Zielononóżki: kury znoszące złote jaja

Zwykłe jajo od zwykłej kury kosztuje ok. 40 groszy. Jajko kury zielononóżki jest przynajmniej trzykrotnie droższe. Jest też smaczniejsze i zdrowsze. Czy to oznacza, że na „zielononóżkach” można dobrze zarobić?

Zwykłe jajo od zwykłej kury kosztuje ok. 40 groszy. Jajko kury zielononóżki jest przynajmniej trzykrotnie droższe. Jest też smaczniejsze i zdrowsze. Czy to oznacza, że na „zielononóżkach” można dobrze zarobić?

Zielononóżki to skarb – przekonuje Paweł Augustyn, rolnik ze wsi Lubcza w woj. małopolskim. Pan Augustyn jest członkiem Stowarzyszenia Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza ,,Zielononóżka’’. – Dobra, prawidłowo żywiona nioska może dać w ciągu roku ok. 160–180 jaj – podaje. Jego stado liczy 200 kur. Gospodarz nie ma żadnych kłopotów ze zbyciem jaj. Śmieje się nawet, że u niego jajka są na zapisy. I nie jest to żart, bo klient, by kupić u niego jajka, musi je zamówić z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.

W czym tkwi zatem fenomen jaj znoszonych przez zielononóżki? Jak przekonują specjaliści, ich wyjątkowym walorem jest niska zawartość cholesterolu w żółtku, średnio o 30% niższa w porównaniu do innych jaj. – Jedzenie tych jaj służy poprawie sił witalnych i samopoczucia. Pomaga też uporządkować procesy życiowe organizmu. Jaja zielononóżki mogą być stosowane w diecie osób z nadciśnieniem, w żywieniu dzieci, kobiet w ciąży, sportowców, ludzi chorych na cukrzycę, anemię, impotencję, owrzodzenia pokarmowego, wątrobę, nerki i płuca. To nasz skarb narodowy – dodaje hodowca z Lubczy.

Zielononóżki kuropatwiane to rasa polska przystosowana do trudnych warunków bytowania i naturalnych wybiegów, na których umie wyszukać wiele ,,darmowej paszy’’. Upierzeniem przypomina kury dzikie. Kogut ma pomarańczowo-czerwone pióra na szyi, w grzywie i w siodle. Na piersi, podbrzuszu, udach i w ogonie pióra są czarne, a na grzbiecie ciemnoszkarłatne. U nasady ogona jest biały pióropusz, a czarne pióra połyskują zielonkawo. Upierzenie kur jest brunatno-szare, na piersi przechodzi w odcień łososiowy, a na podbrzuszu w orzechowy. Pióra na szyi są złociste, a lotki i sterówki brązowo-czarne. Łapy młodych kur są zielonawe i właśnie stąd nazwa.

Zielononóżki są ruchliwe, odporne na choroby i mają spory apetyt. Szybko dojrzewają i po 5–6 miesiącach zaczynają się nieść. Najlepiej karmić je młodymi zielonkami: liśćmi buraków i kapusty, a także koniczyną czerwoną, pokrzywą młoda, czy lucerną. Zimą można podawać im kiszonki, parowane ziemniaki, buraki pastewne i cukrowe. Wskazane pasze treściwe to ziarna zbóż: owsa, jęczmienia, pszenicy i kukurydzy. Hodowlę najlepiej jednak rozpocząć od małego stada.

***

Jeśli o zielononóżkach chcecie wiedzieć więcej, zapraszamy na portal AgroFoto.pl i do zapoznania się z dyskusjami użytkowników.

Młóto browarniane – pasza mlekopędna

Młóto browarniane to uboczny produkt produkcji piwa. Browarniom jest niepotrzebny, a dla hodowców bydła mlecznego jest wyjątkowo cenny.

18 stycznia 2017

Probiotyki w żywieniu krów: na co pomogą?

Im lepsza pasza, tym większa wydajność mleczna w gospodarstwie. Co może nam pomóc ją uzyskać?

22 stycznia 2017

Choroba obrzękowa u trzody chlewnej

Choroba obrzękowa zależy w dużej mierze od sposobu żywienia trzody chlewnej. To choroba zakaźna, lecz nie zaraźliwa.

17 stycznia 2017