Zielony Ład – jakie niesie zagrożenia? Czeka nas spadek produkcji i wzrost cen?

Strategia ,,Od pola do stołu” i ,,Bioróżnorodności” nie przyniesie tylko pozytywnych efektów jak niektórzy zakładają – alarmuje FBZPR. Zielony Ład i unijne strategie, a także ich wpływ na europejskie rolnictwo przebadało Wspólne Centrum Badawcze KE. Co wynika z tych badań i jakie zagrożenia dla polskiego rolnictwa niesie ze sobą Zielony Ład? Czy czeka nas spadek produkcji o 15 proc. i znaczny wzrost cen żywności?
Europejski Zielony Ład i związane z nim unijne strategie budzą skrajne emocje. Jedni wypatrują w nim szanse na zrealizowanie celów związanych z neutralnością klimatyczną. Inni natomiast uważają, że Zielony Ład 2021 niesie ze sobą zagrożenia dotyczące m.in. bezpieczeństwa żywnościowego. Kto w tym przypadku ma racje i jakie skutki wynikają z Zielonego Ładu?
Spis treści
Europejski Zielony Ład a Polska – rolnicy nie stracą, tylko zyskają?
Zdaniem Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych bezpieczeństwo żywnościowe jest zagrożone przez unijne strategie. Organizacja powołuje się na badania przeprowadzone przez Wspólne Centrum Badawcze KE które wykazały, że wprowadzenie unijnych strategii doprowadzi do spadku produkcji rolnej o nawet 15 proc. Spadek zaliczy nie tylko produkcja, ale także eksport unijnej żywności. Te skutki nie odbiją się jednak negatywnie na rolnikach, tak uważa Komisja Europejska. Jakie zagrożenia niesie jeszcze ze sobą Zielony Ład?
Ale jednocześnie zdaniem Komisji Europejskiej spadek produkcji doprowadzi do wzrostów cen co zrekompensuje straty rolników. KE liczy, że UE pozostanie eksporterem netto produktów żywnościowych – podaje FBZPR.
To jednak nie wszystko. Komisja Europejska jest zdania, że wprowadzenie nowych innowacji i technologii do rolnictwa (agro-rolnictwo, rolnictwo precyzyjne, technologie cyfrowe) ulepszy efektywność produkcji, co z kolei przyczyni się do ograniczenia spadku produkcji rolnej.
Czy rzeczywiście tak będzie? Czy dzięki tym rozwiązaniom rolnicy więcej zarobią?
Zielony Ład niesie ze sobą zagrożenia – jakie?
Polskie organizacje rolnicze są często innego zdania. Jak podają, z raportu Wspólnego Centrum Badawczego KE wynika, że wprowadzenie strategii ,,Od pola do stołu” i strategii ,,Bioróżnorodności” stanowi zagrożenie dla bezpieczeństwa żywnościowego.
Marian Sikora przewodniczący FBZPR przekonuje, że zmiany w rolnictwie są konieczne ale nie kosztem tak dużego spadku produkcji rolnej.
Naszym zdaniem zmiany są konieczne a rolnictwo musi być bardziej zrównoważone, ale nie kosztem tak dużego spadku produkcji. Wzrost cen naszych towarów spowoduje, że zostaniemy wypchniecie przez konkurencję z międzynarodowych rynków. Za naiwne trzeba uznać przekonanie, że konsumenci będą w stanie zaakceptować drastyczny wzrost cen unijnej żywności. Zwłaszcza, że wzrosty będą dotyczyć cen żywności tej produkowanej w UE, a nie importowanej – podkreśla Marian Sikora.
Zielony Ład budzi w Polsce duże emocje
Ponadto, zdaniem FBZPR Zielony Ład i unijne strategie niosą jeszcze kolejne zagrożenia. Przekonują, że przyczynią się one również do spadku wolumenów produkcji, a także wzrostu cen żywności. Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego wskazuje że w tych decyzjach trudno doszukać się rzeczywistych korzyści dla klimatu:
Projektując swoje reformy Komisja Europejska powinna brać pod uwagę, że po wzroście kosztów produkcji w UE nastąpi utrata rynków eksportowych a nasze miejsce zajmie zagraniczna konkurencja, która będzie nadal produkowała żywność ale poza Europą. Gdzie tu korzyści dla klimatu? To nic innego jak ucieczka emisji do innych krajów. Redukcja emisji w europejskim rolnictwie bez utraty konkurencyjności wymaga znacznie większego wsparcia z WPR na cele redukcyjne – dodaje Jerzy Wierzbicki.
Organizacje rolnicze zrzeszone w FBZPR na koniec zwróciły również uwagę, że Komisja Europejska nie bierze pod uwagę faktu, że liczba ludności na świecie będzie coraz większa, co przyczyni się do wzrostu popytu na żywność. Przedstawiciele organizacji zaapelowali również o większe włączenie rolników w proces tworzenia modelu rolnictwa zrównoważonego.
Czytaj również: Wspólna Polityka Rolna UE – ile pieniędzy otrzymają rolnicy? Sprawdź!
Źródło: FBZPR