Zaprawianie ziarna warunkiem jakościowej plantacji!
Zaprawa do zbóż to od zawsze kluczowy produkt dla początkowej ochrony roślin. Ciepłe i wilgotne okresy jesienno-zimowe w ostatnich latach sprzyjają rozwojowi wielu patogenów. Jak zatem dobrać najlepszą zaprawę dopasowaną do naszych potrzeb?
Coraz rzadziej zdarza się, że rolnik decyduje się użyć niezaprawione nasiona. Są jeszcze jednak osoby, które nie są świadome, dlaczego jest to tak istotne dla ich upraw. Część z nich wie, że zaprawa do zbóż jest warunkiem jakościowej plantacji, ale ma problem z dobraniem odpowiedniej substancji czynnej do chorób, jakie mogą pojawić się na polu. W niesprzyjających rolnictwu czasach, gdy trzeba liczyć każdą złotówkę, użycie zaprawionych nasion jest decyzją bardzo ekonomiczną. Skorzystanie z zaprawiania po prostu opłaca się w ostatecznym rozrachunku. Zwiększenie plonu i użycie mniejszej ilości oprysków jest dużo korzystniejsze dla portfela.
Spis treści
Największe zagrożenia dla niezaprawionych nasion
Najbardziej podatnymi na agrofagi w okresie jesienno-zimowym są zboża takie jak pszenica i jęczmień. Jedną z najgroźniejszych chorób jest zgorzel siewek. Powoduje ją wiele grzybów. Może ona prowadzić do zahamowania wzrostu już przy kiełkowaniu. W praktyce można często zaobserwować po prostu „puste place”. Korzenie roślin nabierają brunatnego koloru, a rośliny stają się zdeformowane. Wtórnie mogą być atakowane przez inne patogeny zbóż, co może doprowadzić do zamierania roślin.
Inną chorobą zagrażającą uprawom, których nasiona nie zostały zaprawione, jest pleśń śniegowa. Jest ona ściśle związana z zaleganiem pokrywy śnieżnej, która stwarza idealne warunki do wzrostu tego grzyba. O porażeniu przez grzyba rolnik dowiaduje się zwykle bardzo późno, dopiero po roztopieniu śniegu. Silnie zaatakowane rośliny brunatnieją i zamierają.
Ostra plamistość oczkowa potrafi spotęgować okresy posuchy zasiedlając korzenie zbóż. Konsekwencją takiego stanu rzeczy jest ograniczenie pobierania niezbędnych składników pokarmowych. Okresy chłodnej i suchej pogody sprzyjają rozwojowi choroby.
Warto zaznaczyć, że w ostatnich latach coraz częściej występującą chorobą jest pałecznica zbóż i traw. Sprzyjają temu występujące warunki pogodowe, takie jak temperatury od 1-2 do 10°C. Objawy, które wskazują na pałecznicę, to zahamowany wzrost i obumieranie roślin, a także występujące u ich podstawy drobne, kuliste, żółte, brązowe lub czarne sklerocja.
Zaprawa do zbóż – jaką wybrać?
Wybór odpowiedniej zaprawy nasiennej powinien być pokierowany patogenem, który zagraża plantacji. Zaprawa dedykowana wszystkim zbożom będzie dobrym rozwiązaniem. Do takich należy zaprawa nasienna MAXIM® Power. Jest to połączenie aż dwóch substancji aktywnych, sedaksanu i fludioksonilu, przez co zapewnia ochronę przeciwko większej liczbie chorób. Stanowi obronę przeciwko pleśni śniegowej, fuzariozie, septoriozie plew, śnieci cuchnącej, a także rizoktoniozie zbóż oraz głowni źdźbłowej żyta. Badania naukowe wykazują dodatkową zaletę MAXIM® Power, mianowicie jego pozytywny wpływ na system korzeniowy, który staje się wyraźnie grubszy i dłuższy. Z tym bezpośrednio wiąże się zwiększenie odporności rośliny na abiotyczne czynniki stresowe.
Jedyny na rynku na pałecznicę zbóż i traw!
Gdy podejrzewamy, że nasza plantacja może zostać zaatakowana pałecznicą zbóż i traw, bez wątpienia najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie najnowszej zaprawy nasiennej VIBRANCE® Star. To zaprawa nowej generacji, która jako jedyna na rynku chroni przed wspomnianą chorobą. Posiada aż trzy składniki aktywne: fludioksonil, sedaksan oraz tritikonazol. Połączenie tych substancji gwarantuje odporność na szeroki wachlarz chorób, a także pozytywnie wpływa na system korzeniowy.
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!