Wzrosła produkcja przetworów owocowych
1280 tys. ton – tyle wynieść ma łączna produkcja przetworów owocowych w sezonie 2018/2019. Najbardziej wzrosła produkcja zagęszczonych soków owocowych i mrożonych owoców.
Z 1,85 do 1,95 tys. ton wzrosła produkcja soków pitnych, nektarów oraz napojów. Rekordowa okazała się produkcja zagęszczonego soku jabłkowego wytwarzanego z krajowego surowca – 450 tys. ton. To poziom ponad trzykrotnie wyższy niż w poprzednim roku (130 tys. ton).
– W sezonie 2018/19 dostawy jabłek do zakładów produkujących zagęszczony sok jabłkowy stanowiły 62% podaży tych owoców. Dla porównania było to 39% w sezonie poprzednim. Łączny udział dostaw jabłek do przetwórstwa zwiększył się z 52 do 71%, wobec przeciętnie 55% w pięciu poprzednich sezonach – czytamy w biuletynie „Rynek owoców i warzyw” IERiGŻ.
Spis treści
Produkcja przetworów owocowych i soków
Na rekord idzie również produkcja soków! Szczególnie tych zagęszczonych z owoców kolorowych (owoce jagodowe i wiśnie) – odnotowano tutaj wzrost z 32 tys. ton do 55 tys. ton.
Produkcja owoców mrożonych zwiększyła się z 390 do ponad 450 tys. ton. W tym:
– wiśni z 40 do 90 tys. ton,
– truskawek ze 135 do 145 tys. ton,
– malin z 55 do 60 tys. ton.
– porzeczek czarnych z 40 do 45 tys. ton,
– porzeczek czerwonych z 17 do 18 tys. ton,
– agrestu z 7 do 8 tys. ton.
Słodka produkcja w górę
Produkcja dżemów, marmolad, konfitur oraz przecierów poszła w górę ze 132 do 138 tys. ton. Soków pitnych z 730 mln do 800 mln ton. Wyprodukowano więcej zwłaszcza: soku pomarańczowego i jabłkowego, zarówno odtwarzanego z soku zagęszczonego jak i bezpośrednio tłoczonego (soki NFC – Not From Concentrate).
– Ocenia się, że w sezonie 2018/19 produkcja soków jabłkowych NFC przekroczyła 300 mln, wobec ok. 250 mln l w sezonie 2017/18. Mniej, niż soków wzrosła w sezonie 2018/19 w relacji do roku poprzedniego, produkcja nektarów i napojów. W latach relatywnie niskich cen koncentratów soków owocowych w łącznej produkcji soków, nektarów i napojów, zwiększa się udział soków, zawierających 100% soków skoncentrowanych – podaje Bożena Nosecka z IERiGŻ.
Sezon 2019/20: prognoza
Jak będzie wyglądać łączna produkcja soków, nektarów i napojów w sezonie 2019/20? Eksperci IERiGŻ prognozują, że będzie większa niż w poprzednim sezonie, zwłaszcza soku pomarańczowego. Będzie to efekt spadku cen w światowych obrotach koncentratem tego soku.
Natomiast mniejsza ma być produkcja soku jabłkowego odtwarzanego z soku zagęszczonego, a także soków NFC. Podobnie jak pozostałych grup przetworów owocowych, głównie soków zagęszczonych i mrożonek.
Źródło: IERiGŻ