Ziarno: sprawdź je przed sprzedażą!

Rolnicy alarmują o nagminnym zaniżaniu parametrów ziarna przez firmy skupujące od nich zboże. Czy można ustrzec się przed nieuczciwymi praktykami w skupach? W jaki sposób należy sprawdzić ziarno przed wizytą w skupie?

Przekręt goni przekręt. Rolnicy alarmują o nagminnym zaniżaniu parametrów ziarna przez firmy skupujące od nich zboże. Czy można ustrzec się przed nieuczciwymi praktykami w skupach? W jaki sposób należy sprawdzić ziarno przed wizytą w skupie?

Kulawe prawo

W Polsce brakuje nadal odpowiednich zapisów prawnych, które jednoznacznie określiłyby warunki umowy zawieranej pomiędzy rolnikiem a firmami zajmującymi się obrotem ziarnem, w tym o tym, jak, gdzie i kiedy pobierać ziarno i je badać. Na tym polu dochodzi więc do wielu nadużyć.

Analiza laboratoryjna określa, jaką ziarno w danej próbie ma procentową zawartość białka, glutenu i zanieczyszczeń.

Adam Wojtyło (lat 45) z Lipnicy (woj. dolnośląskie), właściciel 90 ha gospodarstwa specjalizującego się w produkcji zbóż i rzepaku, na własnej skórze przekonał się o wadliwości umów sprzedaży ziarna, w których badanie próbek zbóż leży po stronie przedsiębiorstw skupowych. Rolnik, niezadowolony z wyniku przedstawionego mu przez firmę, postanowił powtórzyć badanie w innym laboratorium. Wynik zaskoczył nawet jego. – Przyjechałem do skupu z dwoma przyczepami pszenicy. Na miejscu po całodziennym oczekiwaniu, wieczorem pobrano ode mnie ziarno na próbki. Wynik na zawartość białka wyniósł niecałe 12%. Niewiele myśląc, sprzedałem swoje zboże po znacznie zaniżonej cenie, bo potrącono mi za niskie parametry. Jednak coś nie dawało mi spokoju – przedstawia swoje doświadczenia pan Wojtyło. – Mój sąsiad miał wyższe białko w swojej pszenicy. Postanowiłem więc zrobić badanie laboratoryjne z transportu, który miałem wywieźć w przyszłym tygodniu, a pochodzącym z tego samego pola, i okazało się, że moja pszenica miała 13,2% białka. Czułem się oszukany!

Umowa pod lupą

Jednym ze sposobów uchronienia się przed nieuczciwymi praktykami w skupach jest samodzielne pobieranie próbek zboża przeznaczonego do sprzedaży i badanie ich w akredytowanych laboratoriach jeszcze przed podpisaniem umowy – radzi pan Piotr Warzkał, prawnik z Legnicy. Koszt takiego badania plasuje się zazwyczaj w przedziale 15–30 zł. Analiza laboratoryjna określa, jaką ziarno w danej próbie ma procentową zawartość białka, glutenu i zanieczyszczeń. Otrzymujemy ponadto dane o gęstości (kg/hl) naszego ziarna. Tak zdobyte z informacje mogą okazać się skuteczną kartą przetargową przy negocjacji najkorzystniejszej ceny przy sprzedaży ziarna.

***

Więcej o tym, co się dzieje w skupach zboża, możecie przeczytać na łamach forum rolniczego AgroFoto.pl.

Ceny nawozów mineralnych – czy w 2017 roku będą stabilne?

Zwiększa się zapotrzebowanie na nawozy mineralne na krajowym rynku. Dla agroFaktu wypowiadają się eksperci.

24 czerwca 2017

Awaryjne odchwaszczanie kukurydzy – o czym należy pamiętać

W tym roku wiele gospodarstw zdecydowało się na powschodowe odchwaszczanie kukurydzy. Część gospodarstw z różnych powodów jeszcze jest przed tym zabiegiem. Na co zwrócić uwagę, żeby nie zaszkodzić kukurydzy i czym można...

15 czerwca 2017

Desykacja rzepaku bez glifosatu

W ostatnim czasie oprócz pytania czy desykować rzepak pojawiło się pytanie czym go desykować. Podpowiadamy jak to zrobić zgodnie z obowiązującym z prawem!

25 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij