Zakiszacze do kukurydzy – ważny składnik kiszonek

Już niebawem rozpocznie się sezon koszenia kukurydzy na kiszonki, stanowiące podstawową paszę objętościową dla krów mlecznych. Choć każdy z etapów jej przygotowania jest istotny dla efektu końcowego, na szczególną uwagę zasługuje to, jaką rolę odgrywają w tym procesie zakiszacze do kukurydzy.

Produkcja kiszonek, począwszy od wyboru odmian roślin po sposób przykrycia materiału w silosie, jest ważnym punktem w kalendarzu rolniczym. To, jak podejdziemy do podstawowych kroków w przygotowywaniu materiału do zakiszania, decyduje o wartości paszy, którą będziemy skarmiać przez cały rok. Warto więc się przyjrzeć poszczególnym etapom kiszenia kukurydzy.

Od decyzji o odmianie po wybór zakiszacza do kukurydzy

Podstawowym działaniem w produkcji kiszonki tak, by odnieść sukces, jest dobranie odmiany kukurydzy, biorąc pod uwagę wczesność dojrzewania (FAO). Wykorzystując odmiany o różnym FAO, można, kosząc wszystkie w tym samym czasie, zrobić kiszonkę „na zakładkę”. Chodzi o to, aby rośliny o większym udziale suchej masy przekładać sieczką z roślin o niższej dojrzałości.

Są oczywiście różne szkoły, ale jedno jest pewne – nie można zwlekać ze zbiorem kukurydzy na kiszonkę ze względu na wzrost udziału suchej masy w roślinach. Koszenie powinno się rozpocząć, gdy kukurydza ma zawartość suchej masy w przedziale 32–36%. Z kolei zbyt wczesne koszenie spowoduje, że rośliny będą bardziej wilgotne. Może to powodować straty z powodu wycieku soku w silosie i utrudnienia w zakiszaniu.

zakiszacze do kukurydzy

Dobry zakiszacz do kukurydzy wspomaga procesy fermentacji i chroni materiał przez rozwojem niechcianych mikroorganizmów.

Kiszonkowy majstersztyk

Kukurydza jest rośliną o wysokiej zawartości cukrów, więc dobrze się zakisza. Niemniej, aby wspomóc proces fermentacji – w celu obniżenia pH kiszonego materiału – stosuje się zakiszacze. Bez takich dodatków do kiszonek materiał w silosie byłby narażony na przebieg niewłaściwych procesów i mnożenie się niepożądanych mikroorganizmów, które mogą zniweczyć całą pracę rolnika.

Zakiszacze do kukurydzy a stabilność tlenowa kiszonki

Przy produkcji kiszonki z kukurydzy, a w zasadzie z każdej zakiszanej rośliny, ważne jest, aby zaprowadzić warunki, które będą sprzyjały stabilności tlenowej materiału. W innym przypadku rozwój pleśni i drożdży, gdy pH kiszonki się zwiększa, powodują zagrzewanie się paszy. Ten proces jest wynikiem tzw. wtórnej fermentacji, powstającej przy aktywności drobnoustrojów tlenowych.
Taka kiszonka nie jest chętnie pobierana przez krowy, nie mówiąc już o jej wartościach odżywczych. Dodatkowo rozwój pleśni może łączyć się z ryzykiem skażenia paszy mikotoksynami. Co ważne, są one szkodliwe zarówno dla zwierząt, jak i nas samych.

Jakie zakiszacze do kukurydzy?

Biosilac żółty jest zakiszaczem bakteryjnym, zawierającym pięć szczepów bakterii kwasu mlekowego. Są to: lactobacillus plantarum, pediococcus acidilactici, lactobacillus brevis, enterococcus faeciumlactobacillus casei. Dodatek do kiszonek przyspiesza procesy fermentacyjne, obniżając pH materiału, co sprzyja mnożeniu się bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu hamuje rozwój pleśni oraz drożdży, które wpływają na obniżenie stabilności tlenowej kiszonki. W efekcie uzyskuje się zdrową i smaczną paszę, chętnie pobieraną przez krowy.

zakiszacze do kukurydzy

Zakiszacze do kukurydzy. Zakiszacz Biolisac zawiera aż 5 szczepów bakterii kwasu mlekowego.

Warto dodać, że Biosilac nie powoduje korozji maszyn, co ma istotne znaczenie dla ich żywotności.

Wsparcie w produkcji kiszonki z kukurydzy

Zakiszacz Biosilac jest wydajnym rozwiązaniem – 250 g wystarcza do zakiszenia aż 50 t kukurydzy i wysłodków buraczanych. Szczepy bakterii, które są zawarte w tym dodatku do kiszonek, uzupełniają wzajemnie swoje działanie, tworząc symbiotyczne układy. Dzięki temu mikroorganizmy wspólnie wpływają na kierunek procesów fermentacyjnych w zakiszanym materiale.

Daje to, po pierwsze, wsparcie mikroflory, która znajduje się na roślinach. Dzięki bakteriom z Biosilac obniża się bowiem odczyn kiszonej biomasy. Po drugie, działanie Biosilac wpływa na utrzymanie optymalnego pH materiału w pryzmie. Pasza wyprodukowana z użyciem tego zakiszacza ma dzięki temu wysoki poziom cech organoleptycznych, jak smak i zapach, oraz wysoką wartość odżywczą. Ponadto szczepy mikroorganizmów, które zawiera Biosilac, skutecznie konkurują z niepożądani bakteriami, takimi jak m.in. Escherichia coli, Salmonella, Mycobacterium, Shigella, Bacteroides, Streptococcus czy Clostridium.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.1 / 5. Liczba głosów 15

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *