Zakwaszenie gleby – jak sobie z nim radzić? [WYWIAD Z EKSPERTEM]
W kolejnym odcinku naszego słuchowiska z cyklu „Agrotechnika doradza”, w którym rozmawiamy z panem dr. inż. Piotrem Hulanickim, mówimy o tym, w jaki sposób radzić sobie z zakwaszoną glebą i jak wpływa na uprawę. Zapraszamy serdecznie!
Partnerem cyklu jest agrotechnika.co, wyłączny dystrybutor odmiany rzepaku RGT Jakuzzi.
POSŁUCHAJ CAŁEJ ROZMOWY:
Nasz ekspert w rozmowie z AgroFaktem wspomina, że – zakwaszenie gleby skutkuje niedorozwojem systemu korzeniowego rośliny, który powoduje, że rośliny po prostu marnieją, stają się mizerne, nie rozwijają się właściwie, atakują je różne choroby. Są bardziej podatne na mróz i czynniki chorobotwórcze, które je atakują. Podkreśla również, że to jest naprawdę bardzo poważny czynnik plonotwórczy.
Piotr Hulanicki podpowiada, w jaki sposób radzić sobie z zakwaszoną glebą. – Zakwaszenie gleby naprawia się w jeden prosty sposób: stosuje się wapno, które neutralizuje jony. Jak dodaje – ze smutkiem da się zauważyć, że pojawiają się jakieś cudowne środki, uzdrawiacze gleby, które po zastosowaniu minimalnych ilości potrafią, przynajmniej w części promocyjnej, zneutralizować wiele czynników negatywnych w glebie. A ja uważam, że jest to krzywda polegająca na tym, że musimy i tak zastosować odpowiednią ilość jonów, które będą neutralizowały ten czynnik i tutaj cudów nie ma.
Nasz rozmówca zaznacza, że warto pamiętać o tym, iż na zakwaszenie gleby tolerancyjne są odmiany, takie jak np. łubin wąskolistny, w którego uprawie wskazana jest lekko kwaśna gleba, a także owies i żyto, które tolerują zawartość niskiego pH w glebie.
Więcej dowiecie się z naszej rozmowy, a już teraz zapraszamy na kolejny odcinek, dotyczący stosowania nawozów!
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.