Zaprawianie nasion rozpoczyna się we Francji!

Zaprawianie nasion ma na celu zniszczenie patogenów oraz szkodników obecnych na i wewnątrz nasion. Optymalną ochronę oraz skuteczność procesu zapewniają tylko najwyższej jakości zaprawy z odpowiednimi dodatkami. Mogli się o tym przekonać uczestnicy wyjazdu szkoleniowego do Méréville we Francji zorganizowanego przez firmę Bayer. Sprawdź relację z tego wydarzenia!

Wyjazd do centrum badawczo-rozwojowego Bayer mieszczącego się, w Méréville we Francji odbył się w dniach 29.11-01.12 2018 roku. Uczestnicy trzydniowego wyjazdu szkoleniowego mogli przekonać się jak wygląda zaprawianie nasion oraz proces produkcji Peridiamów, a także dowiedzieć się jakie nowości szykuje firma Bayer w przyszłym sezonie!

Dodatki do zapraw mają ogromne znaczenie

Całe szkolenie było poświęcone dodatkom do zapraw marki Peridiam™. Podczas wykładów zwrócono również uwagę, na najnowszy produkt do zaprawiania nasion rzepaku, który będzie dostępny na rynku prawdopodobnie w 2019 roku. Wprowadzenie produktu Scenic® Gold na rynek UE planowany jest na sezon siewów rzepaków ozimych 2019, w wielu krajach trwają jeszcze procedury rejestracyjne – mówiła o zaprawie Dorota Muszyńska – dział Zarządzania Zaprawami Nasiennym, Bayer CropScience Polska.

przedstawiciele firmy Bayer

fot. Małgorzata Srebro

Na zdjęciu od lewej: Markus Borkowski, Dorota Muszyńska, Anna Weber oraz Andrzej Żmijewski

Oprócz zaprawy do rzepaku pojawią się także dwa nowe dodatki Peridiam™. Jeśli chodzi o zboża firma Bayer, w najbliższym sezonie będzie stawiać na dwa sprawdzone rodzaje Peridiamów. Przewodnikiem grupy po centrum badawczo rozwojowym był Markus Borkowski Marketing and Sales Manager w Bayer SeedGrowth Coatings. Poprowadził on dla uczestników wykłady oraz oprowadził grupę po ośrodku uchylając rąbka tajemnicy na temat całego procesu zaprawiania.

Dbałość o środowisko na pierwszym miejscu

Centrum badawczo-rozwojowe Bayer w Méréville ma ponad 100 letnią historię, a produkcja rozpoczęła się od materiału siewnego buraka cukrowego

Centrum badawczo-rozwojowe Bayer w Méréville początkowo produkowało materiał siewny buraka cukrowego, jednak z czasem zmieniło kierunek skupiając się na badaniach oraz produkcji dodatków do zaprawiania Peridiam®. Centrum cały czas prężnie się rozwija, a w najbliższych latach planuje zwiększenie produkcji dwukrotnie. Warto podkreślić, że wszystkie działania mają na celu troskę o środowisko. – W 2019 roku planowane jest podwojenie produkcji Peridiamów. Nadrzędnym celem przy tej inicjatywie jest optymalizacja zużycia wody oraz energii, a także wprowadzenie strategii dotyczącej zerowej emisji zanieczyszczeń do atmosfery. Koszt rozwoju Centrum to 3 lata pracy oraz 3 miliony euro – podkreślił Markus Borkowski.

Peridiamy do rzepaku oraz nowa zaprawa

W portfolio firmy Bayer znajdziemy dwa nowe dodatki do zapraw – Peridiam® Quality 009 oraz Peridiam® Quality 208. Obydwa produkty będą polecane do łącznego stosowania z nową zaprawą Scenic® Gold. Peridiam® Quality 009 to bezbarwny dodatek, który zapewni zaprawionym nasionom sypkość oraz redukcję pylenia,  w trakcie procesu produkcji materiały siewnego, a także podczas siewu nasion. W celu nadania dowolnego koloru zaprawionym nasionom, należy do zaprawy dodać jeden z talków proponowanych przez firmę Bayer.

Redukcja pylenia zapraw podczas produkcji materiału siewnego oraz przy siewie nasion w polu to priorytet dla firmy Bayer

Drugi produkt Peridiam® Quality 208 będzie miał  niebieski kolor, oprócz tego zapewni równomierne pokrycie nasion rzepaku oraz ograniczy pylenie podczas zaprawiania i siewu. Scenic® Gold to najnowsza zaprawa mająca za zadanie zapewnić siewkom rzepaku ochronę przed sprawcami czterech groźnych chorób – zgnilizną kapustnych, czernią krzyżowych, mączniakiem rzekomym oraz zgorzelą siewek. W jej składzie znajdziemy dwie substancje czynne – fluopilkolid oraz fluoksastrobinę.

Zaprawianie nasion zbóż z liniami Active i Quality

Peridiam® Quality 111 oraz Peridiam®Active 109 to dwa dodatki polecane przez firmę Bayer na polski rynek do zaprawiania nasion zbóż. Pierwszy z nich czyli Peridiam® Quality 111 to dosyć nowy dodatek, który ma za zadanie zapewnić sypkość nasion na najwyższym poziomie przy jednoczesnej redukcji pylenia do minimum. Jak mówił Markus Borkowski – Taka kombinacja usprawni sam proces zaprawiania materiału siewnego oraz zagwarantuje większą precyzję w siewie nasion. W trakcie wykładu prowadzący zwrócił uwagę także na problem pylenia i dążenie do jego redukcji. – Ograniczenie pylenia zaprawy to bardzo ważna kwestia, która zapewni bezpieczeństwo nie tylko użytkownikom ale także środowisku – dodał.

Zaprawianie nasion - materiał siewny

fot. Małgorzata Srebro

Dobrze zaprawiony materiał siewny powinien charakteryzować się równomiernym pokryciem nasion i intensywną barwą

Peridiam® Active 109 to nowa wersja znanego już produktu Peridiam® Ferti 402, który ma za zadanie wspomóc rozwój roślin w najwcześniejszych fazach. W swoim składzie zawiera trzy ważne mikroelementy magnez, cynk oraz molibden. Stosowanie Peridiam® Active 109 poprawia wschody roślin, stymuluje system korzeniowy oraz zwiększa odporność na okresowy niedobór wody.

Dobry Peridiam™ musi przejść testy

Produkcja Peridiamów to skomplikowany proces opierający się na szeregu testów laboratoryjnych, którym są poddawane. – Produkty opracowywane w Méréville charakteryzują się najwyższą jakością. Przy ich produkcji wykorzystujemy najnowsze dostępne technologie oraz specjalistyczną wiedzę naszych pracowników – mówił Markus Borkowski. Uczestnicy szkolenia mogli się o tym przekonać odwiedzając poszczególne laboratoria, w których testowane są Peridiamy pod kątem różnych cech.

zaprawianie nasion w zaprawiarce

fot. Małgorzata Srebro

W jednym z laboratoriów uczestnicy mogli zobaczyć jak przebiega zaprawianie nasion

Zwiedzanie centrum rozpoczęto od laboratorium kiełkowania nasion, gdzie są prowadzone testy pod kątem oceny zdolności kiełkowania zaprawionych nasion w warunkach polowych. Następnie, w kolejnym laboratorium uczestnicy mogli przekonać się jak wygląda sam proces zaprawiania oraz ocenić jego efekty. Kolejną ważną cechą jest sypkość materiału siewnego oraz stopień pylenia, w warunkach polowych. Te cechy oceniono przeprowadzając test wysiewu nasion przy użyciu siewnika laboratoryjnego, który ma za zadanie odtworzyć pracę maszyny w polu. Ostatnim z testów jakim poddawane są nasiona jest badanie emisji pyłu miernikiem emisji pyłów Heubacha służącym do analizy pyłów drobnych. Ma ono na celu ocenę zachowania zaprawy w procesie przemysłowym oraz przy wysiewie nasion na polu.

 

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Dzień kobiet: czego życzymy kobietom na wsi?

Czy rolnik to zawód tylko dla mężczyzn? Czy praca w gospodarstwie jest atrakcyjna dla Pań? Czy wieś bez kobiet mogłaby istnieć?

8 marca 2019

Konferencja dla hodowców bydła we Włoszczowie przed nami!

Przed nami jeszcze jedna konferencja dla hodowców bydła! Ostatnia, ale niezwykła! Dowiedz się dlaczego!

8 marca 2019

Czas na trzodę chlewną – konferencja firmy Blattin już w piątek!

Początek marca będzie pełen atrakcji dla hodowców trzody chlewnej. Nadszedł czas na VIII Ogólnopolską Konferencję Blattin!

6 marca 2019