Zatrucie bydła azotanami i azotynami

O tym, że prawidłowe żywienie i pojenie bydła ma ogromne znaczenie dla opłacalności produkcji, wie każdy hodowca. Niestety, bardzo często zdarza się, że zwierzęta pod wpływem złego karmienia lub niewłaściwej jakości wody zaczynają chorować. Warto uważać szczególnie na zatrucie bydła azotanami i azotynami.

Zatrucie bydła azotanami i azotynami pojawia się najczęściej w wyniku złego żywienia oraz przy pojeniu bydła wodą, która jest zanieczyszczona tymi składnikami. Najczęściej wynika to z pojenia zwierząt wodą pochodzącą bezpośrednio ze studni lub ze zbiorników wodnych, w których pobliżu znajdowały się uprawy nawożone azotem. Podobne działanie mają pastwiska, na których rośliny nawożone były azotem.

Zatrucie bydła azotanami i azotynami

Zatrucie bydła azotanami i azotynami pojawia się najczęściej w wyniku złego żywienia oraz przy pojeniu bydła wodą, która jest zanieczyszczona tymi składnikami.

Możemy wyróżnić 2 rodzaje zatrucia bydła azotanami i azotynami – ostre oraz przewlekłe. Zatrucia ostre najczęściej kończą się śmiercią. Zwierzęta mocno się ślinią, cierpią na uporczywe biegunki i mocne bóle brzucha. Mają też silne wzdęcia, duszności, drżą im mięśnie, a temperatura ciała obniża się znacznie poniżej ciepłoty naturalnej. Jednak znacznie częściej zatrucia azotynami przyjmują postać przewlekłą. Główne objawy to przede wszystkim zmniejszenie lub całkowity brak apetytu, niższy przyrost, obniżona wydajność mleczna, częste poronienia i cielęta rodzące się martwe. Przewlekłe zatrucie widać też gołym okiem – sierść zwierząt staje się sucha, matowa i pozbawiona blasku.

Zatrucie bydła azotanami i azotynami diagnozuje się jednak nie tylko na podstawie widocznych objawów, ale też badań laboratoryjnych – krwi, moczu, treści żwacza oraz wody pitnej, którą podejrzane o zatrucie zwierzęta przyjmowały w ostatnim czasie. Leczenie zatrucia polega na podawaniu błękitu metylowego, który redukuje poziom methemoglobiny we krwi oraz na podawaniu soli czyszczących. Należy też zmienić dawkę pokarmową tak, by była bogata w węglowodany, w szczególności te lekkostrawne!

 

Zobacz też: Ile wody dostarczyć krowom? I w czym im ją podać?

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *