Zaprawianie zbóż ozimych

Stosowanie zabiegu zaprawiania ziarna jest niezbędnym krokiem do uzyskania wysokich plonów. Jest to podstawowa ochrona zbóż ozimych przed grzybami chorobotwórczymi. Jak ten proces wygląda i dlaczego jest tak ważny?

Zacznijmy od podstaw. Zaprawianie zboża polega po prostu na nałożeniu preparatu na nasiona. Można wykonać to samemu w domu lub zakupić już zaprawiony materiał siewny. Mimo że wydaje się być to proste, najbezpieczniej jednak zostawić to specjalistom, dzięki czemu mamy gwarancję prawidłowo wykonanego zabiegu. Zaprawa jest odmierzana bardzo dokładnie, a nasiona w trakcie zaprawiania pozostają w ciągłym ruchu. Dzięki temu produkt zostaje precyzyjnie i równomiernie rozprowadzony na cały materiał siewny. Ponadto przy skorzystaniu z oferty firm zajmujących się tym na dużą skalę, mamy pewność, że dostajemy materiał wolny od wszelkich zanieczyszczeń.

Zaprawianie zboża – podstawowa ochrona

Sianie ziarna, które nie zostało zaprawione może okazać się nieodwracalnym błędem. Roślina nie posiada wtedy pierwszej ochrony przed infekcją w sytuacji, kiedy patogen przezimował i jego zarodniki znajdują się w glebie. Do takiej sytuacji może dojść w przypadku grzybów należących do rodzaju Fusarium. Gdy w glebie znajdują się zarodniki grzyba, zainfekują wsiane ziarno. W takim wypadku zaprawa będzie swoistą barierą, która uniemożliwi lub zahamuje infekcję. Ponadto jest to świetna opcja do zwalczania chorób wczesnosezonowych, ponieważ używana jest mniejsza dawka środka w porównaniu do fungicydów stosowanych w formie oprysku.

Gdy zauważalne będą pierwsze objawy choroby, w niektórych przypadkach jest już za późno na reakcję. Przykładem takiej choroby jest pleśń śniegowa, która w sytuacji zaatakowania rośliny powoduje m.in. jej słabe ukorzenienie się. Z racji tego, iż choroba ta rozwija się pod pokrywą śnieżną, jej objawy są widoczne dopiero po jej roztopieniu, czyli zazwyczaj wczesną wiosną. Prowadzi to do znacznego obniżenia plonu, a w przypadku ciężkiego przebiegu, może wystąpić konieczność ponownego zasiewu. Takiej sytuacji można zapobiec przez uprzednie zaprawianie zboża.

Śnieć cuchnąca to choroba, której pierwsze objawy widoczne są dopiero po pojawieniu się kłosów. Do zakażenia dochodzi w fazie kiełkowania ziaren. Może powodować straty sięgające nawet 70%. Zastosowanie zaprawy z tiramem lub triadimenolem jest jednym ze skuteczniejszych metod ochrony przed infekcją.

Substancja aktywna to kluczowy wybór

Zaprawa może być jednoskładnikowa lub zawierać więcej substancji czynnych. Z oczywistych powodów te zawierające większą ich ilość zazwyczaj też więcej kosztują. Jeżeli znany jest nam patogen, który może być zagrożeniem dla plantacji, wybór jest całkiem prosty i może ograniczyć się do jednej substancji czynnej. Natomiast w przypadku, gdy nie wiemy co konkretnie zaatakuje roślinę, warto wybrać zaprawę o działaniu układowym.

Oprócz ochrony przed chorobami spowodowanymi przez grzyby, zaprawy mogą posiadać substancje chroniące również przed owadami. Jest to ważna informacja, ponieważ niektóre z nich przenoszą groźne dla roślin choroby. Przykładem mogą być mszyce, które przenoszą wirusy żółtej karłowatości jęczmienia. Dzięki zwalczeniu owadów bezpośrednio chronimy plantację przed wirusem.

liście pszenicy

Nowoczesne zaprawy zapobiegać także chorobom liści.

fot. Daniel Biernat

Ochrona także przed chorobami liści

Dzięki postępowi technologicznemu dzisiejsze zaprawy chronią rośliny w coraz to szerszym aspekcie. Oprócz chorób odnasiennych i odglebowych, mogą one zapobiegać także chorobom liści. Do takich należy mączniak prawdziwy, który może spowodować bardzo duże obniżenie plonu. Patogen ten zimuje w glebie i może porazić siewki zaraz po wykiełkowaniu. Zaprawianie zboża substancją grzybobójczą zapobiega rozwojowi choroby.

Zwykłe zaprawy zapewniają ochronę jedynie w początkowych fazach rozwojowych pszenicy ozimej. Można jednak ją przedłużyć, i to nawet do zabiegu T1, wykorzystując do zaprawiania znany już bezopryskowy fungicyd Systiva 333 FS. Zastosowanie tego fungicydu podczas zaprawiania nie tylko chroni zboża przed chorobami, ale także wzmacnia ich wigor we wczesnym okresie wegetacji i przygotowuje je do zimy.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów 9

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *