Wsparcie na wejście do systemów jakości

W oddziałach terenowych Agencji Rynku Rolnego można składać wnioski o pomoc w ramach Wsparcia na przystępowanie do systemów jakości objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

– Beneficjentami programu mogą zostać tylko aktywni zawodowo rolnicy, którzy jednocześnie wytwarzają produkty bezpośrednio lub po przetworzeniu przeznaczone do spożycia – wyjaśnia Małgorzata Micińska-Wąsik, wicedyrektor Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Olsztynie. Dodatkowo rolnik ubiegający się o pomoc nie może być beneficjentem poprzedniego tego typu działania, realizowanego w ramach PROW 2007–2013.

Uczestnictwo w każdym systemie jakości żywności to dla rolników szansa na lepsze zyski z gospodarstwa, ale też dodatkowe koszty, które muszą ponieść na początku swojej obecności w systemie. Najczęściej są zobowiązani do wprowadzenia zmian w gospodarstwie oraz do poddania go kontrolom wynikającym ze standardów systemu. Sam proces certyfikacji to również dodatkowe wydatki. Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości ma być dla rolników motywacją, a także zrekompensować poniesione wydatki na produkcję do czasu, gdy faktycznie będą mogli uzyskiwać za swoje produkty wyższe ceny.

Do systemu jakości warto przystąpić nie tylko ze względu na dodatkowe wsparcie finansowe. Jest to raczej długofalowa szansa na zwiększenie rentowności gospodarstwa.

Adam, rolnik produkujący bydło mięsne w systemie jakości wołowiny QMP

– Do systemu jakości warto przystąpić nie tylko ze względu na dodatkowe wsparcie finansowe. Jest to raczej długofalowa szansa na zwiększenie rentowności gospodarstwa – mówi pan Adam, rolnik produkujący bydło mięsne w systemie jakości wołowiny QMP. – Obecność w systemie jakości nakłada na nas rolników szereg dodatkowych obowiązków, ale w zamian mamy zapewnione lepsze ceny i rynki zbytu. Co więcej, teraz konsumenci coraz bardziej stawiają na jakość żywności i są gotowi zapłacić więcej za dobry i pewny produkt.

Aby otrzymać wsparcie rolnik musi wytwarzać produkty, których nazwy zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności  lub objęte systemem rolnictwa ekologicznego lub objęte systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich lub wytwarzane w ramach integrowanej produkcji roślin. O wsparcie mogą również ubiegać się rolnicy wytwarzający żywność zgodnie ze specyfikacją i standardami któregoś z wymienionych systemów: „Jakość Tradycja”, „Quality Meat Program” , „Pork Quality System”, „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.

Wnioski o przyznanie pomocy w ramach Wsparcia na przystępowanie do systemów jakości będzie można składać od 2 listopada do 31 grudnia 2016 r. w oddziałach terenowych Agencji Rynku Rolnego właściwych ze względu na miejsce zamieszkania bądź siedzibę wnioskodawcy.

 

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *