Hodowla zielononóżki kuropatwianej cieszy się w ostatnich latach coraz większą popularnością. Ich jajka mają mnóstwo walorów prozdrowotnych, dlatego też są poszukiwane przez konsumentów. Zielononóżki mają jednak spore wymagania, dlatego hodowla tej rasy nie w każdym gospodarstwie jest możliwa.
Zielononóżki potrzebują dużego wolnego wybiegu, dlatego na pewno nie sprawdzą się w każdym gospodarstwie.
Hodowla zdrowia
Zielononóżka kuropatwiana to stara polska rasa, doceniana niegdyś z powodu delikatnego mięsa i wyjątkowo smacznych jaj. Dziś jajka zielononóżki kuropatwianej cieszą się ogromnym zainteresowaniem na rynku zdrowej żywności. Mają bowiem mnóstwo właściwości odżywczych, a jednocześnie stosunkowo niewiele cholesterolu. Hodowla zielononóżki to więc doskonały sposób na zwiększenie dochodu z gospodarstwa ekologicznego i nie tylko. Trzeba mieć jednak świadomość, że zielononóżka nie nadaje się do intensywnego i masowego chowu.
– Kury tej rasy doskonale czują się w niewielkich stadach, maksymalnie do 300 szt. – mówi Jolanta Dubis z Miłakowa pod Olsztynem, która od lat zajmuje się hodowlą zielononóżek. – W ich przypadku niemożliwy wręcz jest chów ściółkowy czy klatkowy, a gdy stado jest zbyt duże, wśród kur pojawia się kanibalizm. Zielononóżki kuropatwiane potrzebują dużego wolnego wybiegu, dlatego na pewno nie sprawdzą się w każdym gospodarstwie.
Hodowla zielononóżki kuropatwianej
Kury zielononóżki najlepiej sprawdzą się w małych i średnich gospodarstwach. Ich średnia nieśność to ok. 150 jaj o dosyć niewielkiej masie (ok. 55 g). Kury wymagają zapewnienia nie tylko odpowiedniej przestrzeni, ale też paszy – lubią młode zielonki, parowane ziemniaki, ziarna zbóż, otręby.
– Koszt utrzymania zielononóżek jest zdecydowanie wyższy niż innych kur, ale też ich jajka mają swoją cenę – mówi Jolanta Dubis. – Za 1 jajko w skupie otrzymuję ok. złotówki, to sporo w porównaniu z innymi jajkami. Po odliczeniu kosztów utrzymania, paszy, wyposażenia pomieszczeń i tak jestem na plusie. Wiem natomiast, że niektórzy hodowcy potrafili zrobić z zielononóżek pomysł na doskonały biznes. Hodują koguty, które następnie kastrują, a pochodzące z takich kapłonów mięso sprzedają na rynek zachodni. Tutaj ceny są już naprawdę wysokie i przynoszą zysk. Za 1 kg mięsa można otrzymać ok. 70 zł.
Z forum

Powiązany temat:Najlepsza rasa kur niosek
leghornzielony
Dnia 2.11.2017 o 13:55, Mariusz355 napisał: Najlepiej niosą się leghorny i dobrze wykorzystują paszę u mnie ładnie chodzą na dużym obszarze łąki nawet do 200 m od ...
zobacz więcej »Mariusz355
Najlepiej niosą się leghorny i dobrze wykorzystują paszę u mnie ładnie chodzą na dużym obszarze łąki nawet do 200 m od kurnika i same pozyskują paszę. Czasem je tak puszczam, no...
zobacz więcej »jaskiniowiec
nie wiem skad taka zla opinia krąży na temat wiejskich jajek, na ale moze dlatego, że podróby ekologicznych jajek są tez w marketach i nie różnią się niczym od fermówek. Ja zna...
zobacz więcej »
Najlepsza rasa kur niosek
leghornzielony
zobacz więcej »
Mariusz355
zobacz więcej »
jaskiniowiec
zobacz więcej »
Zobacz pozostałe wpisy
Dodaj komentarz