spowodowana cząstkami w wodzie. Należy sprawdzić czy nie znajduje się w niej składowa, która może zmniejszać skuteczność rozpuszczalnego w wodzie antybiotyku np. żelazo często w postaci tlenku żelaza w wodzie zmniejsza dostępność apramycyny.
Woda dla świń nie powinna mieć zapachu. Zapach może wskazywać na zanieczyszczenie bakteryjne lub związki organiczne, takie jak siarka. Skażenie bakteryjne może być źródłem chorób w stadzie. Jest to szczególne zagrożenie dla wód powierzchniowych, ale nie należy wykluczać, że wody gruntowe są zawsze wolne od patogenów.
Całkowite rozpuszczone substancje stałe (TDS) – miara zasolenia jest miarą całkowitego poziomu: wodorowęglanów, chloru, siarczanów, sodu, wapnia i magnezu w wodzie. TDS poniżej 1000 miligramów na litr (mg/l) jest odpowiednie dla świń. Ściśle mówiąc zakres TDS między 1000 a 3000 mg/l nie powinien szkodzić zwierzętom, ale w przypadku prosiąt lub warchlaków może wywoływać u nich biegunkę przez kilka dni. Szczególnie jeśli wcześniej woda podawana była z innego ujęcia. Jeśli nie ma alternatywnego źródła wody, wodę zawierającą 3000 do 5000 mg/l TDS można używać ostrożnie.
Ph to miara kwasowości lub zasadowości wody. Woda dla świń będzie bezpieczna, jeśli ph wody będzie w zakresie od 6,5 do 8,5. Co więcej, należy pamiętać, że parametr ten wpływa na rozpuszczalność niektórych leków.
Twardość wody to poziom wapnia i magnezu w wodzie. Krótko mówiąc parametr ten nie wpływa na zdrowie świń, ale może prowadzić do gromadzenia się kamienia w urządzeniach do dostarczania wody, uzdatniania i chłodzenia, blokując poidła smoczkowe i filtry. Bardzo twarda woda osiąga parametry większe niż 180 mg/l, a miękka – mniej niż 60 mg/l.
Woda w produkcji trzody chlewnej
Oprócz tego, że woda dla świń jest ważna, to jednocześnie woda jest istotną częścią wielu systemów chłodzenia. Temperatura otoczenia powyżej optymalnego zakresu temperatur może być niebezpieczna dla świń i prowadzić do przegrzania. Świnie się nie pocą i dlatego wymianę ciepła mogą im zapewnić spryskiwacze (w Polsce prawie nie stosowane) polegające na zraszaniu powierzchni skóry oraz ruch powietrza (wiatr/ wentylatory). Faktem jest, że chłodzenie będzie tak skuteczne, jak powierzchnia zwilżonej skóry. Chłodzenie natryskowe jest bardziej skuteczne niż chłodzenie kroplowe.
Na koniec podkreślmy, aby zadbać o jakość wody w gospodarstwie należy zawsze przeprowadzić konserwację przed latem wszystkich systemów chłodzenia w gospodarstwie, naprawić wszystkie zepsute poidła i upewnić się czy ich liczba w kojcu jest odpowiednia Ponadto trzeba zabezpieczyć i uszczelnić wszystkie zbiorniki wodne przed zanieczyszczeniem przez gryzonie i ptaki (źródło zakażenia bakteryjnego). Również należy ustawić natężenie przepływu wody w poidłach odpowiednio do wieku (należy użyć pojemnika o pojemności 500 ml i zmierzyć objętość wody zebranej z poidła w 30 sekund). Nie mówiąc już o konieczności regularnego czyszczenia poideł (codziennie w przypadku prosiąt, a przynajmniej raz w tygodniu dla pozostałych grup technologicznych). Warto zakopać odsłonięte rury lub przykryć ziemią aby woda nie nagrzewała się latem. Nade wszystko należy pamiętać, aby badać wodę pod kątem pH, całkowitej ilości rozpuszczonych ciał stałych i bakterii.
Woda w żywieniu świń
Kategoria | żywienie |
Problematyka | pojenie świń |
Słowa kluczowe | woda w żywieniu świń, ph, jakość, temperatura, mętność, kolor, zapach |
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!