Zielononóżki: kury znoszące złote jaja

Zwykłe jajo od zwykłej kury kosztuje ok. 40 groszy. Jajko kury zielononóżki jest przynajmniej trzykrotnie droższe. Jest też smaczniejsze i zdrowsze. Czy to oznacza, że na „zielononóżkach” można dobrze zarobić?

Zwykłe jajo od zwykłej kury kosztuje ok. 40 groszy. Jajko kury zielononóżki jest przynajmniej trzykrotnie droższe. Jest też smaczniejsze i zdrowsze. Czy to oznacza, że na „zielononóżkach” można dobrze zarobić?

Zielononóżki to skarb – przekonuje Paweł Augustyn, rolnik ze wsi Lubcza w woj. małopolskim. Pan Augustyn jest członkiem Stowarzyszenia Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza ,,Zielononóżka’’. – Dobra, prawidłowo żywiona nioska może dać w ciągu roku ok. 160–180 jaj – podaje. Jego stado liczy 200 kur. Gospodarz nie ma żadnych kłopotów ze zbyciem jaj. Śmieje się nawet, że u niego jajka są na zapisy. I nie jest to żart, bo klient, by kupić u niego jajka, musi je zamówić z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.

W czym tkwi zatem fenomen jaj znoszonych przez zielononóżki? Jak przekonują specjaliści, ich wyjątkowym walorem jest niska zawartość cholesterolu w żółtku, średnio o 30% niższa w porównaniu do innych jaj. – Jedzenie tych jaj służy poprawie sił witalnych i samopoczucia. Pomaga też uporządkować procesy życiowe organizmu. Jaja zielononóżki mogą być stosowane w diecie osób z nadciśnieniem, w żywieniu dzieci, kobiet w ciąży, sportowców, ludzi chorych na cukrzycę, anemię, impotencję, owrzodzenia pokarmowego, wątrobę, nerki i płuca. To nasz skarb narodowy – dodaje hodowca z Lubczy.

Zielononóżki kuropatwiane to rasa polska przystosowana do trudnych warunków bytowania i naturalnych wybiegów, na których umie wyszukać wiele ,,darmowej paszy’’. Upierzeniem przypomina kury dzikie. Kogut ma pomarańczowo-czerwone pióra na szyi, w grzywie i w siodle. Na piersi, podbrzuszu, udach i w ogonie pióra są czarne, a na grzbiecie ciemnoszkarłatne. U nasady ogona jest biały pióropusz, a czarne pióra połyskują zielonkawo. Upierzenie kur jest brunatno-szare, na piersi przechodzi w odcień łososiowy, a na podbrzuszu w orzechowy. Pióra na szyi są złociste, a lotki i sterówki brązowo-czarne. Łapy młodych kur są zielonawe i właśnie stąd nazwa.

Zielononóżki są ruchliwe, odporne na choroby i mają spory apetyt. Szybko dojrzewają i po 5–6 miesiącach zaczynają się nieść. Najlepiej karmić je młodymi zielonkami: liśćmi buraków i kapusty, a także koniczyną czerwoną, pokrzywą młoda, czy lucerną. Zimą można podawać im kiszonki, parowane ziemniaki, buraki pastewne i cukrowe. Wskazane pasze treściwe to ziarna zbóż: owsa, jęczmienia, pszenicy i kukurydzy. Hodowlę najlepiej jednak rozpocząć od małego stada.

***

Jeśli o zielononóżkach chcecie wiedzieć więcej, zapraszamy na portal AgroFoto.pl i do zapoznania się z dyskusjami użytkowników.

Czy kogut jest potrzebny, aby kura znosiła jajka?

"Piejo kury, piejo! Ni mają koguta" śpiewała słynna ludowa śpiewaczka Anna Malec. Czy aby na pewno kury "piejo" i potrzebują koguta? Obalamy wiejskie mity!

25 czerwca 2017

Jakie poidła dla piskląt?

Wybór poideł jest bardzo istotny zwłaszcza jeżeli chodzi o poidła dla piskląt. Jak odpowiednio dobrać poidło do rodzaju chowu i na co zwrócić uwagę?

17 czerwca 2017

Skuteczna ochrona sadu – większe i lepsze plonowanie

Zaniedbany sad to z pewnością przykry widok. Drzewa w takich sadach są właściwie bezlistne i pozbawione owoców.

24 czerwca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij