Wsparcie dla producentów wieprzowiny – czy KE znajdzie pieniądze?

Download PDF

Producenci wieprzowiny znaleźli się w trudnej sytuacji. Koronawirus i ASF jeszcze bardziej pogłębia kryzys. O uruchomienie rezerwy z budżetu UE prosił sam minister rolnictwa podczas nieformalnego posiedzenia Rady Ministrów. Póki co nic do hodowców trzody chlewnej nie trafiło. Czy w związku z tym, istnieje cień szansy na wsparcie dla poszkodowanych producentów wieprzowiny?

Minister Ardanowski zaapelował o pomoc finansową dla producentów drobiu i wieprzowiny

Prawie miesiąc temu szef resortu rolnictwa zaproponował uruchomienie rezerwy kryzysowej UE, aby poprawić sytuację w jakiej obecnie znalazł się rynek drobiu i wieprzowiny. Informowaliśmy was o tym w artykule Pomoc dla sektora drobiu i wieprzowiny – minister rolnictwa apeluje do KE.

Jednak minął miesiąc i żadne wsparcie nie trafiło do hodowców świń. Z tego powodu, KRIR zwrócił się do ministra rolnictwa o przeanalizowanie postulatów rolników, których celem jest wsparcie dla producentów wieprzowiny.

Wsparcie dla producentów wieprzowiny – postulaty, które należy zrealizować, aby ochronić branżę mięsną

Samorząd rolniczy proponuje wprowadzenie wsparcia poprzez:

  • rozszerzenie dopłat do prywatnego przechowywania – według producentów trzody chlewnej pominięcie mięsa wieprzowego jest karygodnym działaniem przeciwko tej branży 
  • przeniesienie niewykorzystanych pieniędzy przeznaczonych na PROW 2014 – 2020 – aby możliwe było uruchomienie w trybie ciągłym programów pomocowych realizowanych przez ARIMR

Wspomniane powyżej wsparcie pomocowe dla producentów wieprzowiny może być udzielone w postaci:

  • refundacji 75% wydatków na bioasekurację poniesionych przez rolnika
  • pomocy finansowej na wyrównanie dochodów producentów trzody chlewnej z terenów, gdzie występuje ASF

Wsparcie dla producentów wieprzowiny, a oprócz tego likwidacja stref niebieskich

Hodowcy trzody chlewnej domagają się również likwidacji strefy niebieskiej ASF, bądź jej czasowego zawieszenia np. na okres 2 miesięcy. Głównie z powodu tego, ze restrykcje na tym obszarze są uciążliwe nie tylko dla rolnika, ale także dla zakładów przetwórczych. Co w efekcie wpływa również na obniżanie i tak już niskich dochodów z produkcji świń.

KRIR chce ponadto, aby listy zakładów importujących półtusze z zagranicy były powszechnie dostępne zarówno dla rolnika, jak i konsumenta.

Spadki cen i zmniejszenie popytu na wieprzowinę – trzeba to powstrzymać!

Samorząd rolniczy apeluje o natychmiastowe działanie, ponieważ w przeciwnym razie nastąpi zaniechanie produkcji trzody chlewnej w Polsce i uzależnienie się od importu z innych krajów.

Więcej na temat koniecznego działania wspierającego producentów wieprzowiny można znaleźć na stronie KRIR.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 5 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o