Zastąpić kukurydzę? Ale czym?

Z powodu tegorocznej suszy wysychają pastwiska i pola kukurydzy, a to oznacza, że wkrótce mogą zacząć się problemy z paszą. Czy rzeczywiście nie ma możliwości, by czymś zastąpić kukurydzę?

Tegoroczna susza dotyka nie tylko producentów roślin. Poważne konsekwencje czują też hodowcy. Powód? Wysychają pastwiska i pola kukurydzy, a to oznacza, że wkrótce mogą zacząć się problemy z paszą. Czy rzeczywiście nie ma możliwości, by czymś zastąpić kukurydzę?

Przemysł cukrowniczy jest jednym ze źródeł pasz energetycznych. Odpady powstające w trakcie produkcji cukru z buraków cukrowych, takie jak wysłodki buraczane oraz melasa, mogłyby zastąpić kukurydzę, ponieważ są cennym pożywieniem dla zwierząt gospodarskich, zwłaszcza dla bydła.

– Szukamy nowych rozwiązań, by czymś zastąpić kukurydzę. Wypróbuję u siebie melasę, bo jeśli pasza się skończy, będę musiał myśleć o sprzedaniu kilku sztuk bydła, a tego wolałbym uniknąć – mówi Rafał Mielczarek ze wsi pod Lublinem. – Spróbuję wszystkiego, co pomoże mi uratować stado.

Wysłodki są szczególnie cennym dodatkiem dla krów czy opasów żywionych na pastwisku. Przez pokolenia była to bardzo uznana pasza. Cenili ją np. hodowcy owiec, którzy karmili nią owce i jagnięta. Niektórzy rolnicy wciąż widzą ich zalety. – Wysłodki tzw. mokre są niezastąpione – pisze w portalu AgroFoto.pl użytkownik podpisujący się jako drzewis98. – Wysłodki zawsze dawaliśmy krowom rano, jak zjadły dostawały do tego sianokiszonkę albo siano, a popołudniu kukurydzę.

Wysłodki konserwuje się, kisząc je bądź, co jest coraz popularniejsze, susząc i formując w granulki. Melasa jest natomiast gęstą i lepką cieczą o brązowej barwie i zapachu karmelu. Jej najbardziej charakterystyczną cechą jest duża zawartość cukrów (nawet do 60–70% w suchej masie), w tym przede wszystkim sacharozy, a więc składników ulegających szybkiej fermentacji w żwaczu. Ok. 8–9% suchej masy stanowią składniki azotowe (białko ogólne) o bardzo dużej podatności na rozkład w żwaczu. Melasa coraz częściej jest wykorzystywana jako źródło energii w dawce, „lepiszcz” poprawiający przywieranie paszy treściwej i jako komponent kiszonek.

Rolnicy dyskutujący na forum AgroFoto.pl melasę polecają również jako doskonały środek na to, by zwiększyć chęć pobierania paszy przez zwierzęta. Melasę można dodać zarówno do wody, jak i sianokiszonki. Na efekty nie trzeba długo czekać.  3–4 dni (góra tydzień) i będą wcinać twierdzi Qurek.

***

Więcej o tym, czym można zastąpić kukurydzę, znajdziecie na stronie AgroFoto.pl.

Dyzenteria: jak uniknąć choroby?

Dyzenteria to choroba trzody chlewnej, po raz pierwszy rozpoznana w USA w 1921. Czy zagraża polskim stadom?

21 stycznia 2017

Komórki somatyczne w mleku

Poziom komórek somatycznych w mleku jest jednym z najważniejszych wskaźników określania jakości produktu. Ile powinien wynosić?

12 stycznia 2017

Metody chłodzenia mleka w gospodarstwie

Mleko po udoju ma temperaturę 35°C, co sprzyja namnażaniu bakterii. Dlatego też powinno być ono jak schłodzone do 4–8°C.

21 stycznia 2017