Wyższy plon zbóż dzięki mikrobiologicznej osłonie?

Każdemu rolnikowi zależy na możliwościach intensyfikacji uprawy zbóż. To dlatego, że w większości gospodarstw zajmują one największy udział w strukturze zasiewów. Intensyfikacja nawożenia, wybór odpowiedniej odmiany, nowe technologie agrotechniczne pomagają nam uzyskiwać odpowiedni plon zbóż. Jednak coraz trudniejsze jest zadbanie o prawidłową wielkość i jakość plonu.
W ostatnim czasie dużo mówi się o wycofywaniu kolejnych substancji czynnych środków ochrony roślin. Każdy z nas chciałby wiedzieć, jak będzie wyglądała ochrona zbóż przed chorobami grzybowymi, a także szkodnikami czy chwastami, gdy zostaną wycofane kolejne substancje aktywne.
Spis treści
Kierunek rozwoju rolnictwa
Działania Komisji Europejskiej oraz trendy żywieniowe zmierzają w kierunku ograniczenia ilości używanych środków ochrony roślin i nawozów. Dodatkowo zmieniające się warunki klimatyczne przyczyniają się do nagromadzenia wielu patogenów w uprawach. Dlatego już teraz musimy zacząć uczyć się radzić sobie innymi metodami np. biologicznymi.
Zdrowy plon zbóż dzięki metodom biologicznym?
W wielu krajach metody biologiczne są szeroko rozpowszechnione w rolnictwie. Tymczasem skuteczność takich rozwiązań jest porównywalna do tych, które znaliśmy do tej pory. Innymi słowy nie jest to przełom… Otóż przyroda sama w sobie jest zdrowa! To człowiek naruszył panującą równowagę biologiczną.
W warunkach naturalnych wzrost roślin jest ściśle uzależniony od towarzyszących im drobnoustrojów. Dlatego istotną rolę w zwiększeniu efektywności produkcji roślinnej odgrywają mikroorganizmy. Zapewniają one też możliwości przetrwania roślin w środowiskach naturalnych. Co więcej mikroorganizmy wchodzą w różnego rodzaju interakcje z roślinami.
Dzięki aktywności mikroorganizmów występujących w uprawach wzrasta jakość plonu oraz żyzność gleby. Liczne grupy bakterii zasiedlają nie tylko korzenie, ale całe rośliny. Ponadto biorą udział w promowaniu wzrostu roślin poprzez wydzielanie hormonów i enzymów wspomagających wzrost roślin. Enzymy te:
- ułatwiają wiązanie niektórych pierwiastków,
- zwiększają odporność roślin na suszę,
- wpływają na ich zdrowotność.
Oznacza to, że zmiany pod wpływem wprowadzenia do upraw środków ochrony roślin, mogą negatywnie wpływać na fizjologię roślin. W konsekwencji mogą więc prowadzić do spadku wielkości i jakości plonów. Jednak wprowadzanie do uprawy odpowiednio wyselekcjonowanych szczepów bakterii pozwala zapobiec rozwojowi niepożądanej mikroflory. Co więcej, wzbogaca ogólną pulę bakterii korzystnie oddziałujących na rośliny i glebę. Dzięki temu niwelowane są negatywne skutki stresów roślin spowodowane zmianami klimatycznymi.
Nauczmy się wykorzystywać WIELKĄ MOC NATURY!
Mikroorganizmy zawarte w preparatach MOCbackter F i MOCbackter F Plus zapobiegają rozwojowi niepożądanej mikroflory. Mechanizm polega na zaszczepieniu środowiska wzrostu roślin odpowiednimi kulturami bakterii wyselekcjonowanymi ze środowiska naturalnego. Dzięki temu można zaobserwować:
- silną stymulację wzrostu i rozwoju roślin,
- zwiększenie ich wigoru oraz zdrowotności upraw,
- wzrost jakości plonu.
- Po lewej – tradycyjna uprawa; po prawej – efekt stosowania technologii MOCbackter
- Po lewej – tradycyjna uprawa; po prawej – efekt stosowania technologii MOCbackter
Bakterie zawarte w MOCbackter zwiększają wielkość oraz masę korzeni. To wpływa na lepsze odżywienie roślin, większą odporność na okresowe niedostatki wody i zatrzymywanie wody w glebie oraz lepsze przezimowanie w przypadku zbóż ozimych. Rezultatem jest zdrowy i wysoki plon zbóż. Dodatkowo zastosowanie preparatów MOCbackter F i F Plus pozwala ograniczyć ilość stosowanych środków ochrony roślin. Dzięki temu ograniczone zostają pozostałości pestycydów w plonie. Co najważniejsze pozwalają wzbogacić bioróżnorodność mikrobiologiczną stanowiska.
Kiedy należy wprowadzić preparaty mikrobiologiczne do uprawy zbóż?
Musimy odpowiednio przygotować się do prowadzenia plantacji po wycofaniu substancji aktywnych w środkach ochrony roślin. Dlatego powinniśmy już teraz nauczyć się stosować preparaty mikrobiologiczne w gospodarstwach.
Zabiegi preparatami MOCbackter F i MOCbackter F Plus można wykonać od fazy krzewienia do kłoszenia. Zalecana dawka to 1 kg preparatu na hektar.
Pierwszy zabieg jesienią
W uprawie zbóż ozimych pierwszy zabieg należy wykonać preparatem MOCbackter F już jesienią. Dzięki temu łan utrzyma odpowiednią zdrowotność w okresie jesienno-zimowym.
Drugi zabieg po wznowieniu wiosennej wegetacji
Następnie zabieg należy wykonać preparatem MOCbackter F Plus na początku wznowienia wiosennej wegetacji roślin ozimych. W rezultacie zainicjujemy w uprawie właściwą symbiozę roślin z zawartymi w preparacie mikroorganizmami. Dodatkowo poprawi to ich wigor wiosenny.
Efekty zabiegu relacjonowaliśmy w tej wideorelacji. Zobacz!
Trzeci zabieg podczas strzelania w źdźbło
Potem w fazie strzelania w źdźbło należy zadbać o zdrowy liść flagowy. Dlatego w tej fazie ponawiamy oprysk preparatem MOCbackter F Plus.
Zabieg w fazie kłoszenia osłania plon zbóż
Zakończeniem technologii jest zastosowanie preparatu MOCbackter F w fazie kłoszenia. Rezultatem stosowania technologii jest zabezpieczenie jakości i ilości plonu zbóż.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
