Wybrane dodatki paszowe dla świń

Antybiotykowe stymulatory wzrostu (ASW) to wszystkie leki wykazujące działanie niszczące lub hamujące rozwój bakterii, podawane w niskich, subterapeutycznych dawkach. Do 1 stycznia 2006r. w krajach członkowskich Unii Europejskiej dozwolone było stosowanie antybiotyków w żywieniu zwierząt jako stymulatorów wzrostu. Aktualnie pasze lecznicze są dopuszczone do stosowania jedynie na zalecenie lekarza weterynarii.

dodatki paszowe dla świn

Dodatki paszowe dla świń są alternatywą dla ASW, które utrzymywały prosięta w dobrej kondycji. fot. Fotolia

Zastosowanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu było powszechne w produkcji zwierzęcej od ponad 40 lat. Po zakazie ich stosowania zaobserwowano znaczny wzrost zachorowań i padnięć (zwierząt w okresie poodsadzeniowym i świń we wstępnym okresie tuczu), wzrost zużycia antybiotyków leczniczych, mniejsze dzienne przyrosty masy ciała. Te czynniki wpłynęły na wzrost kosztów produkcji.

Stosowanie antybiotyków

Nadmierne stosowanie antybiotyków w medycynie oraz produkcji zwierzęcej spowodowało wzrost liczby drobnoustrojów opornych na ich działanie.

Zgodnie z Dyrektywą 2003/99/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 17 listopada 2003 r. w sprawie monitorowania chorób odzwierzęcych i odzwierzęcych czynników chorobotwórczych „oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe to zdolność niektórych gatunków drobnoustrojów do przeżycia, a nawet do wzrostu przy danej koncentracji czynnika przeciwdrobnoustrojowego, która jest zazwyczaj wystarczająca do powstrzymania lub zabicia drobnoustrojów tego samego gatunku”.

Istnieje wiele grup substancji oraz dodatków paszowych, które wykazują działanie przeciwbakteryjne.

Bakterie te mogą być przyczyną chorób u człowieka, których leczenie antybiotykami może okazać się nieskuteczne. Natomiast pozostałości antybiotyków w produktach pochodzenia zwierzęcego mogą powodować reakcje alergiczne u ludzi, którzy je spożywają.

Alternatywa dla antybiotyków

Decyzja zakazująca stosowanie antybiotykowych stymulatorów wzrostu wymusiła poszukiwanie dodatków paszowych, które mogłyby stanowić alternatywę dla tych substancji. Zawarte w nich składniki i substancje czynne poprawiają zdrowotność zwierząt stymulując je do wyższej produkcyjności. Istnieje wiele grup substancji oraz dodatków paszowych, które wykazują działanie przeciwbakteryjne i nie należą do grupy antybiotykowych stymulatorów wzrostu.

Dodatki paszowe dla świń

warchlaki

AgroFoto.pl, użytkownik: tomeczek321455

Dodatki paszowe wspomagają prawidłowy rozwój prosiąt. Zalicza się do nich dodatki: stymulujące zwiększenie pobrania paszy przez zwierzęta, poprawiające stopień strawności pasz, podnoszące odporność i zapobiegające biegunkom oraz wspierające rozwój przewodu pokarmowego prosiąt.

Wśród dodatków paszowych stosowanych w żywieniu trzody chlewnej, mających znaczenie w poprawie statusu zdrowotnego świń, a przyczyniających się do ograniczenia stosowania antybiotyków znajdują się m.in: zakwaszacze, enzymy, drożdże, plazma krwi, makro i mikroelementy, zioła, prebiotyki, synbiotyki i probiotyki.

Zakwaszacze

Wyróżniamy dwie grupy zakwaszaczy:

  • zakwaszacze paszowe (zaliczamy tu kwasy organiczne)
  • zakwaszacze jelitowe (sole kwasów organicznych).

Niektóre kwasy mają właściwości prebiotyczne, wykazują również pozytywny wpływ na wielkość i kształt kosmków oraz krypt w nabłonku jelitowym.

Dodatki paszowe dla świń w postaci zakwaszaczy obniżają pH w świetle przewodu pokarmowego stwarzając niekorzystne warunki rozwoju dla mikroorganizmów patogennych ograniczając występowanie biegunek i śmiertelność prosiąt. Ponadto aniony reszty kwasowej przyłączają do siebie mikroelementy podnosząc ich przyswajalność. Niskie pH umożliwia aktywację pepsynogenu do pepsyny zwiększając przyswajalność azotu. Zakwaszacze posiadają także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, niektóre kwasy mają właściwości prebiotyczne, wykazują również pozytywny wpływ na wielkość i kształt kosmków oraz krypt w nabłonku jelitowym.

Badania dowodzą, że zakwaszacze mają również pozytywny wpływ na smakowitość paszy, co można zaobserwować dzięki znacznemu wzrostowi jej spożycia (czasami nawet o 100%) prowadzącemu do zwiększenia tempa wzrostu prosiąt.

Enzymy paszowe

pasze dla świń

fot. agrofoto.pl (użytkownik: yacenty)

AgroFoto.pl, użytkownik: yacenty

Stosowanie enzymów jako dodatków paszowych w żywieniu świń zwiększa strawność składników pokarmowych, wpływając na wzrost poziomu dostępnej energii. Biorą one również udział w eliminacji niekorzystnego wpływu związków antyżywieniowych. Stosowanie enzymów jest najbardziej wskazane w żywieniu młodych zwierząt, u których sekrecja enzymów trawiennych nie jest jeszcze dostatecznie rozwinięta.

Drożdże

Stosowanie drożdży w żywieniu świń poprawia:

  • wskaźniki rozrodu,
  • wzmaga objawy rui,
  • zapobiega zapaleniom macicy i wymienia u loch,
  • wpływa na sprawność rozpłodową macior i knurów, witalność i kondycję samców,
  • poprawia trawienie i wchłanianie,
  • wpływa na zwiększenie spożycia oraz zwiększa tempo wzrostu u prosiąt.

Dodatki paszowe dla świń z drożdżami w składzie przyczyniają się również do zwiększenia zdrowotności i zmniejszenia występowania biegunek u młodych zwierząt. Jest to związane z prebiotycznym oddziaływaniem oligosacharydów stymulujących rozwój pożytecznej mirkoflory jelitowej.

Jakie jeszcze dodatki paszowe są dostępne na rynku i warto stosować? Czytaj dalej!

Ekstensywna hodowla bydła: czy to się opłaca?

Ekstensywny chów bydła może być dobrą alternatywą dla niektórych gospodarstw. Jaki ma wpływ na zwierzęta i kieszeń hodowców?

9 marca 2019

Siara ma moc!

Siara to pierwsza wydzielina gruczołu mlekowego. Spełnia bardzo ważną rolę dla organizmu nowo narodzonego zwierzęcia. Zobacz dlaczego!

19 marca 2019

Nowe trendy w żywieniu i rozrodzie trzody chlewnej

Na początku marca hodowcy z południowo-zachodniej Polski spotkali się na konferencji Blattin. Zobacz, jakie trendy zostały przedstawione!

18 marca 2019