Zielononóżki: kury znoszące złote jaja

Zwykłe jajo od zwykłej kury kosztuje ok. 40 groszy. Jajko kury zielononóżki jest przynajmniej trzykrotnie droższe. Jest też smaczniejsze i zdrowsze. Czy to oznacza, że na „zielononóżkach” można dobrze zarobić?

Zwykłe jajo od zwykłej kury kosztuje ok. 40 groszy. Jajko kury zielononóżki jest przynajmniej trzykrotnie droższe. Jest też smaczniejsze i zdrowsze. Czy to oznacza, że na „zielononóżkach” można dobrze zarobić?

Zielononóżki to skarb – przekonuje Paweł Augustyn, rolnik ze wsi Lubcza w woj. małopolskim. Pan Augustyn jest członkiem Stowarzyszenia Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza ,,Zielononóżka’’. – Dobra, prawidłowo żywiona nioska może dać w ciągu roku ok. 160–180 jaj – podaje. Jego stado liczy 200 kur. Gospodarz nie ma żadnych kłopotów ze zbyciem jaj. Śmieje się nawet, że u niego jajka są na zapisy. I nie jest to żart, bo klient, by kupić u niego jajka, musi je zamówić z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.

W czym tkwi zatem fenomen jaj znoszonych przez zielononóżki? Jak przekonują specjaliści, ich wyjątkowym walorem jest niska zawartość cholesterolu w żółtku, średnio o 30% niższa w porównaniu do innych jaj. – Jedzenie tych jaj służy poprawie sił witalnych i samopoczucia. Pomaga też uporządkować procesy życiowe organizmu. Jaja zielononóżki mogą być stosowane w diecie osób z nadciśnieniem, w żywieniu dzieci, kobiet w ciąży, sportowców, ludzi chorych na cukrzycę, anemię, impotencję, owrzodzenia pokarmowego, wątrobę, nerki i płuca. To nasz skarb narodowy – dodaje hodowca z Lubczy.

Zielononóżki kuropatwiane to rasa polska przystosowana do trudnych warunków bytowania i naturalnych wybiegów, na których umie wyszukać wiele ,,darmowej paszy’’. Upierzeniem przypomina kury dzikie. Kogut ma pomarańczowo-czerwone pióra na szyi, w grzywie i w siodle. Na piersi, podbrzuszu, udach i w ogonie pióra są czarne, a na grzbiecie ciemnoszkarłatne. U nasady ogona jest biały pióropusz, a czarne pióra połyskują zielonkawo. Upierzenie kur jest brunatno-szare, na piersi przechodzi w odcień łososiowy, a na podbrzuszu w orzechowy. Pióra na szyi są złociste, a lotki i sterówki brązowo-czarne. Łapy młodych kur są zielonawe i właśnie stąd nazwa.

Zielononóżki są ruchliwe, odporne na choroby i mają spory apetyt. Szybko dojrzewają i po 5–6 miesiącach zaczynają się nieść. Najlepiej karmić je młodymi zielonkami: liśćmi buraków i kapusty, a także koniczyną czerwoną, pokrzywą młoda, czy lucerną. Zimą można podawać im kiszonki, parowane ziemniaki, buraki pastewne i cukrowe. Wskazane pasze treściwe to ziarna zbóż: owsa, jęczmienia, pszenicy i kukurydzy. Hodowlę najlepiej jednak rozpocząć od małego stada.

***

Jeśli o zielononóżkach chcecie wiedzieć więcej, zapraszamy na portal AgroFoto.pl i do zapoznania się z dyskusjami użytkowników.

Jak kształtują się ceny na rynku wołowiny?

Jak przedstawiają się ceny na rynku wołowiny w pierwszym kwartale 2017 r.? Omawiamy trendy w produkcji i eksporcie tego mięsa w Polsce i Unii Europejskiej.

20 kwietnia 2017

Alpaki – egzotyczne i niezwykłe

Dostojny chód, miękkie włókno, ciekawskie spojrzenie. Skąd te egzotyczne wielbłądowate wzięły się w Polsce?

22 kwietnia 2017

Guzowata choroba skóry bydła; wirus wznawia aktywność!

Pojawiły się kolejne doniesienia o nowych ogniskach choroby w Europie w 2017 roku. Wirus wznawia aktywność i przerzedza populację bydła. Gdzie?

21 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij