Ziemniaki: co jest winne spadkom produkcji?

Ziemniaki: co jest winne spadkom produkcji?

Ziemniaki w Polsce są coraz mniej popularne, a ich produkcja sukcesywnie maleje. Powodów tej sytuacji jest wiele.

Pisaliśmy o tym, że produkcja ziemniaków w Polsce sukcesywnie maleje. Mimo to nadal pozostajemy w czołówce ich konsumentów. Co Polaków zniechęca do zakupów?

Choć na sklepowych półkach średnia cena ziemniaków luzem wynosi 1,55 zł, to za te zapakowane konsumenci płacą już często 4 zł i więcej. Na Warszawskim Rolno-Spożywczym Rynku Hurtowym w Broniszach w marcu ich cena była o ok. 70% niższa niż przed rokiem. Za 15 kg worek płacono od 3,45 do 6 zł.  Czy zatem na spadek produkcji ma wpływ niska jej opłacalność?

W Polsce mamy 409 tys. gospodarstw, w których uprawiane są ziemniaki. Dane z 2015 r. mówią jednak, że aż 360 tys. plantacji ma mniej niż 1 ha. Większość więc prowadzi tzw. produkcję socjalną, która ma przede wszystkim zaspokajać własne potrzeby.

ziemniaki

Bardzo duży odsetek polskich gospodarstw uprawia ziemniaki wyłącznie na użytek własny.

Z tak wielkiej ilości na rynek nie produkuje nawet 50 tys. gospodarzy i to już jest ewenement mówi Wojciech Nowacki, wiceprezes Stowarzyszenia Polski Ziemniak.

W Polsce mamy więc 2 obrazy produkcji: dużą, skoncentrowaną na sprzedaży i małopowierzchniową, bazującą głównie na własnych potrzebach.

Żałuję, że ziemniak jest kwalifikowany jako pasza. Jego produkcja jest nieproporcjonalnie wyższa w stosunku do zbóż. Nawet jeśli służy on do spasania bydła, to gospodarze używają głównie jego odpadów. Sama też rezygnacja z produkcji ziemniaka zaburza równowagę w rolnictwiemówi Wojciech Nowacki.

Na polski rynek trafiają też ziemniaki z importu, głównie basenu morza śródziemnego, sprzedawane jako młode.

Rozwiązaniem są hurtownie skupujące ziemniaki od małych producentów i zaopatrujące sieci sklepowe.

Wojciech Nowacki, wiceprezes Stowarzyszenia Polski Ziemniak

Do Polski wjeżdża ok. 50 tys. ton importowanych ziemniaków w sytuacji, kiedy mamy problem ze sprzedażą swoich zapasów. Pamiętajmy, że jest to warzywo z ziemi i nigdy nie będzie wyglądało tak atrakcyjnie, jak np. pomidory, szczególnie po okresie przechowywania. Musimy edukować społeczeństwo, że są to w pełni wartościowe warzywa, a te importowane nie mają nic wspólnego z młodymi ziemniakami. Trzeba cały czas przypominać, że najważniejsza jest jakość, a ta kryje się w naszych plonach – przekonuje Wojciech Nowacki.

ziemniaki

Foto: AgroFoto.pl, robe237

Gospodarze, którzy przechowują ziemniaki w sposób tradycyjny, odnotowują również duże straty, które mogą sięgać, w przypadku niektórych odmian, nawet 20%. W przypadku warzyw przechowywanych w nowoczesnych pomieszczeniach straty nie powinny być wyższe niż 8%. Nie każdego jednak stać na właściwe zaopatrzenie budynku.

Tutaj rozwiązaniem są hurtownie skupujące ziemniaki od małych producentów i zaopatrujące sieci sklepowemówi Wojciech Nowacki.

Takie rozwiązanie, z uwagi na ceny skupu, nie zawsze jednak satysfakcjonuje samych rolników. Gdzie zatem szukać rozwiązań?

Małych producentów wspierać powinno przede wszystkim prawodawstwo. Ze swojej strony niebawem ruszamy też z kampanią, która ma promować polskie ziemniaki i obalać niezdrowe mity na ich tematpodsumowuje Wojciech Nowacki.

Komentarze

  1. […] – Małych producentów wspierać powinno przede wszystkim prawodawstwo. Ze swojej strony niebawem ruszamy też z kampanią, która ma promować polskie ziemniaki i obalać niezdrowe mity na ich temat –podsumowuje Wojciech Nowacki. O tym informuje Agrofakt. […]

Mszyce w rzepaku. Ta jesień dała się we znaki.

Mszyce w rzepaku ozimym stanowią coraz większe zagrożenie. Tak jak w przypadku zbóż ozimych, są one wektorami groźnego wirusa.

16 grudnia 2018

Traktorzyści – zawód wygasły, a poszukiwany

Polski rynek pracy wciąż nie wygląda dobrze, a znalezienie wykwalifikowanego pracownika, szczególnie w rolnictwie nie jest łatwym zadaniem.

14 grudnia 2018

Ursus nabierze rozpędu?

Spółka borykała się ostatnio z dużymi problemami… Będzie lepiej?

7 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close