Zaprawianie nasion rozpoczyna się we Francji!

Zaprawianie nasion rozpoczyna się we Francji!

agroFakt z ekskluzywną wizytą w centrum badawczo-rozwojowym firmy Bayer. Relacja z wydarzenia w Méréville we Francji. Zobacz, tylko u nas!

Zaprawianie nasion ma na celu zniszczenie patogenów oraz szkodników obecnych na i wewnątrz nasion. Optymalną ochronę oraz skuteczność procesu zapewniają tylko najwyższej jakości zaprawy z odpowiednimi dodatkami. Mogli się o tym przekonać uczestnicy wyjazdu szkoleniowego do Méréville we Francji zorganizowanego przez firmę Bayer. Sprawdź relację z tego wydarzenia!

Wyjazd do centrum badawczo-rozwojowego Bayer mieszczącego się, w Méréville we Francji odbył się w dniach 29.11-01.12 2018 roku. Uczestnicy trzydniowego wyjazdu szkoleniowego mogli przekonać się jak wygląda zaprawianie nasion oraz proces produkcji Peridiamów, a także dowiedzieć się jakie nowości szykuje firma Bayer w przyszłym sezonie!

Dodatki do zapraw mają ogromne znaczenie

Całe szkolenie było poświęcone dodatkom do zapraw marki Peridiam™. Podczas wykładów zwrócono również uwagę, na najnowszy produkt do zaprawiania nasion rzepaku, który będzie dostępny na rynku prawdopodobnie w 2019 roku. Wprowadzenie produktu Scenic® Gold na rynek UE planowany jest na sezon siewów rzepaków ozimych 2019, w wielu krajach trwają jeszcze procedury rejestracyjne – mówiła o zaprawie Dorota Muszyńska – dział Zarządzania Zaprawami Nasiennym, Bayer CropScience Polska.

przedstawiciele firmy Bayer

fot. Małgorzata Srebro

Na zdjęciu od lewej: Markus Borkowski, Dorota Muszyńska, Anna Weber oraz Andrzej Żmijewski

Oprócz zaprawy do rzepaku pojawią się także dwa nowe dodatki Peridiam™. Jeśli chodzi o zboża firma Bayer, w najbliższym sezonie będzie stawiać na dwa sprawdzone rodzaje Peridiamów. Przewodnikiem grupy po centrum badawczo rozwojowym był Markus Borkowski Marketing and Sales Manager w Bayer SeedGrowth Coatings. Poprowadził on dla uczestników wykłady oraz oprowadził grupę po ośrodku uchylając rąbka tajemnicy na temat całego procesu zaprawiania.

Dbałość o środowisko na pierwszym miejscu

Centrum badawczo-rozwojowe Bayer w Méréville ma ponad 100 letnią historię, a produkcja rozpoczęła się od materiału siewnego buraka cukrowego

Centrum badawczo-rozwojowe Bayer w Méréville początkowo produkowało materiał siewny buraka cukrowego, jednak z czasem zmieniło kierunek skupiając się na badaniach oraz produkcji dodatków do zaprawiania Peridiam®. Centrum cały czas prężnie się rozwija, a w najbliższych latach planuje zwiększenie produkcji dwukrotnie. Warto podkreślić, że wszystkie działania mają na celu troskę o środowisko. – W 2019 roku planowane jest podwojenie produkcji Peridiamów. Nadrzędnym celem przy tej inicjatywie jest optymalizacja zużycia wody oraz energii, a także wprowadzenie strategii dotyczącej zerowej emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Koszt rozwoju Centrum to 3 lata pracy oraz 3 miliony euro – podkreślił Markus Borkowski.

Peridiamy do rzepaku oraz nowa zaprawa

W portfolio firmy Bayer znajdziemy dwa nowe dodatki do zapraw – Peridiam® Quality 009 oraz Peridiam® Quality 208. Obydwa produkty będą polecane do łącznego stosowania z nową zaprawą Scenic® Gold. Peridiam® Quality 009 to bezbarwny dodatek, który zapewni zaprawionym nasionom sypkość oraz redukcję pylenia,  w trakcie procesu produkcji materiały siewnego, a także podczas siewu nasion. W celu nadania dowolnego koloru zaprawionym nasionom, należy do zaprawy dodać jeden z talków proponowanych przez firmę Bayer.

Redukcja pylenia zapraw podczas produkcji materiału siewnego oraz przy siewie nasion w polu to priorytet dla firmy Bayer

Drugi produkt Peridiam® Quality 208 będzie miał  niebieski kolor, oprócz tego zapewni równomierne pokrycie nasion rzepaku oraz ograniczy pylenie podczas zaprawiania i siewu. Scenic® Gold to najnowsza zaprawa mająca za zadanie zapewnić siewkom rzepaku ochronę przed sprawcami czterech groźnych chorób – zgnilizną kapustnych, czernią krzyżowych, mączniakiem rzekomym oraz zgorzelą siewek. W jej składzie znajdziemy dwie substancje czynne – fluopilkolid oraz fluoksastrobinę.

Zaprawianie nasion zbóż z liniami Active i Quality

Peridiam® Quality 111 oraz Peridiam®Active 109 to dwa dodatki polecane przez firmę Bayer na polski rynek do zaprawiania nasion zbóż. Pierwszy z nich czyli Peridiam® Quality 111 to dosyć nowy dodatek, który ma za zadanie zapewnić sypkość nasion na najwyższym poziomie przy jednoczesnej redukcji pylenia do minimum. Jak mówił Markus Borkowski – Taka kombinacja usprawni sam proces zaprawiania materiału siewnego oraz zagwarantuje większą precyzję w siewie nasion. W trakcie wykładu prowadzący zwrócił uwagę także na problem pylenia i dążenie do jego redukcji. – Ograniczenie pylenia zaprawy to bardzo ważna kwestia, która zapewni bezpieczeństwo nie tylko użytkownikom ale także środowisku – dodał.

Zaprawianie nasion - materiał siewny

fot. Małgorzata Srebro

Dobrze zaprawiony materiał siewny powinien charakteryzować się równomiernym pokryciem nasion i intensywną barwą

Peridiam® Active 109 to nowa wersja znanego już produktu Peridiam® Ferti 402, który ma za zadanie wspomóc rozwój roślin w najwcześniejszych fazach. W swoim składzie zawiera trzy ważne mikroelementy magnez, cynk oraz molibden. Stosowanie Peridiam® Active 109 poprawia wschody roślin, stymuluje system korzeniowy oraz zwiększa odporność na okresowy niedobór wody.

Dobry Peridiam™ musi przejść testy

Produkcja Peridiamów to skomplikowany proces opierający się na szeregu testów laboratoryjnych, którym są poddawane. – Produkty opracowywane w Méréville charakteryzują się najwyższą jakością. Przy ich produkcji wykorzystujemy najnowsze dostępne technologie oraz specjalistyczną wiedzę naszych pracowników – mówił Markus Borkowski. Uczestnicy szkolenia mogli się o tym przekonać odwiedzając poszczególne laboratoria, w których testowane są Peridiamy pod kątem różnych cech.

zaprawianie nasion w zaprawiarce

fot. Małgorzata Srebro

W jednym z laboratoriów uczestnicy mogli zobaczyć jak przebiega zaprawianie nasion

Zwiedzanie centrum rozpoczęto od laboratorium kiełkowania nasion, gdzie są prowadzone testy pod kątem oceny zdolności kiełkowania zaprawionych nasion w warunkach polowych. Następnie, w kolejnym laboratorium uczestnicy mogli przekonać się jak wygląda sam proces zaprawiania oraz ocenić jego efekty. Kolejną ważną cechą jest sypkość materiału siewnego oraz stopień pylenia, w warunkach polowych. Te cechy oceniono przeprowadzając test wysiewu nasion przy użyciu siewnika laboratoryjnego, który ma za zadanie odtworzyć pracę maszyny w polu. Ostatnim z testów jakim poddawane są nasiona jest badanie emisji pyłu miernikiem emisji pyłów Heubacha służącym do analizy pyłów drobnych. Ma ono na celu ocenę zachowania zaprawy w procesie przemysłowym oraz przy wysiewie nasion na polu.

 

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Konferencja prasowa Bayer – innowacyjne i zrównoważone rolnictwo!

Nowy sezon to nowości produktowe oraz akcja "Jest Rolnik, Jest Żywność". Sprawdź co szykuje Bayer w nadchodzącym sezonie!

17 stycznia 2019

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close