Wzrost cen żywności w 2021 roku – co podrożało najbardziej?

Według raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych w 2021” wynika, że wzrost cen żywności w 2021 roku wyniósł około 5,1 proc. w skali roku. Które produkty spożywcze podrożały najbardziej, a które najmniej? Sprawdźmy!
Platforma badawcza UCE Research wraz z Grupą AdRetail, a także Hiper-Com Poland przeprowadziły kolejne już, cykliczne badania „Indeks cen w sklepach detalicznych”. Z danych przedstawionych w raporcie wynika że, porównując ceny z 2020 do 2021 roku, aż dziesięć kategorii produktów podrożało, natomiast dwie potaniały.
Spis treści
Wzrost cen produktów spożywczych – 2021 rokiem drożyzny
„Indeks cen w sklepach detalicznych w 2021” skomentował również Karol Kamiński – ekspert z Centrum Analiz Grupy AdRetail. Powagę sytuacji podkreśla liczba drożejących kategorii. Wprawdzie w ub. roku były miesiące, w których ceny w porównaniu do stycznia malały (w marcu o 0,5 proc., w kwietniu o 2,2 proc., w czerwcu o 5,9 proc., a w sierpniu o 3,6 proc.), były to jednak spadki niewielkie, wynikające głownie z sezonowości – wyjaśnił ekspert.
Z danych wynika, że w 2021 roku produkty tłuszczowe zdrożały najmocniej – o 23,9 proc. Wśród produktów tłuszczowych, których ceny wzrosły najbardziej są m.in.:
- olej – 32,3 proc. wzrostu cen,
- margaryna do pieczenia – 14,6 proc. wzrostu,
- masło – 8,9 proc. wzrostu.
Według Kamińskiego, wzrost ten wynika głownie z wyższych cen olejów roślinnych na rynku światowym. Ponadto na ceny mają wpływ również konsumenci, którzy robili zapasy i kupowali więcej produktów tłuszczowych.
Dodatkowy wzrost wykreowali sami konsumenci, którzy częściej kupowali olej na zapas, bo z każdej strony słyszeli, że mocno drożeje. Na masło i margarynę też wzrósł popyt, gdyż w czasie pandemii Polacy zaczęli więcej samodzielnie piec – twierdzi.
Przeczytaj również: Bezpieczeństwo i jakość żywności pod lupą NIK – zatrważające wnioski
Wzrost cen żywności w 2021 r. Mięso podrożało
Konsumenci odczuli wyraźny wzrost cen mięsa. Raport przedstawił wzrost cen produktów z tej kategorii:
- wołowina – wzrost o 11,4 proc.,
- cielęcina – wzrost o 7,6 proc.,
- drób – wzrost o 7,5 proc.
Widoczne powyżej wzrosty cen mięsa miały miejsce, ze względu na spadek spożycia mięsa w kraju. Warto również wspomnieć, że wśród wzrostu cen ww. mięsa, raport przedstawił spadek cen wieprzowiny o 8,8 proc. w skali roku.
Cena nabiału w górę o 4,9 proc.
W raporcie znalazł się również nabiał, w którym zauważalny jest wzrost cen produktów spożywczych o 4,9 proc. w skali roku. Wśród kategorii nabiału wzrost cen widoczny był przy jogurtach – 10 proc, serach żółtych – 6,4 proc, a także mleku – 5,5 proc. Analitycy z platformy badawczej UCE Research zauważyli, że w ubiegłym roku produkcja nie nadążała za popytem.
Ceny niektórych produktów spożywczych spadły
Raport przedstawił także spadki cen niektórych produktów spożywczych tj. owoce czy produkty sypkie. Według analizy, owoce zaliczyły spadek o 3,7 procent w skali roku, natomiast produkty sypkie – 0,7 proc. w skali roku.
Wzrost cen żywności w 2021 roku dotyczył również takich produktów jak:
- dodatki spożywcze – 0,6 proc. w skali roku,
- napoje – 0,7 proc.,
- pieczywo – 0,9 proc.,
- warzywa – 2 proc.
Inflacja i podwyżki rozkręcają się stopniowo
Według Katarzyny Grochowskiej z Hiper-Com Poland wzrost cen żywności w 2021 roku okazał się niższy niż prognozowano:
Ostatnie miesiące 2021 roku, przyniosły poważne skoki, co w porównaniu do w miarę spokojnego początku ub. roku, dało finalnie mniejszy wynik. Jednak inflacja i podwyżki cen rozkręcają się stopniowo.
Czytaj również: E dodatki do żywności – NIK alarmuje o braku kontroli
Źródło: Biznes Interia
