Znaczenie wody dla człowieka

Z jednej strony znaczenie wody dla człowieka jest oczywiste. Z drugiej jednak strony „przelatuje nam przez palce” i bez namysłu ją tracimy. Dlatego sprawdźmy, ile zużywamy na co dzień drogocennej wody zarówno w domach, jak i w rolnictwie.
To bardzo trudny okres naszego istnienia na tej planecie. Zaoraliśmy prawie całą możliwą ziemię. Straciliśmy bowiem ponad 33% terenów zielonych, połowę planktonu w oceanie. To właśnie plankton produkuje najwięcej tlenu. Można by tak wyliczać jeszcze wiele. Jest nas sporo, prawie 8 mld ludzi, którzy chcą tu żyć, oddychać i pić wodę.
Spis treści
Znaczenie wody dla człowieka
Powierzchnia ziemi to około 78% woda, niemniej tylko 0,5% stanowi woda słodka. Miedzy innymi z tego powodu woda ma status podstawowego zasobu, przedmiotu dialogu międzynarodowego. Obecnie około 1,2 mld mieszkańców Ziemi nie ma dostępu do pitnej wody. Z tej przyczyny umiera: ponad 5 mln ludzi rocznie, 6 dzieci w ciągu minuty, 10 razy więcej ludzi niż w konfliktach zbrojnych. W ciągu roku na jednego człowieka przypada średnio około: na Świecie 7300 m3 wody, w Europie 4500 m3, w Polsce zaledwie 1500 m3. Ponad 70% tracimy na skutek parowania, a reszta odpływa rzekami, głównie do Bałtyku.

Choć znaczenie wody dla człowieka jest oczywiste, „przelatuje nam przez palce” i bez namysłu ją tracimy
Woda, czyli…
To bezbarwny i bezwonny związek chemiczny, który występuje w 3 podstawowych stanach skupienia. Tworzy przestrzenne cząsteczki i jest idealnym rozpuszczalnikiem. Naukowcy nie potrafią jednak wyjaśnić, dlaczego objętość wody zwiększa się przy ujemnej temperaturze, a zmniejsza przy dodatniej. Jedną z przyczyn specyficznego zachowania się wody jest zdolność do tworzenia między jej cząsteczkami niezwykle subtelnych wiązań zwanych wodorowymi (protonowymi). W głównej mierze za ich przyczyną są oddziaływania elektryczne i magnetyczne.
Trochę chemii i biofizyki
Atom tlenu cząsteczki wody, oprócz przyciągania tzw. własnych atomów wodoru może przyciągać atomy wodorowych tzw. obcych cząsteczek. Te własne atomy wodoru mogą być przyciągane przez atomy tlenu dwu obcych cząsteczek. Woda odznacza się heksagonalną strukturyzacją. Stwarza to możliwość przebiegu najważniejszych reakcji biofizycznych i biochemicznych. Są to wiązania słabe, łatwo się przerywają i zawiązują na nowo w wyniku zwyczajnych reakcji fizjologicznych. Zrywanie i ponowne zawiązywanie takich słabych wiązań to podstawa reakcji chemicznych niezbędnych do życia organizmów.
Znaczenie wody dla organizmu
Woda pomaga skórze i nerkom w usuwaniu toksyn oraz stymuluje i przepłukuje wątrobę. Nie tylko w naszych organizmach, stanowi ona średnio 75% masy ciała. Woda w organizmie ludzkim nosi nazwę strukturowanej. Każdy płyn, dostając się do naszego ciała musi być przetworzony i oczyszczony. Przez to nasz organizm traci znaczną ilość energii. Im więcej energii tracimy na przetworzenie niepotrzebnej (nieodpowiedniej) naszemu organizmowi wody, tym mniej energii pozostaje na regenerację komórek i walkę z chorobami. Będąc super rozpuszczalnikiem (woda czysta chemicznie) stanowi środowisko dla procesów życiowych organizmu. Bierze udział w transporcie składników odżywczych i metabolitów wewnątrz komórki i między jej organellami, oraz w wymianie z otaczającym środowiskiem. W przestrzeniach międzykomórkowych działa amortyzująco i nawilżająco. Ponadto pełni wiele innych funkcji w organizmie, m.in. reguluje ciepłotę ciała, prawidłowe trawienie, prawidłowe funkcjonowanie stawów. Spełnia również funkcje ochronną dla mózgu, gałki ocznej i rdzenia kręgowego, a u ciężarnych ochronę płodu.
Ile tracimy wody z organizmu
Dziennie nasz organizm traci około 3 litrów wody. Wysokiej klasy sportowiec może stracić w ciągu 2 godzin wysiłku nawet do 5 l wody. Dlatego musimy organizmowi dostarczyć jej co najmniej tyle samo. Niedobór jej na poziomie już 2–3% zaburza bowiem funkcjonowanie organizmu. Starzenie zaczyna się wewnątrz organizmu, a jedną z najistotniejszych przyczyn starzenia jest woda, którą pijemy i używamy w kuchni (posiłki). Cola, kawa, herbata działają moczopędnie, powodują utratę wody. Napoje z dużą ilością soli mineralnych, niektóre wody mineralne, lemoniady wzmagają pragnienie. Dlatego kolorowymi napojami nie ugasisz pragnienia; również arbuzem nie ugasisz pragnienia, tam woda jest związana chemicznie. Taka woda jest w minimalnym stopniu dostępna naszemu organizmowi.

Kolorowe napoje, kawa, herbata nie uzupełnią braku wody w organizmie. Działają bowiem moczopędnie, więc powodują utratę wody.
Znaczenie wody strukturowanej
W składzie wody mineralnej są również sole i domieszki, których organizm nie jest w stanie w żaden sposób przyswoić. Dostępne – wykorzystywane są na poziomie zaledwie 8–12%, a reszta stanowi obciążenie dla organizmu. Niektóre z nich nie są wydalane. Mogą się gromadzić w mięśniach i stawach, powodując ich deformację.
Wodę strukturowaną zawierają owoce i warzywa, składają się bowiem w 85–98% z wody wypełnionej składnikami odżywczymi, witaminami i przeciwutleniaczami. Woda w nich zawarta jest otoczona przez cząsteczki, które pomagają jej przedostać się do wnętrza komórek.
Woda poddana oksydacji o potencjale redox +700 do + 800 mV stanowi utleniacz, (posiada mało elektronów) „wyciągający” elektrony z bakterii, w ten sposób je niszczy. Woda poddana oksydacji w jonizatorze wody może być stosowana do mycia rąk, przyborów kuchennych, świeżych owoców i warzyw.
Woda plus srebro i benzyna bez wody
Srebrna woda posiada właściwości bakterio, wiruso i grzybobójcze. To na tyle dobry antybiotyk, że amerykańskie wojska używały srebrnej wody w Afganistanie i Iraku (naczynia, manierki pokryte srebrem). Wystarczy bowiem 1 atom srebra na 100 mln wody, aby zniszczyć bakterie w ranie.
Do każdego spalania potrzebna jest pewna ilość wody. Benzyna zawiera pewna ilość wody, o czym wiedziano już w XIX wieku. Jeżeli usuniemy z niej całą wodę, wtedy benzyna nie będzie się palić.
Ciężka woda, które może niszczyć
W 1931 r. amerykańscy fizycy odkrywają, że w przyrodzie poza zwykłą, występuje też ciężka woda. To właśnie wchodzący w jej skład deuter posłużył do konstrukcji najbardziej śmiercionośnej broni wodorowej. Przeprowadzane próby jądrowe prowadza do niebezpiecznych zmiany w strukturze wody na ogromnych terenach, tysiące kilometrów większych niż tereny poligonu jądrowego. Woda drga jeszcze przez wiele dni po wybuchu.
Znaczenie wody dla człowieka: rolnictwo i w przemysł
Przemysł na świecie wykorzystuje około 74% wody, w krajach uprzemysłowionych około 59%, natomiast w krajach rozwijających się 10%. Największe zapotrzebowanie – zużycie odnotowuje się w: elektrowniach termoelektrycznych, hutach, przy produkcji papieru, produkcji chemikaliów, benzyny i maszyn. Ponad 34% zasobów wody wykorzystywana jest w Europie na cele rolnicze. Głównie w produkcji roślinnej i zwierzęcej, nawadnianiu pól, utrzymania stawów hodowlanych.

Ponad 34% zasobów wody wykorzystywana jest w Europie na cele rolnicze, czyli głównie produkcji roślinnej i zwierzęcej, nawadnianiu pól, utrzymania stawów hodowlanych
Ile wody zużywamy na produkcję żywności?
Niestety w produkcji żywności jest nie do zastąpienia. Na przykład chcąc uzyskać 1 kg ziaren pszenicy zużyjemy 1000 l wody, natomiast do wyprodukowania 1 bochenka chleba potrzeba jej ponad 450 l. Aby na ladzie sklepowej znalazł się 1 kg wołowiny, zużyjemy w całym procesie około 4300 l. W celu wyprodukowania 1 kg nawozów azotowych potrzeb aż 600 l. Koneserzy piwa powinni wiedzieć, że na 1 l tego trunku zużywa się jej około 8 l wody. Amatorzy czterech kółek powinni zdać sobie sprawę, że wyprodukowanie jednego samochodu pochłania jej około 380 tys. l. Natomiast proces rafinacji 1 t ropy pochłonie około 15 tys. l. Wyrzucając do kubła 1 kg papieru to jakby wylać 250 l wody.
Woda w gospodarstwie domowym
Kąpiel w wannie to zużycie około 200 l wody, płukanie zębów pod bieżącą wodą to z kolei 9 l/min. Natomiast kapiąca co sekundę kropla wody to tygodniowo marnotrawstwo 90 l.
Drzewa w zwartych kompleksach zatrzymują wodę i oddają ją w czasie suszy. W Polsce jako pierwsi zaczęliśmy najracjonalniejszą gospodarkę leśną – wycinanie lasów w szachownicę.
Podsumowując dbajmy i szanujmy wodę, jest bowiem bezcenna. Bez jedzenia można przeżyć około miesiąca, a bez wody człowiek nie wytrzyma dłużej niż kilka dni.
