Magazynowanie ziarna: jak to robić odpowiednio?

Magazynowanie ziarna: jak to robić odpowiednio?

Wysokiej jakości ziarno, odchwaszczanie, nawożenie, czynniki atmosferyczne, wreszcie żniwa. Ale to nie koniec zmagań rolnika. Na odpowiednią cenę trzeba czasami trochę poczekać. Nie należy więc pytać „czy przechowywać plony?”, ale „jak to zrobić?”.

Wysokiej jakości ziarno, odchwaszczanie, nawożenie, czynniki atmosferyczne, wreszcie żniwa. Zebraliśmy plony. Ale to nie koniec zmagań rolnika. Na odpowiednią cenę trzeba czasami trochę poczekać. Magazynowanie ziarna jest dziś oczywiste, pozostaje pytanie o to, jak robić to właściwie. Tradycyjne składowanie podłogowe czy może nowoczesne silosy?

Rodzaje składowania ziarna

Nowoczesne, duże gospodarstwa rezygnują z podłogowego składowania na rzecz, znacznie wygodniejszych skuteczniejszych sposobów magazynowania ziarna takich jak silosy. Począwszy od czyszczenia, załadunku, przewietrzania – wszystko odbywa się tu mechanicznie. Przy składowaniu podłogowym można również wykorzystać nowoczesne metody, np. kanały przewietrzające i systemy pomiaru temperatury. Jednak to rozwiązanie wymaga od nas znacznie więcej uwagi i większego nakładu pracy.

magazynowanie ziarna

fot. DarekTomaszewski

Zasady przechowywania

O tym, jaką metodę magazynowania ziarna wybierzemy, żeby przechowywać ziarno, decydują indywidualne potrzeby gospodarstwa, ilość przechowywanego ziarna i oczywiście koszty. Postawienie jednego silosa o pojemności 130 ton to wydatek rzędu 23–25 tys. zł. Konieczne jest także uzyskanie pozwolenia na budowę.

Zarówno przy podłogowym przechowywaniu ziarna, jak i w przypadku silosów należy przestrzegać podstawowych zasad – mówi portalowi AgroFakt dr inż. Lesław Janowicz, ekspert Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych. – Należy zatem:

  1. Pozbyć się zanieczyszczeń (w czyszczalniach aspiracyjnych lub wialniach).
  2. Obniżyć wilgotność (norma wilgotności dla ziarna zbóż to 14%, dla rzepaku 7%).
  3. Obniżyć temperaturę (za sprawą suszenia).

I dopiero tak przygotowany plon może być magazynowany – podkreśla ekspert.

Magazynowanie ziarna: wady i zalety

Warto dodać, że zanieczyszczenie, wzrost temperatury i wilgotności powodują proces samozagrzewania się magazynowanego ziarna, a w konsekwencji rozwój pleśni. Co ważne, w początkowej fazie jest on praktycznie niezauważalny. Kłopot w tym, że proces przebiega bardzo szybko – w ciągu tygodnia całe ziarno może ulec zakażeniu i stracić jakąkolwiek wartość konsumpcyjną (również paszową) oraz zdolność kiełkowania. Dlatego bardzo ważne jest wietrzenie.

Ponadto gdy temperaturę ziarna obniżymy poniżej 4°C, zahamujemy rozwój mikroorganizmów i pleśni, a czas magazynowania będziemy mogli zdecydowanie wydłużyć. Z kolei nadmierna temperatura i wilgotność to dominujące czynniki uruchomienia niekorzystnych zmian biologicznych.

Na co zwrócić szczególną uwagę przy składowaniu ziarna?

Dr Janowicz podpowiada:

  1. Jeśli magazyn uzupełniamy sukcesywnie, musimy dopilnować, by dosypywane ziarno nie różniło się parametrami od tego już obecnego.
  2. Jakość ziarna sprawdzamy codziennie, w różnych partiach.
  3. Unikamy dostępu gryzoni, ptaków i owadów.
  4. Szybko reagujemy na:
    •  gwałtowne zmiany temperatury,
    • nieprzyjemny zapach,
    • utrudnioną pracę układów przewietrzających.

Grzegorz Rachwał, właściciel 200-hektarowego gospodarstwa w gm. Mykanów w woj. śląskim – mimo dużych kosztów – zdecydował się na silosy. – Pierwszy kupiłem w 1996 r.; obecnie mam jeszcze 3. Magazynowanie ziarna odbywa się u mnie w ten sposób, bo tę metodę uznaję za najlepszą – mówi rolnik. – Stosuję się jednak do wszystkich wspomnianych wyżej zasad.

Czy i kiedy siać przewódki?

Siew przewódek jest z reguły swego rodzaju alternatywą dla przedplonów schodzących późno. Jakie są więc zalety ich siewu?

15 listopada 2017

W jaki sposób najlepiej ogrzewać prosięta?

Prosięta są w szczególności narażone na działanie niskich temperatur. Zatem jak zapewnić im najbardziej odpowiednią temperaturę?

23 listopada 2017

Szkodniki magazynowe zbóż

Przechowywanie zbóż wiąże się z wieloma sprawami, których nie wolno bagatelizować. Jedną z nich są szkodniki. Jak sobie z nimi radzić?

14 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij