Ziarno: sprawdź je przed sprzedażą!

Rolnicy alarmują o nagminnym zaniżaniu parametrów ziarna przez firmy skupujące od nich zboże. Czy można ustrzec się przed nieuczciwymi praktykami w skupach? W jaki sposób należy sprawdzić ziarno przed wizytą w skupie?

Przekręt goni przekręt. Rolnicy alarmują o nagminnym zaniżaniu parametrów ziarna przez firmy skupujące od nich zboże. Czy można ustrzec się przed nieuczciwymi praktykami w skupach? W jaki sposób należy sprawdzić ziarno przed wizytą w skupie?

Kulawe prawo

W Polsce brakuje nadal odpowiednich zapisów prawnych, które jednoznacznie określiłyby warunki umowy zawieranej pomiędzy rolnikiem a firmami zajmującymi się obrotem ziarnem, w tym o tym, jak, gdzie i kiedy pobierać ziarno i je badać. Na tym polu dochodzi więc do wielu nadużyć.

Analiza laboratoryjna określa, jaką ziarno w danej próbie ma procentową zawartość białka, glutenu i zanieczyszczeń.

Adam Wojtyło (lat 45) z Lipnicy (woj. dolnośląskie), właściciel 90 ha gospodarstwa specjalizującego się w produkcji zbóż i rzepaku, na własnej skórze przekonał się o wadliwości umów sprzedaży ziarna, w których badanie próbek zbóż leży po stronie przedsiębiorstw skupowych. Rolnik, niezadowolony z wyniku przedstawionego mu przez firmę, postanowił powtórzyć badanie w innym laboratorium. Wynik zaskoczył nawet jego. – Przyjechałem do skupu z dwoma przyczepami pszenicy. Na miejscu po całodziennym oczekiwaniu, wieczorem pobrano ode mnie ziarno na próbki. Wynik na zawartość białka wyniósł niecałe 12%. Niewiele myśląc, sprzedałem swoje zboże po znacznie zaniżonej cenie, bo potrącono mi za niskie parametry. Jednak coś nie dawało mi spokoju – przedstawia swoje doświadczenia pan Wojtyło. – Mój sąsiad miał wyższe białko w swojej pszenicy. Postanowiłem więc zrobić badanie laboratoryjne z transportu, który miałem wywieźć w przyszłym tygodniu, a pochodzącym z tego samego pola, i okazało się, że moja pszenica miała 13,2% białka. Czułem się oszukany!

Umowa pod lupą

Jednym ze sposobów uchronienia się przed nieuczciwymi praktykami w skupach jest samodzielne pobieranie próbek zboża przeznaczonego do sprzedaży i badanie ich w akredytowanych laboratoriach jeszcze przed podpisaniem umowy – radzi pan Piotr Warzkał, prawnik z Legnicy. Koszt takiego badania plasuje się zazwyczaj w przedziale 15–30 zł. Analiza laboratoryjna określa, jaką ziarno w danej próbie ma procentową zawartość białka, glutenu i zanieczyszczeń. Otrzymujemy ponadto dane o gęstości (kg/hl) naszego ziarna. Tak zdobyte z informacje mogą okazać się skuteczną kartą przetargową przy negocjacji najkorzystniejszej ceny przy sprzedaży ziarna.

***

Więcej o tym, co się dzieje w skupach zboża, możecie przeczytać na łamach forum rolniczego AgroFoto.pl.

Azot w pszenicy ozimej – dwie czy trzy dawki?

Azotowanie pszenicy ozimej determinuje jej plonowanie. Zobacz, za co odpowiedzialne są poszczególne dawki azotu i sprawdź, czy poprawnie nawozisz azotem

17 lutego 2017

Przygotowanie ziemi pod uprawę sadowniczą

Decyzja o założeniu sadu powinna być dobrze przemyślana, przygotowanie ziemi pod sad jest podstawowym zabiegiem który należy wykonać. Jak to zrobić?

15 lutego 2017

Ochrona warzyw przed szkodnikami i chorobami: nowości na 2017!

Jak skutecznie zwalczać: przędziorka, pchełkę, mszyce, liściolubkę, chowacza, szarą pleśń, rdzę i inne problemy w uprawach warzyw?

10 lutego 2017