Zmiany na rynku cukru
W 7 miesiącach 2015 r. saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem było dodatnie i znacznie poprawiło się w relacji rocznej. Eksport cukru zmniejszył się bardziej wartościowo niż ilościowo (podobnie było w przypadku spadku importu), co wynika ze spadku cen.
W pierwszych 7 miesiącach 2015 r. eksport cukru z Polski wyniósł 270,9 tys. ton, a jego wartość 117,6 mln euro. Oznacza to spadek r/r o odpowiednio 8 i 18%. Średnia wartość eksportu obniżyła się o 11% do 434 euro/t, czyli do ok. 1,8 zł/kg. Głównym odbiorcą polskiego cukru były kraje unijne, gdzie trafiło 2/3 wywozu.
Do Unii Europejskiej cukier sprzedawano średnio po 465 euro/t (-17% r/r), czyli po ~1,93 zł/kg. Do krajów trzecich cukier trafiał średnio po 374 euro/t (+12% r/r), czyli po ~1,55 zł/kg. Głównymi odbiorcami wśród krajów unijnych były Niemcy, Grecja, Litwa i Węgry, a z krajów pozaunijnych Izrael, Kazachstan, Rosja i Liban.
Import cukru do Polski spadł o 44% do 88,2 tys. ton, a jego wartość zmniejszyła się o 55% do 38,5 mln euro. Cukier sprowadzano po średnio 437 euro/t (-20% r/r, bez rozróżnienia na cukier biały i surowy), czyli po ok. 1,81 zł/kg.
Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 62% sprowadzonego cukru. Pozostała część pochodziła od unijnych partnerów. Z krajów trzecich cukier importowano po średnio 400 euro/t (-24% r/r), czyli po ok. 1,66 zł/kg, a od unijnych partnerów po 497 euro/t (-16% r/r, – 2,06 zł/kg). Najwięcej cukru sprowadzono z Czech, Danii, Francji i Niemiec oraz Mozambiku i Zimbabwe, a także z Mauritiusa.
W ramach Unii handel jest bezcłowy, a wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru.
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!