Jaką odmianę pszenicy rolnik wybiera najczęściej?
Liczby mówią same za siebie. Pszenica ozima Hondia to jedna z najchętniej wybieranych odmian jakościowych przez rolników. W ciągu ostatnich 2 lat obsiano nią aż 200 tys. hektarów.
Hodowla roślin Danko po raz kolejny udowadnia, że warto stawiać na nasze rodzime odmiany. Wśród nich znajdziemy jedną z najpopularniejszych odmian jakościowych: Hondia. Dzięki hodowli w naszych warunkach daje ona wysoki plon nawet na słabych stanowiskach i w trudnych warunkach. Mówi się, że siedem to „szczęśliwa liczba” i dokładnie tyle argumentów przemawia za wyborem odmiany pszenicy jakościowej Hondia, którą można zakupić w Top Farms. Przekonaj się sam!
Spis treści
Wysoki i stabilny plon w trudnych warunkach
Priorytetem każdego rolnika jest uzyskanie wysokiego i dobrej jakości plonu. Niestety, nie każdy z nich posiada w swoim gospodarstwie dobrej klasy gleby. Pszenica jakościowa Hondia plonuje wysoko, stabilnie oraz daje ziarno wysokiej jakości nawet wysiana na słabych stanowiskach. Niestraszna jej lżejsza gleba. Poradzi sobie również na takich stanowiskach, które uważne są powszechnie za nienadające się pod uprawę pszenicy ozimej. – Pszenica ozima Hondia wykazuje podwyższoną odporność na zakwaszenie gleby. Sprawdzi się także w przypadku zaniedbanych pól o nieuregulowanym pH gleby – podkreśla Dariusz Majchrzycki, dyrektor sprzedaży i marketingu Danko. Pszenica ozima Hondia dobrze plonuje nawet w latach suchych, kiedy suma opadów pozostawia wiele do życzenia. Mało tego, na średnich glebach oraz w przypadku deficytu wody ziarno tej pszenicy odznacza się wysoką MTZ oraz zawartością białka. Pozwala to na jej sprzedaż w lepszej cenie na cele młynarsko-piekarnicze.
Zdrowa i zimotrwała, wybaczająca błędy
Istotną zaletą pszenicy ozimej Hondia jest wysoka zimotrwałość na poziomie 5,5 w 9-punktowej skali. Świetnie sprawdziła się w roku 2017/2018, kiedy to nagły powrót zimy na początku kwietnia spowodował wiele wymarznięć na terenie całego kraju. Warta uwagi jest również jej wysoka odporność na choroby nie tylko podstawy źdźbła, ale także liści czy kłosów.
Hondia odznacza się bardzo dobrą odpornością na:
- mączniaka prawdziwego;
- rdzę brunatną;
- DTR-kę;
- fuzariozę kłosów oraz na kompleks chorób podstawy źdźbła.
Dzięki temu łatwo prowadzi się jej ochronę chemiczną, a spóźnienie zabiegu w przypadku niepogody nie spowoduje wysokich strat w plonie. – Pogoda w trakcie wegetacji bywa zmienna. Może to utrudnić wykonanie zabiegów fungicydowych w odpowiednim terminie. Wybierając odmianę Hondia możemy być spokojni o jej zdrowotność. Odmiana ta „wybacza” niedociągnięcia w tym zakresie – dodaje Dariusz Majchrzycki z Danko. Ponadto wysoka odporność na kompleks chorób podstawy źdźbła czyni ją odporną na wyleganie.
Pszenica ozima Hondia – elastyczna i nie tylko na polskie warunki
Ostatnie lata pokazują, że nie zawsze wysiejemy odmianę w terminie optymalnym. Szczególny wpływ na taką sytuację mają warunki pogodowe (np. trudności z przygotowaniem pola pod zasiew spowodowane suszą), ale także inne rośliny uprawne, które późno schodzą z pola – burak czy kukurydza. Przy wyborze pszenicy ozimej Hondia o termin siewu możemy być spokojni. Sprawdzi się zarówno we wczesnych, jak i w mocno opóźnionych terminach siewu. – Odmiany pszenic ozimych podatnych na choroby nie są zalecane do wczesnych siewów. Dodatkowo brak wysokiej odporności na kompleks chorób podstawy źdźbła dyskwalifikuje odmiany do późnych siewów po kukurydzy. Hondia ze względu na wysoką odporność na choroby doskonale sprawdza się w takich siewach – zaznacza Dariusz Majchrzycki z Danko. Zalety Hondii doceniają nie tylko polscy rolnicy. Nasi sąsiedzi: rolnicy z Czech, Niemiec, krajów nadbałtyckich również chętnie wybierają pszenicę ozimą Hondia.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!