Zdrowe lochy dadzą więcej prosiąt! Jak dbać o ich zdrowie?

Zdrowe lochy dadzą więcej prosiąt! Jak dbać o ich zdrowie?

Jak sprawić, żeby lochy, odpowiedzialne za ciągłość produkcji prosiąt, były zdrowe? Na co należy zwracać uwagę?

Nieodłącznym aspektem produkcji zwierzęcej są problemy zdrowotne stada podstawowego loch, dzięki którym możliwe jest prowadzenie całorocznej produkcji prosiąt. Ciągła selekcja genetyczna doprowadziła do wysokiej plenności i uzyskiwania wyrównanego potomstwa. Lochy rodzą obecnie od 10 do 16 w miocie, a rocznie od 25 do 30 prosiąt. Sektor reprodukcji na fermie odgrywa bardzo istotne znaczenie w całym cyklu produkcyjnym, niezależnie od tego, czy prowadzony jest w oparciu o krycie naturalne czy sztuczną inseminację. Liczba urodzonych i odchowanych prosiąt w miocie należy do kluczowych wskaźników opłacalności produkcji.

Jak sprawić, żeby lochy były zdrowe, a co za tym idzie produktywne?

W prowadzeniu stada loch istotna jest m.in. systematyczna kontrola ich kondycji. Wpływa ona pośrednio na wiele wskaźników rozrodu takich jak: płodność, mleczność, jakość siary, a w końcowym efekcie może znacząco skrócić długość użytkowania loch w stadzie. Kondycja jest istotnym elementem oceny zdrowia, dobrostanu, produkcyjności i przewidywania długości użytkowania. Podstawowe zasady dobrostanu w utrzymaniu loch określają warunki niezbędne do prowadzenia produkcji. Są to m.in.:

  • woda i pasza pokrywająca potrzeby w okresie użytkowania;
  • zabezpieczenie powierzchni życiowej;
  • optymalne warunki środowiska;
  • zapewnienie racjonalnej prewencji, profilaktyki, szybkiej diagnostyki i skutecznego leczenia;
  • minimalizowanie czynników stresogennych.

Lochy rodzą obecnie od 10 do 16 w miocie, a rocznie od 25 do 30 prosiąt.

Jakie systemy utrzymania loch?

Wykorzystujemy 2 główne systemy utrzymania loch, tj. intensywny i ekstensywny, których organizacja jest uwarunkowana prawnie przez prawodawstwo krajowe i UE. Częściej stosowanym systemem produkcji jest intensywny. Lochy w systemie intensywnym można utrzymywać indywidualnie (najczęściej sektory porodowe i krycia), a także grupowo (od 4 tygodni po zapłodnieniu do 1 tygodnia przed porodem). Indywidualne kojce porodowe są powszechnie stosowane w celu dokładnej podaży paszy. Grupowe utrzymanie loch z kontrolowanym żywieniem wpływa z kolei na wzrost agresywnych zachowań, występowaniu zachowań stereotypowych, obniżenia się wyników reprodukcyjnych oraz pogorszeniu się statusu zdrowotnego loch zdominowanych.

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij