Zboża jare: czym zwalczać choroby grzybowe?

Zboża jare: czym zwalczać choroby grzybowe?

Zima uszkodziła wiele upraw ozimych, w związku z czym rolnicy wysiali w ich miejsce zboża jare. Sprawdźcie, czym je chronić!

W 16 odcinku „Poradnika aF” omawiamy choroby zbóż jarych. W wielu miejscach Polski zima spowodowała bowiem uszkodzenia w oziminach, w związku z czym rolnicy wysiali w ich miejsce zboża jare. Pszenica jara na poletkach dolnośląskich znajduje się aktualnie w fazie BBCH 31–32, czyli idealnym momencie na przeprowadzenie zabiegu T1. Prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyjaśnia, które środki podziałają na poszczególne choroby, m.in. mączniaka prawdziwego, rynchosporiozę, czy rdze.

agroFakt.pl: Witam serdecznie w kolejnym odcinku „Poradnika agroFakt”. Skupimy się dzisiaj na zbożach jarych, gdyż zima w Polsce w niektórych okresach była wyjątkowo niekorzystna i oziminy nam przemarzły, na skutek czego musieliśmy je przesiać zbożami jarymi. Ze mną prof. Marcin Kozak, witam serdecznie. Jakie choroby występują na zbożach jarych?

prof. dr hab. Marcin Kozak: Przede wszystkim trzeba pamiętać o tym, że na zbożach jarych, podobnie jak na ozimych, główną rolę odgrywają mączniaki, może być to plamistość siatkowa, może być rynchosporioza, ramularia, czy rdze.

Jak chronić nasze uprawy?

My znajdujemy się obecnie na pszenicy jarej, ta pszenica jara jest w fazie BBCH ok. 32, jest to bardzo dobry okres na to, aby wykonać pierwszy zabieg i w naszym przypadku proponujemy z 2 różnych grup chemicznych, z morfolin oraz z triazoli, wykonanie zabiegu chroniącego właśnie przede wszystkim tę pszenicę tutaj pod kątem mączniaków i pod kątem rdzy. Jeżeli chodzi o te choroby, to odgrywają one w tym okresie bardzo ważną rolę.

Drugi zabieg w terminie T2 proponujemy, w zależności od pogody, wykonać w oparciu również o preparaty oparte na grupie chemicznej triazoli, dlatego że silnie one oddziaływają korzystnie, zabezpieczając rośliny, maksymalnie do fazy początku kłoszenia tak, żeby w te 2 zabiegi ochronić tutaj tę pszenicę jarą, dlatego że jej okres tutaj jest krótszy, jeżeli chodzi o możliwości wykonania tych zabiegów.

A na co zwracać uwagę?

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że formy jare zbóż, a szczególnie pszenica, charakteryzują się bardzo dobrą jakością. Żeby utrzymać tę jakość piekarniczą, chlebową, ekstra, trzeba pamiętać nie tylko o właściwym doborze odmiany, ale również o kompleksowej ochronie, bo zboża jare, szczególnie gdy są niekorzystne warunki pogodowe, susza, dają nam zwykle niższy plon, a my chcemy zyskać finanse dzięki bardzo dobrej jakości.

Dziękuję bardzo. Na dzisiaj to już wszystko i zapraszam serdecznie na kolejny odcinek poradnika.

Do zobaczenia na polach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

 

Zobaczcie również:

Komentarze

  1. U mnie głównie septorioza się pojawia, walczę z nią od lat i obserwują powolne uodparnianie się grzybó2) na np. Rubric czy Vertisan. TEraz zastosowałem Seguris Opti na jednym z pól I efekt jest bardzo dobry jak narazie.

Błędy w rozrodzie świń

Prawidłowo prowadzony rozród świń ma ogromny wpływ na efektywność produkcji trzody chlewnej. Przeczytaj o najczęściej popełnianych błędach!

23 maja 2018

Ochrona i ocena zdrowia świń

Aby zapobiec obniżeniu wartości produkcyjnej świń, należy mieć na względzie ochronę i ocenę ich zdrowia.

24 maja 2018

Nowelizacja ustawy o GMO – zakaz czy furtka do uprawy GMO?

Już niebawem powstanie rejestr upraw GMO! Sprawdź, jakie zastrzeżenia do nowych przepisów mają rolnicy.

22 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close