Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Zbiory warzyw gruntowych tej jesieni są zbliżone do ubiegłorocznych zbiorów. Mniej jednak będzie pomidorów gruntowych i ogórków, a także nieco mniej kapusty. Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Dla agroFaktu sytuację na rynku warzyw gruntowych oceniają eksperci.
Tegoroczne łączne zbiory warzyw gruntowych, wczesnych i późnych, powinny wynieść ok. 4,5 mln t, tj. mają być na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). Są to podobne szacunki to wstępnych szacunków GUS z lipca br. Problemem mogą być długotrwałe opady deszczu powodujące podtopienia plantacji.
Spis treści
Zróżnicowane warunki meteorologiczne

Artur Łączyński, dyrektor Departamentu Rolnictwa Głównego Urzędu Statystycznego (GUS)
– Od lipcowego szacunku warunki meteorologiczne dla uprawy warzyw gruntowych były bardzo zróżnicowane w zależności od rejonu kraju, jednak na ogół korzystne – mówi Artur Łączyński, dyrektor Departamentu Rolnictwa Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). – Na przeważającym obszarze zanotowano dostateczne opady deszczu oraz temperaturę powietrza sprzyjającą plonowaniu. W północno-zachodniej części kraju jednak wystąpił nadmiar opadów. Wiele plantacji warzyw zostało podtopionych. Z kolei w rejonie południowo-wschodniej Polski zanotowano brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie, co może mieć wpływ na obniżenie potencjalnego plonowania warzyw kapustnych i korzeniowych – komentuje dyrektor. Zaznacza, że na ogół jednak warunki atmosferyczne były sprzyjające dla wzrostu i rozwoju tej grupy warzyw, a ilość opadów wystarczająca. Niedostateczne nasłonecznienie nie sprzyjało natomiast plonowaniu warzyw ciepłolubnych tj. pomidorów, ogórków i papryki oraz dosuszaniu cebuli, co może przyczynić się do wystąpienia większych strat w trakcie jej przechowywania.
Mniej kapusty
Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce.
Zbiory kapusty w 2017 roku GUS ocenia na ok. 1 mln t a zbiory kalafiorów na 235 tys. t.
– Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Tegoroczne zbiory kapusty oceniane są na nieznacznie mniejszym poziomie w porównaniu do poprzedniego roku – mówi Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas SA.
Nieco większa produkcja cebuli

Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas SA
W 2017 r. produkcja cebuli ma być na poziomie ok. 655 tys. t – szacuje zbiory warzyw gruntowych GUS.
– Produkcja cebuli będzie w br. nieco większa tj. o 4% w porównaniu do 2016 r. – analizuje M. Kowalewska z BGŻ BNP Paribas. Podobnie jak GUS zaznacza, że ze względu na niedostateczne nasłonecznienie, producenci mogli mieć problem z odpowiednim dosuszeniem cebuli. Może to niekorzystnie wpłynąć na przechowywanie tego warzywa.
Trochę większe zbiory marchwi
Z analiz GUS wynika, że w br. zbiory marchwi osiągną ponad 810 tys. t.
– Zbiory marchwi w br. zwiększą się o ok. 1% w relacji rocznej i mogą wynieść 810 tys. t, wobec 800 tys. t w poprzednim roku – komentuje M. Kowalewska z BGŻ.
Nieco mniejsze zbiory buraków ćwikłowych
– Tegoroczną produkcję buraków ćwikłowych szacujemy na ok. 330 tys. t – mówi dyr. A. Łaczyński z GUS.
– Produkcja buraków ćwikłowych będzie nieco większa, tj. o 2% od średniej z ostatnich pięciu lat. Jednak w porównaniu z poprzednim sezonem odnotujemy jej spadek o 6% – analizuje Kowalewska z BGŻ.
Mniej pomidorów gruntowych i ogórków

Tegoroczne zbiory ogórków będą o ok. 8% mniejsze, a zbiory pomidorów gruntowych o 4% –
Tegoroczna produkcja ogórków została oszacowana przez GUS na poziomie niespełna 245 tys. t. Zbiory pomidorów na ponad 250 tys. t.
– Zbiory ogórków będą o ok. 8% mniejsze w relacji rocznej. Zbiory pomidorów gruntowych mogą być mniejsze o 4% – komentuje analityk BGŻ. Podobnie jak dyr. Łączyński z GUS podkreśla, że mała liczba dni słonecznych nie sprzyjała plonowaniu takich warzyw ciepłolubnych, jak: pomidory, ogórki, czy też papryka.
Większe zbiory warzyw pozostałych
– Zbiory pozostałych gatunków warzyw łącznie przewidujemy na poziomie zbliżonym do wstępnego szacunku, tj. na blisko 980 tys. t – mówi dyr. A. Łączyński z GUS. Podkreśla, że produkcja warzyw z grupy pozostałe z roku na rok jest coraz większa.