Zbiory rzepaku 2017 – podsumowanie minionego sezonu
fot. Pixabay.com

Zbiory rzepaku 2017 – podsumowanie minionego sezonu

Można już podsumować zbiory rzepaku 2017. Jak podkreślają zarówno eksperci, jak i sami rolnicy, w tym roku rzepak plonował słabiej niż się zapowiadało.

Choć na polach wschodzi już rzepak ozimy, warto podsumować miniony sezon. Mimo iż w ubiegłym roku również były problemy z siewem, plantacje zapowiadały się całkiem dobrze. Jednak im bliżej zbiorów, tym było trudniej. Jakie były zbiory rzepaku 2017?

Z danych opublikowanych przez Główny Urząd Statystyczny wynika, że w minionym sezonie rzepak uprawiano na około 0,9 milionach hektarów, a całkowite zbiory oszacowano na 2,7 milionów ton.

Wschody były dobre, zimowanie bezproblemowe

zbiory rzepaku 2017

Tegoroczne żniwa rzepaku (źródło: Agrofoto; użytkownik: tomecki123).

– Stan plantacji po zimie był dobry, a dalsza wegetacja, pomimo kwietniowych chłodów przebiegała raczej bez zakłóceń i w dobrych warunkach pogodowych – podaje GUS. – Żniwa lokalnie rozpoczęto już w połowie lipca, a zakończono pod koniec sierpnia. Niestety, niesprzyjające opady deszczu na polach utrudniały wjazd kombajnów na pola i negatywnie wpływały na jakość nasion.

Jak widać miniony sezon wegetacyjny nie był dla rolników tak dobry, jak to mogło się z początku wydawać. Podczas ubiegłorocznych siewów warunki były jeszcze bardzo dobre, umożliwiły prawidłowe wschody roślin i ich przygotowanie do zimowego spoczynku. W niektórych regionach dała się jedynie we znaki śmietka kapuściana, która mocno osłabiła młode rośliny. Jednak pomimo to większość plantacji weszła w zimowy spoczynek w dobrym stanie. Rzepaki dobrze przezimowały. Jak podaje GUS, wiosną zaorano jedynie 0,1 procent wszystkich upraw rzepaku, co jest wynikiem bardzo dobrym. Rolnicy spodziewali się więc, że zbiory rzepaku 2017 będą dobre pod względem ilości i jakości.

Podczas ubiegłorocznych siewów warunki były jeszcze bardzo dobre, umożliwiły prawidłowe wschody roślin i ich przygotowanie do zimowego spoczynku.

Zbiory rzepaku 2017 były niższe niż się spodziewano

– Jeszcze późną wiosną, jak patrzyłem na pola rzepaku, spodziewałem się plonów powyżej 4 ton z hektara. Plantacja wyglądała naprawdę dobrze i nic nie zapowiadało problemów – mówi Paweł Bieluń, rolnik z Bartoszyc. – Potem okazało się, że im bliżej do zbiorów, tym było gorzej. Miałem na plantacji problemy ze szkodnikami, ale zabiegi przeprowadziłem z opóźnieniem z powodu padających deszczów. Pod koniec lata deszcz padał często, wiały silne wiatry, pojawiały się gradobicia, co nie sprzyjało plantacji.

Niekorzystne warunki pogodowe powodowały nierównomierne dojrzewanie łuszczyn i osypywanie nasion. Niektórzy rolnicy przed zbiorami decydowali się na zabiegi desykacji, co dodatkowo opóźniło moment wjazdu kombajnów na pola.

W minionym sezonie najlepiej sprawdziły się te odmiany rzepaku, które charakteryzują się podwyższoną odpornością na pękanie łuszczyn i osypywanie nasion.

– Zbiory zacząłem z opóźnieniem ze względu na pogodę – mówi rolnik. – Ziarno było o wiele gorszej jakości niż się spodziewałem. Wysokość zbiorów też nie była zbyt wysoka, raczej nie przekroczyła 3 ton z hektara. Z tego, co wiem od sąsiadów, ich zbiory były na podobnym, a nawet niższym poziomie.

W minionym sezonie najlepiej sprawdziły się te odmiany rzepaku, które charakteryzują się podwyższoną odpornością na pękanie łuszczyn i osypywanie nasion. W porównaniu do poprzedniego sezonu, tegoroczne zasiewy mogą plonować na podobnym poziomie. W wielu regionach rzepak wschodzi bowiem dosyć nierównomiernie lub na podmokłych plantacjach.

Jak sporządzić umowę kontraktacji, aby uniknąć problemów?

- Nie dość, że jesteśmy stratni przez niższe plony, to jeszcze teraz grożą nam kary - żalą się rolnicy.

18 września 2018

Jakie techniki i środki ochrony stosować? [WYWIAD]

Dzisiejsze rolnictwo oparte jest o model tzw. rolnictwa zrównoważonego. Sprawdź więcej!

14 września 2018

Ceny zbóż nadal przyzwoite

W ciągu ostatniego tygodnia nieznacznie jednak potaniało żyto konsumpcyjne i rzepak. Wzrosła natomiast cena jęczmienia konsumpcyjnego.

17 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close