Złote jajka zielononóżek

Download PDF

Zwykłe jajo od zwykłej kury kosztuje ok. 40 groszy. Jajka zielononóżek są przynajmniej trzykrotnie droższe. Są też smaczniejsze i zdrowsze. Czy to oznacza, że na „zielononóżkach” można dobrze zarobić?

Zielononóżki to skarb – przekonuje Paweł Augustyn, rolnik ze wsi Lubcza w woj. małopolskim. Pan Augustyn jest członkiem Stowarzyszenia Hodowców Gołębi Rasowych i Drobnego Inwentarza ,,Zielononóżka’’. – Dobra, prawidłowo żywiona nioska może dać w ciągu roku ok. 160–180 jaj – podaje. Jego stado liczy 200 kur. Gospodarz nie ma żadnych kłopotów ze zbyciem jaj. Śmieje się nawet, że u niego jajka zielononóżek są na zapisy. I nie jest to żart, bo klient, by kupić u niego jajka, musi je zamówić z kilkutygodniowym wyprzedzeniem.

Jajka zielononóżek są zdrowe.

Jajka zielononóżek są zdrowsze od innych jaj ze względu na niską zawartość cholesterolu.

Wyjątkowe jajka zielononóżek

W czym tkwi zatem fenomen jaj znoszonych przez zielononóżki? Jak przekonują specjaliści, ich wyjątkowym walorem jest niska zawartość cholesterolu w żółtku, średnio o 30% niższa w porównaniu do innych jaj. – Jedzenie jajek zielononóżek służy poprawie sił witalnych i samopoczucia. Pomaga też uporządkować procesy życiowe organizmu. Jaja zielononóżki mogą być stosowane w diecie osób z nadciśnieniem, w żywieniu dzieci, kobiet w ciąży, sportowców, ludzi chorych na cukrzycę, anemię, impotencję, owrzodzenia pokarmowego, wątrobę, nerki i płuca. To nasz skarb narodowy – dodaje hodowca z Lubczy.

Dobra, prawidłowo żywiona nioska może dać w ciągu roku ok. 160–180 jaj 

Paweł Augustyn

Kury o zielonych nóżkach

Jajka zielononóżki kuropatwianej przynoszą spore korzyści, ale co wiemy o tej rasie? Zielononóżki kuropatwiane to rasa polska przystosowana do trudnych warunków bytowania i naturalnych wybiegów, na których umie wyszukać wiele ,,darmowej paszy’’. Upierzeniem przypomina kury dzikie. Kogut ma pomarańczowo-czerwone pióra na szyi, w grzywie i w siodle. Na piersi, podbrzuszu, udach i w ogonie pióra są czarne, a na grzbiecie ciemnoszkarłatne. U nasady ogona jest biały pióropusz, a czarne pióra połyskują zielonkawo. Upierzenie kur jest brunatno-szare, na piersi przechodzi w odcień łososiowy, a na podbrzuszu w orzechowy. Pióra na szyi są złociste, a lotki i sterówki brązowo-czarne. Łapy młodych kur są zielonawe i właśnie stąd nazwa.

Jak hodować

Zielononóżki są ruchliwe, odporne na choroby i mają spory apetyt. Szybko dojrzewają i po 5–6 miesiącach zaczynają się nieść jajka. Najlepiej karmić je młodymi zielonkami: liśćmi buraków i kapusty, a także koniczyną czerwoną, pokrzywą młoda, czy lucerną. Zimą można podawać im kiszonki, parowane ziemniaki, buraki pastewne i cukrowe. Wskazane pasze treściwe to ziarna zbóż: owsa, jęczmienia, pszenicy i kukurydzy. By hodowla zielononóżek przynosiła odpowiednią ilość jajek – a co za tym idzie zyski, najlepiej jednak rozpocząć od małego stada.

***

Jeśli o zielononóżkach chcecie wiedzieć więcej, zapraszamy na portal AgroFoto.pl i do zapoznania się z dyskusjami użytkowników.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.2 / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o