Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Zbiory warzyw gruntowych – jesienią podobnie jak w zeszłym roku

Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Mniej pomidorów gruntowych, ogórków i kapusty - oceniają eksperci.

Zbiory warzyw gruntowych tej jesieni są zbliżone do ubiegłorocznych zbiorów. Mniej jednak będzie pomidorów gruntowych i ogórków, a także nieco mniej kapusty. Więcej marchwi, cebuli i buraków ćwikłowych. Dla agroFaktu sytuację na rynku warzyw gruntowych oceniają eksperci.

Tegoroczne łączne zbiory warzyw gruntowych, wczesnych i późnych, powinny wynieść ok. 4,5 mln t, tj. mają być na poziomie zbliżonym do roku ubiegłego – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). Są to podobne szacunki to wstępnych szacunków GUS z lipca br. Problemem mogą być długotrwałe opady deszczu powodujące podtopienia plantacji.

Zróżnicowane warunki meteorologiczne

Artur Łączyński

fot. Ewa Ploplis

Artur Łączyński, dyrektor Departamentu Rolnictwa Głównego Urzędu Statystycznego (GUS)

Od lipcowego szacunku warunki meteorologiczne dla uprawy warzyw gruntowych były bardzo zróżnicowane w zależności od rejonu kraju, jednak na ogół korzystne – mówi Artur Łączyński, dyrektor Departamentu Rolnictwa Głównego Urzędu Statystycznego (GUS). – Na przeważającym obszarze zanotowano dostateczne opady deszczu oraz temperaturę powietrza sprzyjającą plonowaniu. W północno-zachodniej części kraju jednak wystąpił nadmiar opadów. Wiele plantacji warzyw zostało podtopionych. Z kolei w rejonie południowo-wschodniej Polski zanotowano brak dostatecznej ilości wilgoci w glebie, co może mieć wpływ na obniżenie potencjalnego plonowania warzyw kapustnych i korzeniowych – komentuje dyrektor. Zaznacza, że na ogół jednak warunki atmosferyczne były sprzyjające dla wzrostu i rozwoju tej grupy warzyw, a ilość opadów wystarczająca. Niedostateczne nasłonecznienie nie sprzyjało natomiast plonowaniu warzyw ciepłolubnych tj. pomidorów, ogórków i papryki oraz dosuszaniu cebuli, co może przyczynić się do wystąpienia większych strat w trakcie jej przechowywania.

Mniej kapusty

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. M. Kowalewska BGŻ BNP Paribas

Zbiory kapusty w 2017 roku GUS ocenia na ok. 1 mln t a zbiory kalafiorów na 235 tys. t.

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. Tegoroczne zbiory kapusty oceniane są na nieznacznie mniejszym poziomie w porównaniu do poprzedniego roku – mówi Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas SA.

Nieco większa produkcja cebuli

Magdalena Kowalewska

Magdalena Kowalewska, analityk rynków rolnych Banku BGŻ BNP Paribas SA

W 2017 r. produkcja cebuli ma być na poziomie ok. 655 tys. t – szacuje zbiory warzyw gruntowych GUS.

Produkcja cebuli będzie w br. nieco większa tj. o 4%  w porównaniu do 2016 r. – analizuje M. Kowalewska z BGŻ BNP Paribas. Podobnie jak GUS zaznacza, że ze względu na niedostateczne nasłonecznienie, producenci mogli mieć problem z odpowiednim dosuszeniem cebuli. Może to niekorzystnie wpłynąć na przechowywanie tego warzywa.

Trochę większe zbiory marchwi

Z analiz GUS wynika, że w br. zbiory marchwi osiągną ponad 810 tys. t.

Zbiory marchwi w br. zwiększą się o ok. 1% w relacji rocznej i mogą wynieść 810 tys. t, wobec 800 tys. t w poprzednim roku – komentuje M. Kowalewska z BGŻ.

zbiory warzyw

Nieco mniejsze zbiory buraków ćwikłowych

Tegoroczną produkcję buraków ćwikłowych szacujemy na ok. 330 tys. t – mówi dyr. A. Łaczyński z GUS.

Produkcja buraków ćwikłowych będzie nieco większa, tj. o 2% od średniej z ostatnich pięciu lat. Jednak w porównaniu z poprzednim sezonem odnotujemy jej spadek o 6% – analizuje Kowalewska z BGŻ.

Mniej pomidorów gruntowych i ogórków

zbiory warzyw

Tegoroczne zbiory ogórków będą o ok. 8% mniejsze, a zbiory pomidorów gruntowych o 4% –

Tegoroczna produkcja ogórków została oszacowana przez GUS na poziomie niespełna 245 tys. t. Zbiory pomidorów na ponad 250 tys. t.

Zbiory ogórków będą o ok. 8% mniejsze w relacji rocznej. Zbiory pomidorów gruntowych mogą być mniejsze o 4% – komentuje analityk BGŻ. Podobnie jak dyr. Łączyński z GUS podkreśla, że mała liczba dni słonecznych nie sprzyjała plonowaniu takich warzyw ciepłolubnych, jak: pomidory, ogórki, czy też papryka.

 Większe zbiory warzyw pozostałych

Zbiory pozostałych gatunków warzyw łącznie przewidujemy na poziomie zbliżonym do wstępnego szacunku, tj. na blisko 980 tys. t – mówi dyr. A. Łączyński z GUS. Podkreśla, że produkcja warzyw z grupy pozostałe z roku na rok jest coraz większa.

 

Dlaczego obchodzimy Święto Niepodległości – komentarze polityczne

Czym jest niepodległość? Czym jest Święto Niepodległości i jakie ma znaczenie? Dla agroFaktu mówią politycy.

11 listopada 2017

Eksport drobiu, mięsa i przetworów drobiowych nadal zwiększa się

Jakie są prognozy eksportu na 2017 i 2018 r.? Jak kształtują się ceny drobiu w eksporcie? Czy dobra koniunktura w eksporcie drobiu nadal się utrzyma?

14 listopada 2017

Przechowywanie warzyw w zimie – jak to robić

Jakość warzyw w trakcie i po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji.

12 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij