Wzrosła produkcja oleju rzepakowego

Krajowy przerób i produkcja oleju rzepakowego w ubiegłym roku były wyższe niż rok wcześniej. Wyniki uzyskane w pierwszym dziewięciu miesiącach 2019 roku wskazują, że mniejsza okazała się jedynie produkcja margaryn – informuje IERiGŻ. Jakie są prognozy na 2020 rok?

Wyniki finansowe przemysłu tłuszczowego w pierwszej połowie ubiegłego roku okazały się być lepsze niż rok wcześniej, jednak gorsze niż w całym przemyśle spożywczym. Ewa Rosiak z IERiGŻ ocenia, że przemysł tłuszczowy osiągnął dodatni wynik finansowy zarówno przed, jak i po opodatkowaniu, który był wyższy niż w I półroczu 2018 roku.

Wskaźnik bieżącej płynności finansowej nieznacznie obniżył się. Jednak przewyższył poziom uznawany przez banki za bezpieczny oraz średnią jego wartość w całym przemyśle spożywczym. W II półroczu 2019 r. sytuacja finansowa przemysłu tłuszczowego była stabilna. To efekt  wzrostu produkcji głównych wyrobów (z wyjątkiem margaryn), przy spodziewanym niewielkim wzroście kosztów produkcji – ocenia Ewa Rosiak z IERiGŻ.

Reklama

Produkcja oleju rzepakowego wzrosła, jakie ceny?

W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy ubiegłego roku ceny żywności (łącznie z napojami bezalkoholowymi) wzrosły o około 4,5 proc. W tym czasie spadły ceny margaryn (-0,5 proc.), olejów roślinnych (-0,1 proc.), a wzrosły ceny oliwy z oliwek (+0,8 proc.).

produkcja oleju rzepakowego

Krajowy przerób i produkcja oleju rzepakowego były w 2019 roku wyższe niż rok wcześniej

Obniżyły się notowania tłuszczów zwierzęcych (-2,6 proc.). Było to następstwem spadku cen masła (-3 proc.) przy jednoczesnej podwyżce cen pozostałych tłuszczów zwierzęcych (+2 proc.). Podsumowując: ocenia się, że ceny tłuszczów roślinnych w ubiegłym roku były nieznacznie wyższe.

Rośnie spożycie tłuszczów roślinnych

Konsumpcja tłuszczów roślinnych w ubiegłym roku uplasowała się na poziomie 24,8 kg/osobę. To o prawie 1,5 proc., więcej niż rok wcześniej. Natomiast spożycie tłuszczów zwierzęcych wyniosło 11,2 kg, czyli tyle samo co w 2018 roku.

Całkowita konsumpcja tłuszczów w 2019 r. może wynieść 36,0 kg w przeliczeniu na 1 mieszkańca. Będzie to o 0,8 proc. więcej niż w poprzednim roku. W 2020 r. oczekuje się kontynuacji wzrostu bilansowego spożycia tłuszczów. Ma to być efekt dalszego wzrostu spożycia tłuszczów roślinnych, przy stabilizacji spożycia masła i spadku spożycia pozostałych tłuszczów zwierzęcych – czytamy w biuletynie „Rynek rzepaku” IERiGŻ.

Źródło: IERiGŻ

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *