Wyższy plon zbóż dzięki mikrobiologicznej osłonie?

Każdemu rolnikowi zależy na możliwościach intensyfikacji uprawy zbóż. To dlatego, że w większości gospodarstw zajmują one największy udział w strukturze zasiewów. Intensyfikacja nawożenia, wybór odpowiedniej odmiany, nowe technologie agrotechniczne pomagają nam uzyskiwać odpowiedni plon zbóż. Jednak coraz trudniejsze jest zadbanie o prawidłową wielkość i jakość plonu.

W ostatnim czasie dużo mówi się o wycofywaniu kolejnych substancji czynnych środków ochrony roślin. Każdy z nas chciałby wiedzieć, jak będzie wyglądała ochrona zbóż przed chorobami grzybowymi, a także szkodnikami czy chwastami, gdy zostaną wycofane kolejne substancje aktywne.

Kierunek rozwoju rolnictwa

Działania Komisji Europejskiej oraz trendy żywieniowe zmierzają w kierunku ograniczenia ilości używanych środków ochrony roślin i nawozów. Dodatkowo zmieniające się warunki klimatyczne przyczyniają się do nagromadzenia wielu patogenów w uprawach. Dlatego już teraz musimy zacząć uczyć się radzić sobie innymi metodami np. biologicznymi.

Zdrowy plon zbóż dzięki metodom biologicznym?

W wielu krajach metody biologiczne są szeroko rozpowszechnione w rolnictwie. Tymczasem skuteczność takich rozwiązań jest porównywalna do tych, które znaliśmy do tej pory. Innymi słowy nie jest to przełom… Otóż przyroda sama w sobie jest zdrowa! To człowiek naruszył panującą równowagę biologiczną.

Preparaty mikrobiologiczne tworzą barierę na powierzchni całej rośliny

W warunkach naturalnych wzrost roślin jest ściśle uzależniony od towarzyszących im drobnoustrojów. Dlatego istotną rolę w zwiększeniu efektywności produkcji roślinnej odgrywają mikroorganizmy. Zapewniają one też możliwości przetrwania roślin w środowiskach naturalnych. Co więcej mikroorganizmy wchodzą w różnego rodzaju interakcje z roślinami.

Dzięki aktywności mikroorganizmów występujących w uprawach wzrasta jakość plonu oraz żyzność gleby. Liczne grupy bakterii zasiedlają nie tylko korzenie, ale całe rośliny. Ponadto biorą udział w promowaniu wzrostu roślin poprzez wydzielanie hormonów i enzymów wspomagających wzrost roślin. Enzymy te:

  • ułatwiają wiązanie niektórych pierwiastków,
  • zwiększają odporność roślin na suszę,
  • wpływają na ich zdrowotność.

Oznacza to, że zmiany pod wpływem wprowadzenia do upraw środków ochrony roślin, mogą negatywnie wpływać na fizjologię roślin. W konsekwencji mogą więc prowadzić do spadku wielkości i jakości plonów. Jednak wprowadzanie do uprawy odpowiednio wyselekcjonowanych szczepów bakterii pozwala zapobiec rozwojowi niepożądanej mikroflory. Co więcej, wzbogaca ogólną pulę bakterii korzystnie oddziałujących na rośliny i glebę. Dzięki temu niwelowane są negatywne skutki stresów roślin spowodowane zmianami klimatycznymi.

Nauczmy się wykorzystywać WIELKĄ MOC NATURY!

Mikroorganizmy zawarte w preparatach MOCbackter F i MOCbackter F Plus zapobiegają rozwojowi niepożądanej mikroflory. Mechanizm polega na zaszczepieniu środowiska wzrostu roślin odpowiednimi kulturami bakterii wyselekcjonowanymi ze środowiska naturalnego. Dzięki temu można zaobserwować:

  • silną stymulację wzrostu i rozwoju roślin,
  • zwiększenie ich wigoru oraz zdrowotności upraw,
  • wzrost jakości plonu.

Bakterie zawarte w MOCbackter zwiększają wielkość oraz masę korzeni. To wpływa na lepsze odżywienie roślin, większą odporność na okresowe niedostatki wody i zatrzymywanie wody w glebie oraz lepsze przezimowanie w przypadku zbóż ozimych. Rezultatem jest zdrowy i wysoki plon zbóż. Dodatkowo zastosowanie preparatów MOCbackter FF Plus pozwala ograniczyć ilość stosowanych środków ochrony roślin. Dzięki temu ograniczone zostają pozostałości pestycydów w plonie. Co najważniejsze pozwalają wzbogacić bioróżnorodność mikrobiologiczną stanowiska.

Kiedy należy wprowadzić preparaty mikrobiologiczne do uprawy zbóż?

Musimy odpowiednio przygotować się do prowadzenia plantacji po wycofaniu substancji aktywnych w środkach ochrony roślin. Dlatego powinniśmy już teraz nauczyć się stosować preparaty mikrobiologiczne w gospodarstwach.

Zabiegi preparatami MOCbackter FMOCbackter F Plus można wykonać od fazy krzewienia do kłoszenia. Zalecana dawka to 1 kg preparatu na hektar.

Pierwszy zabieg jesienią

W uprawie zbóż ozimych pierwszy zabieg należy wykonać preparatem MOCbackter F już jesienią. Dzięki temu łan utrzyma odpowiednią zdrowotność w okresie jesienno-zimowym.

Drugi zabieg po wznowieniu wiosennej wegetacji

Następnie zabieg należy wykonać preparatem MOCbackter F Plus na początku wznowienia wiosennej wegetacji roślin ozimych. W rezultacie zainicjujemy w uprawie właściwą symbiozę roślin z zawartymi w preparacie mikroorganizmami. Dodatkowo poprawi to ich wigor wiosenny.

Efekty zabiegu relacjonowaliśmy w tej wideorelacji. Zobacz!

Trzeci zabieg podczas strzelania w źdźbło

Potem w fazie strzelania w źdźbło należy zadbać o zdrowy liść flagowy. Dlatego w tej fazie ponawiamy oprysk preparatem MOCbackter F Plus.

Zabieg w fazie kłoszenia osłania plon zbóż

Zakończeniem technologii jest zastosowanie preparatu MOCbackter F w fazie kłoszenia. Rezultatem stosowania technologii jest zabezpieczenie jakości i ilości plonu zbóż.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.6 / 5. Liczba głosów 27

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *